UMNO perlu buat pemilihan, Nazri, pakar beritahu sebab-sebabnya

July 1, 2022 · Politik

UMNO mempunyai enam bulan untuk mengadakan pemilihannya melainkan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) membenarkan parti itu meminda perlembagaannya.

Pada Jun tahun lalu, UMNO dibenarkan menangguhkan pengundiannya selama 18 bulan sehingga 29 Disember tahun ini susulan pandemik Covid-19.

Sementara, pada 15 Mei pula, Perhimpunan Agung Khas UMNO melibatkan 2,586 perwakilan dari 192 bahagian sebulat suara meluluskan resolusi untuk meminda perlembagaan parti dengan RoS mesti meluluskan pindaan itu.

Pindaan itu membolehkan Majlis Tertinggi (MT) UMNO diberi dua pilihan di bawah Fasal 10.16 Perlembagaan UMNO, sama ada untuk melanjutkan selama 18 bulan tempoh pemilihan parti, atau dalam tempoh enam bulan selepas Pilihan Raya Umum (PRU) selesai diadakan.

Jika usaha UMNO untuk meminda perlembagaannya bagi membolehkan pemilihan dalaman diadakan selepas PRU akan datang diluluskan, barisan pemimpin semasa akan kekal.

Ahli Parlimen Padang Rengas Datuk Seri Nazri Aziz berkata penolakan RoS baru-baru ini terhadap permohonan Parti Warisan Sabah (Warisan) untuk menangguhkan pemilihannya, menunjukkan nasib yang sama mungkin menimpa UMNO.

“Menurut undang-undang, penggal tiga tahun MT berakhir pada Jun 2021, yang bermakna pemilihan sepatutnya diadakan tahun lepas.

“Tetapi UMNO diberi tempoh 18 bulan dan tarikh tamat pada Disember ini. Sekarang, kita minta penangguhan lagi. Jika permohonan Warisan ditolak, saya tidak nampak sebab UMNO akan terkecuali,” katanya menurut NST.

Nazri, yang juga bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Parlimen dan Undang-Undang) berkata memandangkan barisan sekarang adalah seperti kepimpinan ‘penjaga’, MT UMNO tidak mempunyai kuasa membuat keputusan substantif, seperti meminda perlembagaan parti.

“Ia kerana tempoh mereka (sebagai ahli MT) telah tamat. Tetapi okey, kita anggap mereka ada kuasa. Maka ini bermakna keputusan (untuk menangguhkan pemilihan) adalah untuk barisan pada masa hadapan dan tidak terpakai kepada barisan semasa.”

NST turut memetik pakar undang-undang Perlembagaan Profesor Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmod sebagai berkata memandangkan permohonan UMNO untuk menangguhkan pemilihannya diluluskan oleh RoS, parti itu mungkin akan mendapat berita baik sekali lagi.

Bagaimanapun, beliau bersetuju dengan pandangan Nazri bahawa UMNO kini dipimpin oleh kepimpinan sementara.

Menurutnya memandangkan tidak ada sebutan dalam perlembagaan UMNO mengenai kuasa pemimpin sementara untuk memindanya, RoS boleh mentafsirkannya dengan cara sama ada.

“Tiada apa-apa dalam perlembagaan (UMNO) yang mengatakan penjaga boleh atau tidak boleh meluluskan pindaan kepada perlembagaannya, bermakna ianya boleh ditafsirkan kedua-dua cara.

“Oleh itu, terpulang kepada RoS bagaimana ia mahu mentafsirnya. RoS mungkin mentafsirnya pindaan yang dikemukakan hanya akan terpakai untuk barisan seterusnya, yang dalam kes ini undian (mesti diadakan pada Disember).

“Jika pindaan itu dilaksanakan segera, maka ia boleh digunakan untuk masa sekarang (kepimpinan), jadi tidak perlu (untuk pemilihan parti tahun ini).

“Ini, dari satu segi, adalah seperti cubaan untuk lanjutan. Jika RoS mengambil kira perkara ini, kita perlu melihat sama ada pindaan yang dikemukakan adalah selaras dengan undang-undang,” kata Nik Ahmad.

Nazri pula melahirkan kebimbangan terhadap kemungkinan UMNO akan dibubarkan jika berdegil menunggu keputusan daripada RoS yang belum tentu menguntungkannya.

Nazri yang berpengalaman sebagai peguam berkata dengan mengambil kira peraturan RoS, UMNO mungkin berdepan pembubaran jika gagal mengadakan pemilihannya sebelum tarikh akhir 29 Disember depan.

“Saya percaya mereka (ahli MT) telah dinasihati secara salah oleh peguam mereka, memikirkan mereka boleh terlepas.

“Pindaan baharu adalah untuk barisan kepimpinan masa depan dan ini seperti menipu, cuma (alasan) untuk mendapatkan lanjutan untuk presiden memegang jawatan,” katanya merujuk kepada Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, yang ketika ini menghadapi pelbagai pertuduhan jenayah rasuah.

RoS masih belum memutuskan permohonan UMNO untuk meminda perlembagaannya, tetapi Setiausaha Agung parti Datuk Seri Ahmad Maslan yakin parti itu akan mendapat keputusan yang baik.

Berita berkaitan
Skandal LCS, PH kesal dengan cara UMNO layan tentera ikut suka hati
42 minit lalu· Politik
Asyraf kritik keputusan dalam kes Najib, boleh dituduh hina mahkamah
20 jam lalu· Politik
Soal keselamatan diteliti sebelum audit skandal LCS didedahkan: Wan Junaidi
23 jam lalu· Isu semasa
Zahid ajak akar umbi pertahan ‘Raja Media Sosial’ Najib
August 17, 2022· Politik
Popular
Asyraf kritik keputusan dalam kes Najib, boleh dituduh hina mahkamah
August 17, 2022
PAS hanya mahu menumpang kekuatan UMNO: Mustapha
August 18, 2022
Saya doakan Najib dan keluarga tabah, kata Hishammuddin
August 17, 2022
UMNO kecewa mahkamah tolak permohonan Najib, kata Zahid
August 17, 2022
Lagi Politik terkini
PRU-15: BN sasar menang 20 kerusi Parlimen di Johor
53 minit lalu · Politik
Hamzah sahkan PN sudah mohon tarikh baharu jumpa Ismail Sabri
1 jam lalu · Politik
PAS terbuka kerjasama dengan mana-mana parti kecuali PH: Tuan Ibrahim
2 jam lalu · Politik
Jangan terlalu selesa dengan kemenangan besar sebelum ini: Hasni
2 jam lalu · Politik
PAS hanya mahu menumpang kekuatan UMNO: Mustapha
5 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok