UMNO tak tuntut RM114 juta, Zahidi desak penjelasan MT UMNO

June 2, 2021 · Politik

Wang sitaan RM114 juta yang didakwa derma kepada UMNO tidak akan dituntut parti selepas tiada arahan daripada Majlis Tertinggi untuk mengambil tindakan susulan berhubung isu wang tersebut, dedah sumber kepada Agenda Daily.

Sumber dalaman memberitahu badan tertinggi UMNO itu tidak ada mengeluarkan sebarang arahan kepada peguam parti untuk menuntut wang tersebut di mahkamah walaupun sebelum ini bekas Presidennya, Datuk Seri Najib Razak mendakwa wang RM114 juta adalah derma kepada parti.

“Lebih baik (tanya) Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, peguam bagi pihak Najib jawab. Saya tak tahu sebab saya tak terlibat.

“Lebih baik hubungi Tan Sri Shafee sebab dia yang handle (kendalikan),” kata sumber itu kepada Agenda Daily.

Pendedahan sumber kepada Agenda Daily secara tidak langsung mengesahkan UMNO tidak akan menuntut wang sitaan tersebut kerana sumber juga adalah salah seorang peguam yang sering digunakan UMNO dalam mengendalikan kes-kes membabitkan parti itu.

Agenda Daily sedang mendapatkan penjelasan daripada Shafee berhubung status wang RM114 juta tersebut memandangkan beliau sebelum ini memberi tempoh 24 jam kepada pihak berkuasa supaya memulangkan semula wang itu dan akan menghantar permohonan kepada Pejabat Peguam Negara.

Bagaimanapun, sudah lebih beberapa minggu berlalu namun tidak ada sebarang kenyataan rasmi daripada Shafee mahupun Najib dikeluarkan berhubung isu tuntutan wang tersebut.

Terdahulu, Najib mendakwa wang tersebut adalah derma kepada UMNO dan parti akan menuntut wang tersebut.

Kenyataan itu bercanggah dengan kenyataan awal Shafee yang mengatakan wang tersebut akan dituntut bersama Najib dan UMNO, ia kemudiaannya akan dibahagikan secara sama rata.

Sementara itu, seorang Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Zahidi Zainul Abidin juga memberi maklumat sama dengan mendakwa Majlis Tertinggi masih belum membuat keputusan berhubung isu wang sitaan tersebut.

“Saya sendiri pun tak tahu duit itu dekat mana, itu kena tanya dengan Majlis Tertinggi UMNO lah. Kita pun tak tahu duit itu dah dapat ke tak dapat, duit itu dekat mana, kita pun tidak tahu,” katanya kepada Agenda Daily.

Jelasnya, wang tersebut masih belum dipulangkan kerana tidak dituntut secara rasmi lagi oleh UMNO namun sekiranya sudah dipulangkan ia perlu diagihkan kepada semua bahagian UMNO seluruh negara untuk digunakan sebagai persediaan pilihan raya nanti.

“Mahkamah dah bagi balik tapi duit itu belum dapat balik.

“Jangan ada pihak tertentu susahkan UMNO nak dapatkan balik duit itu… Bila kita dah dapat duit itu, ia perlulah diagihkan kepada semua bahagian. Jangan pula duit itu digunakan pihak tertentu sahaja,” katanya lagi.

Baru-baru ini, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Muhammad Jamil Hussin dalam penghakimannya, berkata mahkamah mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan wang dirampas dari sebuah premis milik Obyu Holdings Sdn Bhd itu diperoleh daripada kesalahan pecah amanah.

Bagaimanapun, status wang berjumlah RM114,164,393.44 tidak diputuskan selepas tiada sebarang perintah dikeluarkan mahkamah sama ada ia akan dikembalikan kepada pemilik atau disimpan kerajaan.

Untuk rekod, Najib dan UMNO masih belum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung status wang tersebut.

Berita berkaitan
Tengku Zafrul letak jawatan bendahari UMNO Selangor, tak sehaluan
April 1, 2024· Politik
DAP Johor bidas tindakan Akmal, boleh jadi benih ekstremisme
April 1, 2024· Politik
Saman fitnah: Rayuan Jamal ditolak, perlu bayar RM300 ribu kepada Kok
March 27, 2024· Isu semasa
Dewan Rakyat: Usul gantung Wan Saiful ditarik balik
March 5, 2024· Politik
Popular
DAP Johor bidas tindakan Akmal, boleh jadi benih ekstremisme
April 1, 2024
Lagi Politik terkini
Anwar bantah permohonan ujian poligraf dibuat Yusoff Rawther: Laporan
March 30, 2024 · Politik
Rafizi balas kecaman Puad, ‘dia saja seorang bising’
March 27, 2024 · Politik
Selepas Zahid, Isa Samad juga dibebas daripada tuduhan rasuah RM3 juta
March 6, 2024 · Politik
Anwar patut jawab kejatuhan ringgit bukan orang lain, kata Ahli Parlimen
March 5, 2024 · Politik
Sekarang rakyat cakap balik kepada Tambun, ‘Hang yang tak reti jaga negeri’
March 5, 2024 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok