UMNO cetus ketidakstabilan politik negara, desak PRU cepat: Kritik Nazri

June 10, 2022 · Politik

Tiada sebab mengapa Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) mesti diadakan segera – kecuali mungkin untuk kepentingan segelintir ahli politik, kata Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) Padang Rengas Datuk Seri Nazri Aziz.

Beliau berkata alasan beberapa pemimpin BN bahawa mengadakan PRU-15 tidak lama lagi akan memulihkan negara daripada krisis ekonomi, kesihatan dan politik semasa, adalah tidak logik.

Bekas menteri undang-undang itu menegaskan bahawa kerajaan pimpinan BN sekarang mempunyai segala-galanya untuk mencari cara yang berkesan bagi menangani isu, seperti kenaikan kos sara hidup, inflasi, wabak Covid-19 dan nilai ringgit yang lemah.

Menurut Ketua UMNO Bahagian Padang Rengas itu pentadbiran sekarang harus berusaha untuk memperbaiki negara dan taraf hidup rakyat dan bukannya tertumpu kepada saranan UMNO untuk mengadakan PRU-15 segera.

“Tiada alasan kukuh mengapa kita perlu mengadakan PRU-15 secepat mungkin. Apa yang saya lihat adalah kepentingan peribadi. Untuk mengatasi masalah, anda mesti berkuasa dan kita sudah berkuasa.

“Kita boleh buat apa sahaja… lawan inflasi, turunkan harga barang, apa sahaja. Saya yakin ahli Parlimen dari kedua-dua jurang politik akan menyokong sebarang usaha untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat, jadi apa masalahnya di sini?

“Mereka mahukan kuasa dan kita sudah dapat. Jadi kenapa perlu adakan PRU-15 dengan segera? Tiada tekanan daripada pembangkang jadi kenapa kita tekan kerajaan kita sendiri?

“Selain itu, kos PRU15 dijangka RM1 bilion. Di mana kita hendak cari wang itu?” katanya menurut NST.

Dalam temu bual dengan akhbar Jepun, Nikkei Asia baru-baru ini, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata sekarang bukan masa yang sesuai untuk mengadakan pilihan raya umum (PRU), memetik inflasi dan kos sara hidup negara yang semakin meningkat.

Bagaimanapun, selepas pemimpin UMNO secara terbuka memberi tekanan kepadanya ketika konvensyen ulang tahun ke-48 BN minggu lalu, Ismail Sabri berikrar akan mengadakan PRU sebaik sahaja gabungan itu bersedia menghadapinya.

Mengulas lanjut Nazri berkata memandangkan UMNO dan BN telah menjenamakan diri mereka sebagai parti politik yang menjaga rakyat, usaha ke arah matlamat itu adalah perkhidmatan terbaik yang boleh mereka tawarkan kepada rakyat Malaysia yang sedang bergelut dengan masalah ekonomi dan sara hidup sekarang.

Beliau juga mengingatkan pemimpin BN supaya tidak mengheret Yang di-Pertuan Agong ke dalam drama mereka, sambil mengingatkan mereka bahawa keputusan terakhir untuk mengadakan PRU-15 terletak pada raja, bukan perdana menteri.

Nazri berkata ikrar BN untuk kestabilan politik sudah boleh dicapai sekarang jika bukan kerana segelintir pemain politik yang cuba mendapat manfaat daripada PRU-15 awal.

“Siapa yang mencetuskan ketidakstabilan dalam negara? Ini UMNO. Yang mendesak perdana menteri untuk PRU-15 segera adalah daripada UMNO.

“Daripada menekan perdana menteri mengenai kenaikan kos sara hidup dan masalah lain yang dihadapi orang ramai, mereka memilih untuk menekan perdana menteri untuk mengadakan PRU-15 secepat mungkin. Jika kita parti yang prihatin terhadap rakyat, maka lakukan apa yang dikatakan.

“Bagaimana mereka (beberapa pemimpin UMNO) hendak mencapai kestabilan sedangkan mereka menyebabkan ketidakstabilan? Bukan pembangkang yang melakukan ini. Yang menekan perdana menteri kita sendiri adalah kita.”

Baru-baru ini, Nazri berkata pemimpin UMNO yang berani mendesak PRU-15 awal untuk mendapatkan perkenan terus daripada Yang di-Pertuan Agong sendiri.

Beliau berkata pemimpin UMNO yang mendesak Ismail Sabri supaya mengadakan PRU-15 awal adalah mementingkan diri sendiri dan tidak bertanggungjawab.

Berita berkaitan
Rafizi ucap tahniah atas keberanian Mat Hasan sanggah Najib
7 jam lalu· Politik
Mat Hasan bercakap benar berhubung kes Najib, perlu masuk penjara dahulu
12 jam lalu· Politik
Selepas penafian Mat Hasan, Asia Times dedah rakaman asal audio wawancara
23 jam lalu· Politik
DAP jangka PRU-15 diadakan tahun depan
July 5, 2022· Politik
Popular
UMNO heret RoS ke mahkamah jika tak luluskan pindaan perlembagaan
July 6, 2022
Selepas penafian Mat Hasan, Asia Times dedah rakaman asal audio wawancara
July 5, 2022
Mat Hasan bercakap benar berhubung kes Najib, perlu masuk penjara dahulu
July 6, 2022
Rafizi ucap tahniah atas keberanian Mat Hasan sanggah Najib
July 6, 2022
Lagi Politik terkini
MoU 2.0 buka peluang kerajaan lakukan transformasi meluas
4 jam lalu · Politik
PKR Johor anjur ‘flash mob’ bantah kenaikan harga barang
7 jam lalu · Politik
UMNO heret RoS ke mahkamah jika tak luluskan pindaan perlembagaan
10 jam lalu · Politik
Pengikut Anwar tak puas hati tuduhan Rafizi, nafi cuba ubah keputusan
23 jam lalu · Politik
Rafizi beri amaran kumpulan kalah pemilihan PKR hentikan ‘permainan’
July 5, 2022 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir wakaf tapak perkuburan Islam di Kepala Batas
2 jam lalu
[VIDEO] Asia Times sangkal penafian Mat Hasan, kongsi rakaman audio
22 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok