Undi pos PRN Sarawak sebanyak 17,885: SPR

Sebanyak 17,885 kertas undi pos dikeluarkan Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak kali ini.

Setiausaha SPR, Datuk Ikmalrudin Ishak berkata, pengeluaran kertas undi pos kepada yang berhak akan bermula pada 8 hingga 10 Disember 2021 oleh petugas pilihan raya di semua 82 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN).

Katanya, kesemua 17,885 kertas undi pos tersebut terdiri daripada 16,728 kategori Borang 1A melibatkan petugas pilihan raya, ahli atau pegawai SPR, anggota polis, anggota tentera, dan petugas media.

“365 undi pos lagi bagi kategori Borang 1B iaitu warganegara Malaysia yang berada di luar negara, 679 kategori Borang 1C iaitu sembilan agensi dalam sektor keselamatan dan kesihatan dan 113 pengundi tidak hadir luar negara,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Jelasnya lagi, proses pengeluaran kertas undi pos ini dijalankan dengan kehadiran wakil calon daripada semua parti atau individu yang bertanding.

“SPR mengingatkan kepada semua pengundi pos supaya membuat penandaan pada kertas undi, mengisi dengan lengkap dan betul borang pengisytiharan identiti (Borang 2) serta segera mengembalikannya kepada pegawai pengurus DUN berkenaan sebelum jam 5 petang pada hari mengundi iaitu pada 18 Disember 2021.

“Pengundi juga diingatkan agar sentiasa menjaga kerahsiaan undi masing-masing dengan tidak merakam gambar kertas undi pos dan menularkannya di laman media sosial,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR