Warganet bidas Noraini yang letak jawatan dilantik semula menteri

August 27, 2021 · Politik

Selepas pengumuman pelantikan semula Datuk Seri Noraini Ahmad sebagai Menteri Pengajian Tinggi dalam barisan Kabinet, majoriti warganet mengkritik hebat Ketua Wanita UMNO tersebut yang dikatakan menjadi salah seorang punca kerajaan sebelum ini jatuh.

Tinjauan dalam media sosial khususnya di laman Twitter, kebanyakkan pengguna media sosial itu menyindir Noraini yang dilantik semula walhal diketahui umum beliau antara Ahli Parlimen (MP) UMNO yang berada dalam kem Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

“Paling lawak Noraini resign tapi dilantik semula. Portfolio sama pulak tu,” kata @raafiqzakaria dalam ciapan di Twitter.

Orang ramai melihat keputusan melantik semula Noraini sebagai melucukan ekoran tindakannya meletak jawatan sebelum ini yang mengikut telunjuk parti khususnya Zahid.

“Tiada perkara yang lebih kelakar berbanding Noraini yang letak jawatan Menteri Pengajian Tinggi, hanya untuk dilantik semula selepas tiga minggu,” kata @mirzadaniel0711 dalam ciapannya di Twitter.

Sementara itu pengguna Twitter, @iamshahshariff pula membidas Noraini yang dilihat tidak berfungsi sepenuhnya sepanjang berada di Kementerian Pengajian Tinggi (KPT).

“Noraini letak jawatan lepas itu dilantik semula jadi Menteri KPT. Dia ni bukan function (berfungsi) sangat pun,” katanya.

Untuk rekod, Noraini mengikut jejak MP Lenggong Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah yang meletak jawatan sebagai Menteri Tenaga dan Sumber Asli terlebih dahulu, ia ekoran keputusan Majlis Tertinggi UMNO yang diumumkan Zahid menarik sokongan terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Bagaimanapun, Shamsul Anuar tidak tersenarai dalam barisan Kabinet yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini.

Ismail Sabri hari ini mengumumkan barisan kerajaannya dengan mengekalkan jumlah 31 kementerian merangkumi 31 Menteri dan 38 Timbalan Menteri dengan keseluruhan berjumlah 70 orang termasuk Perdana Menteri.

Selain itu, terdapat kementerian masih kekal mempunyai dua Timbalan Menteri antaranya Kementerian Kewangan, Kementerian Pendidikan, Kementerian Kesihatan serta Kementerian Perusahaan, Perladangan dan Komoditi.

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata, barisan Kabinet itu dipilih daripada kombinasi mereka yang berpengalaman, diyakini mampu membantu negara memulihkan ekonomi dengan menyokong usahawan, memudah cara perniagaan dan merancakkan semula aktiviti ekonomi serta meningkatkan keyakinan pelabur.

Berita berkaitan
Pengerusi PAC bidas Najib tak semak fakta pertikai laporan kapal tak siap
2 jam lalu· Isu semasa
Isu 1MDB dahulu Najib juga nafikan, akhirnya didakwa di mahkamah
4 jam lalu· Politik
PAS gesa pesalah skandal kapal tak siap dibawa ke muka pengadilan
11 jam lalu· Isu semasa
PN sahkan masih sokong PM, tidak timbul isu tarik sokongan: Annuar
17 jam lalu· Politik
Popular
Isu 1MDB dahulu Najib juga nafikan, akhirnya didakwa di mahkamah
August 8, 2022
Isu kapal LCS, Rafizi beri amaran Najib akan kena kali ini
August 7, 2022
PN sahkan masih sokong PM, tidak timbul isu tarik sokongan: Annuar
August 7, 2022
PN beri komitmen sokong PM sehingga diadakan PRU-15: Ronald
August 7, 2022
Lagi Politik terkini
MP Puncak Borneo beri penjelasan tukar parti baharu, demi pengundi
19 jam lalu · Politik
Lima kawasan di Perak jadi sasaran untuk ditandingi Warisan pada PRU-15
19 jam lalu · Politik
PN beri komitmen sokong PM sehingga diadakan PRU-15: Ronald
19 jam lalu · Politik
PRU-15 November: Laporan
August 7, 2022 · Politik
Isu kapal LCS, Rafizi beri amaran Najib akan kena kali ini
August 7, 2022 · Politik
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
2 jam lalu
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok