Undi awal PRN Melaka bermula esok dengan 11,557 pengundi

Seramai 11,557 orang pengundi awal akan menunaikan tanggungjawab masing-masing di 24 pusat mengundi yang dibuka pada 8 pagi esok bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka ke-15.

Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Ikmalrudin Ishak berkata jumlah pengundi awal itu terdiri daripada 9,217 anggota tentera dan pasangan serta 2,340 anggota polis.

“Sepanjang proses undi awal ini, pematuhan kepada Garis Panduan Pencegahan COVID-19 di bawah Pelan Pemulihan Negara yang berkuat kuasa seperti penjarakan fizikal, pemakaian pelitup muka, penggunaan pensanitasi tangan, saringan suhu badan dan merekodkan kehadiran akan dilaksanakan,” katanya lapor Bernama dalam satu kenyataan hari ini.

Ikmalrudin berkata proses pengundian awal itu akan disaksikan oleh ejen-ejen calon bertanding dan SPR akan menyiarkan proses pengundian itu secara live streaming menerusi Facebook SPR.

Beliau berkata kesemua peti undi pengundian awal akan disimpan di lokap-lokap balai polis dan kertas-kertas undi tersebut hanya akan dikira pada 20 Nov bermula 4 petang.

“Pengiraan kertas undi akan dijalankan di tempat pengiraan undi yang ditetapkan SPR dan urusan pengiraan undi akan disaksikan oleh ejen-ejen calon masing-masing,” katanya.

SPR menetapkan tarikh mengundi bagi PRN Melaka pada 20 Nov dan undi awal pada 16 Nov (esok) berikutan pembubaran DUN pada 4 Okt lepas selepas empat Ahli Dewan Undangan Negeri menarik sokongan terhadap Ketua Menteri.

BERITA BERKAIT
POPULAR