Wakil rakyat DAP sokong syor PM, ajak semua parti duduk berbincang

August 13, 2021 · Politik

Seorang pemimpin DAP, Ong Kia Ming menyambut baik pengumuman Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berhubung beberapa reformasi dan perubahan di dalam Perlembagaan, hari ini

Sehubungan itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Bangi mengajak semua parti politik menyahut seruan itu dan duduk berbincang mengenai cadangan yang telah dikemukakan.

“Perdana Menteri telah mengusulkan suatu langkah ke hadapan untuk melakukan reformasi terhadap sejumlah Perlembagaan yang memberi kesan berpanjangan terhadap politik Malaysia jika diluluskan.

“Oleh itu saya berpendapat bahawa semua parti politik sepatutnya duduk untuk berbincang sama ada usul itu boleh diterima atau tidak,” katanya dalam kenyataan menerusi Twitternya hari ini.

Beliau mengulas tujuh tawaran Perdana Menteri kepada blok pembangkang untuk mengembalikan kestabilan politik negara dan menegaskan tidak akan membiarkan kleptokrat kembali menguasai tampuk kuasa.

DAP yang menganggotai Pakatan Harapan (PH) adalah antara parti yang menentang kuat kerajaan kleptokrat UMNO pimpinan Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14 lalu.

BACA: Selepas ‘rule of law’ mahukah DAP kembali ‘sembah’ kleptokrasi

BACA: Anwar rayu diangkat jadi PM ke-9

Terdahulu, Muhyiddin berkata cadangan tersebut bagi memastikan kerajaan sedia ada dapat menumpukan kepada usaha menangani krisis kesihatan negara dan tidak mahu kumpulan kleptokrat yang sedang merancang untuk menjatuhkannya kembali berkuasa.

Antara lain Perdana Menteri menjanjikan suatu Rang Undang-Undang Pindaan Perlembagaan untuk menghadkan tempoh jawatan Perdana Menteri kepada dua penggal sahaja dan Rang Undang-Undang Anti-Lompat Parti akan dibentangkan di Parlimen, jika memperoleh sokongan bi-partisan di Dewan Rakyat dan Dewan Negara yang melebihi majoriti dua pertiga.

Beliau juga berkata kerajaan memberi jaminan akan memperkukuhkan reformasi Parlimen dengan memastikan jumlah MP Kerajaan dan Pembangkang yang menganggotai Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen adalah lebih seimbang.

Muhyiddin dalam ucapannya juga menjemput semua pimpinan parti politik untuk bersama membincangkan cadangan tersebut dan sekiranya dipersetujui akan memanggil sidang khas untuk membentang usul undi percaya dengan segera.

“Maka, saya dengan penuh takzimnya menjemput semua pimpinan parti politik untuk membincangkan cadangan-cadangan ini pada minggu hadapan.

“Saya akan mengeluarkan jemputan rasmi kepada semua pimpinan parti politik untuk menghadiri perbincangan ini. Saya bersedia untuk mendengar pandangan mereka berhubung cadangan ini.

“Sekiranya cadangan kerjasama bi-partisan ini dipersetujui, saya akan memanggil Sidang Khas Dewan Rakyat untuk membentangkan usul undi percaya kepada Perdana Menteri dalam masa terdekat,” katanya lagi.

Berita berkaitan
PM hanya ambil kira pandangan parti sendiri, bukan pandangan bersama: PAS
August 6, 2022· Politik
DAP bakal mengadakan Kongres Khas, pinda perlembagaan lompat parti
August 3, 2022· Politik
Muhyiddin diperlukan untuk kekal terajui PN, kata PAS
August 3, 2022· Politik
Kit Siang patut berdiam dan bukan komen tentang orang lain
August 2, 2022· Rencana
Popular
Isu 1MDB dahulu Najib juga nafikan, akhirnya didakwa di mahkamah
August 8, 2022
Isu kapal LCS, Rafizi beri amaran Najib akan kena kali ini
August 7, 2022
PN beri komitmen sokong PM sehingga diadakan PRU-15: Ronald
August 7, 2022
PN sahkan masih sokong PM, tidak timbul isu tarik sokongan: Annuar
August 7, 2022
Lagi Politik terkini
Isu 1MDB dahulu Najib juga nafikan, akhirnya didakwa di mahkamah
5 jam lalu · Politik
PN sahkan masih sokong PM, tidak timbul isu tarik sokongan: Annuar
18 jam lalu · Politik
MP Puncak Borneo beri penjelasan tukar parti baharu, demi pengundi
20 jam lalu · Politik
Lima kawasan di Perak jadi sasaran untuk ditandingi Warisan pada PRU-15
20 jam lalu · Politik
PN beri komitmen sokong PM sehingga diadakan PRU-15: Ronald
20 jam lalu · Politik
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
3 jam lalu
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok