Wajah rasis DAP tak hilang dengan letak bunga hiasan di DUN Skudai

DAP tidak akan dapat menghilangkan wajah rasis parti itu walaupun meletakkan calon-calon Melayu bertanding pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, 12 Mac ini.

Setiausaha PAS Selangor Roslan Shahir Datuk Mohd Shahir berpendapat alasan DAP meletakkan calon Melayu untuk membuktikan parti itu tidak rasis adalah logik mudah tetapi tidak dibuktikan dengan tindakan.

Mengulas kenyataan calon Melayu DAP di Dewan Undangan Negeri (DUN) N48 Skudai bagi PRN Johor itu, Marina Ibrahim, beliau berkata jika benar parti itu tidak rasis, Marina sepatutnya diletakkan bertanding di kawasan majoriti Melayu.

Beliau yang menyifatkan Marina hanya ‘bunga hiasan’ DAP, diletakkan bertanding di kerusi yang pernah dimenangi parti itu menerusi Tan Hong Pin pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) dengan majoriti 35,126 undi.

Bagi PRN Johor 12 Mac ini, Marina akan berdepan calon Perikatan Nasional (PN), Khoo Kong Ek dan calon Barisan Nasional dari MCA Lim Soon Hai.

“Dalam PRU itu DUN Skudai punya 76.14% pengundi bukan Melayu berbanding cuma 23.21% Melayu.

“Dalam laporan NST itu Marina berkata tujuan beliau bertanding atas tiket DAP adalah bagi membuktikan yang DAP bukan parti rasis atau perkauman.

“Kalau DAP rasis kata beliau takkanlah beliau diangkat sebagai calon,” kata Roslan memetik kenyataan Marina di dalam New Straits Times hari ini.

Roslan berkata jika benar DAP bukan parti rasis, Marina sepatutnya diletak bertanding di kerusi majoriti Melayu bukannya di Skudai yang peratusan pengundi Melayunya terlalu kecil.

Menurutnya jika benar DAP bukan parti satu kaum, yang cuma menang di kerusi majoriti Cina, kenapa Marina tidak diletakkan bertanding di DUN Sedili, yang mempunyai 97.45 peratus pengundi Melayu atau DUN Penawar dengan 98.49 peratus pengundi Melayu?

“Menang dan buktikan di DUN majoriti Melayu barulah boleh bawa naratif bahawa DAP parti semua kaum dan tidak rasis. Tiada guna berteduh di kerusi majoriti Cina seperti DUN Skudai tapi mendabik dada kononnya DAP bukan parti rasis.

“Sebelum ini pun orang-orang Melayu khasnya, tahu apa jenis parti DAP ini. Selagi DAP sekadar berani letak Marina di Skudai sebagai bunga hiasan, ianya tak akan menghilangkan wajah rasisnya yang cukup menebal khasnya di Johor.

“Ayuh pengundi Melayu DUN Skudai bangkit dan tolak parti rasis,” kata beliau.

BERITA BERKAIT
POPULAR