UMNO Sabah mula minta senarai calon PRU-15

August 10, 2022 · Politik

Setiap bahagian UMNO di Sabah telah diminta mengemukakan lima nama berpotensi untuk diketengahkan sebagai calon pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) akan datang, kata Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin.

Bung yang juga Timbalan Ketua Menteri berkata senarai nama itu perlu dikemukakan segera oleh 25 bahagian UMNO negeri dan individu yang dicadangkan perlu berwibawa, memenuhi kriteria dan boleh diterima rakyat.

Beliau berkata faktor boleh menang harus menjadi keutamaan dalam kriteria akhir pemilihan calon walaupun nama dicadangkan itu tidak memegang jawatan utama di peringkat bahagian parti.

“Dalam menentukan calon pada PRU ke-15 kali ini konsep WALI iaitu winnable atau boleh menang, acceptable atau boleh diterima, dan likeable atau disenangi menjadi garis panduan untuk meletakkan calon terbaik mewakili parti.

“Orang boleh terima tetapi belum tentu orang suka, jadi mesti mempunyai ketiga-tiga elemen (WALI) ini untuk menjadi seorang calon,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Bung Moktar berkata personaliti calon juga menjadi elemen utama dilihat oleh rakyat dan ia juga harus menjadi kriteria utama untuk UMNO dan BN.

Beliau berkata senarai yang dikemukakan akan dinilai jawatankuasa khas berdasarkan kepada maklum balas rakyat peringkat akar umbi hasil daripada pemantauan satu pasukan khas parti di samping laporan dari agensi berkaitan turut dinilai untuk menentukan calon benar-benar layak. – Bernama

Berita berkaitan
Dua kem UMNO berbeza di Sabah, kumpulan pro Hajiji dan Bung Moktar
November 29, 2023· Politik
PAS bidas kenyataan biadab MP PKR dalam isu poligami, dakwa sentuh 3R
November 27, 2023· Politik
Orang Melayu sudah hilang kuasa, UMNO hanya menumpang dalam kerajaan
November 24, 2023· Politik
Kajian Merdeka Center bukti rakyat marah kepada PMX, tahap terburuk: Idris
November 23, 2023· Politik
Popular
Dua kem UMNO berbeza di Sabah, kumpulan pro Hajiji dan Bung Moktar
November 29, 2023
Identiti ‘Mr H’ rahsia dan tidak akan didedah, kata KPN
November 30, 2023
Isu pertalian dengan komunis, tiga pemimpin DAP saman MP Kepala Batas
November 29, 2023
ULANG SIAR: Biodata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob
August 20, 2021
Lagi Politik terkini
Kes saman fitnah: Ramasamy sudah bayar Zakir RM1.52 juta
3 jam lalu · Politik
Najib mohon DNAA bagi tiga lagi pertuduhan membabitkan kes dana SRC
3 jam lalu · Politik
Identiti ‘Mr H’ rahsia dan tidak akan didedah, kata KPN
22 jam lalu · Politik
Isu pertalian dengan komunis, tiga pemimpin DAP saman MP Kepala Batas
November 29, 2023 · Politik
Wahab sudah sahkan identiti ‘Mr H’ didakwa dalang rakaman tular
November 29, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Litar lumba projek terbengkalai BN, bukan projek Sanusi
8 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Tuan Ibrahim di ceramah PAS Gong Limau
14 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok