UMNO ada strategi lain jika RoS tak lulus pindaan, kata Ahmad Maslan

July 5, 2022 · Politik

UMNO mendakwa mempunyai pelan strategi seterusnya jika Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) tidak meluluskan pindaan perlembagaan bagi membolehkan pemilihan parti diadakan enam bulan selepas Pilihan Raya Umum (PRU).

Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, bagaimanapun enggan mendedahkan butiran pelan tersebut kerana masih di bawah perancangan parti.

Namun katanya, UMNO masih mengharapkan satu keputusan positif agar pindaan yang diterima sebulat suara perwakilan parti dibenarkan oleh RoS.

“Sehingga kini, kami masih menunggu kata putus RoS yang dikatakan akan dibuat sebelum 16 Julai ini.

“Malah UMNO telah menyerahkan segala dokumen dan keperluan seperti mereka kehendaki,” katanya menurut Utusan.

Sebelum ini, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang juga Naib Presiden UMNO memaklumkan RoS mempunyai masa sehingga 16 Julai untuk meluluskan pindaan perlembagaan UMNO bagi menangguhkan pemilihan parti berkenaan.

Pada Jun tahun lalu, UMNO dibenarkan menangguhkan pengundiannya selama 18 bulan sehingga 29 Disember tahun ini susulan pandemik Covid-19.

Pada 15 Mei 2022 pula, Perhimpunan Agung Khas UMNO melibatkan 2,586 perwakilan dari 192 bahagian sebulat suara meluluskan resolusi untuk meminda perlembagaan parti.

Pindaan itu membolehkan Majlis Tertinggi (MT) UMNO diberi dua pilihan di bawah Fasal 10.16 Perlembagaan UMNO, sama ada untuk melanjutkan selama 18 bulan tempoh pemilihan parti, atau dalam tempoh enam bulan selepas PRU selesai diadakan.

Keputusan pindaan itu kemudian diserahkan kepada RoS untuk disemak dan diteliti dengan agensi itu mempunyai tempoh sehingga 60 hari untuk menerima atau mengemukakan maklum balas selainnya.

1 Julai lalu, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Seri Nazri Aziz berkata UMNO mempunyai enam bulan untuk mengadakan pemilihannya melainkan RoS meluluskan pindaan perlembagaan itu.

Jika usaha UMNO untuk meminda perlembagaannya bagi membolehkan pemilihan dalaman diadakan selepas PRU akan datang diluluskan oleh RoS, bermakna barisan pemimpin semasa akan kekal.

Bagaimanapun Nazri berkata penolakan RoS baru-baru ini terhadap permohonan Parti Warisan Sabah (Warisan) untuk menangguhkan pemilihannya, menunjukkan nasib yang sama mungkin menimpa UMNO.

“Menurut undang-undang, penggal tiga tahun MT berakhir pada Jun 2021, yang bermakna pemilihan sepatutnya diadakan tahun lepas.

“Tetapi UMNO diberi tempoh 18 bulan dan tarikh tamat pada Disember ini. Sekarang, kita minta penangguhan lagi. Jika permohonan Warisan ditolak, saya tidak nampak sebab UMNO akan terkecuali,” kata Nazri.

Sementara itu, mengulas lanjut Ahmad yang juga Ahli Parlimen Pontian menafikan lima kepemimpinan tertinggi UMNO masih belum duduk berbincang tarikh pembubaran Parlimen bagi memberi laluan kepada PRU-15 meskipun ketetapan itu dikemukakan dalam Perhimpunan Agung UMNO 2021 pada Mac lalu.

Beliau mendakwa perbincangan tersebut baharu sahaja berlangsung ketika mesyuarat MT pada 24 Jun lalu.

“Mereka dah banyak bincang, tetapi saya tidak tahu apakah butiran perbincangannya kerana saya bukan dalam kalangan lima jawatan tertinggi parti,” katanya.

Berita berkaitan
Tiada guna berjuang dalam parti dipimpin orang tidak bertanggungjawab, kata Qobin
41 minit lalu· Politik
Pecat ahli tidak bersihkan UMNO, punca kekotoran masih di sana
2 jam lalu· Politik
Tak boleh beza dendam dengan perjuangan, Zahid dikritik lepas pecat ahli
2 jam lalu· Politik
Lepas dipecat Zahid, ini reaksi KJ
3 jam lalu· Politik
Popular
Saya pilih tak bersekongkol dengan pemimpin yang menguburkan UMNO: Noh
January 28, 2023
Lepas dipecat Zahid, ini reaksi KJ
January 28, 2023
UMNO pecat Noh Omar selepas Zahid dicabar dalam mesyuarat MT
January 27, 2023
UMNO sudah bersih atau sudah jadi anak syarikat PKR?
January 28, 2023
Lagi Politik terkini
Dipecat UMNO, PN buka pintu
54 minit lalu · Politik
Saya pilih tak bersekongkol dengan pemimpin yang menguburkan UMNO: Noh
7 jam lalu · Politik
Selepas pecat-memecat, UMNO umum pemilihan parti bermula 1 Februari depan
7 jam lalu · Politik
UMNO sudah bersih atau sudah jadi anak syarikat PKR?
7 jam lalu · Politik
Selepas Noh, Khairy juga dipecat dan Hishammuddin digantung keahlian
15 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Ustaz Ahmad di majlis kutipan dana PRN Pas Kedah
11 jam lalu
[VIDEO] Noh Omar boleh rayu lagi walaupun sabotaj 16 kali, kata Megat Zulkarnain
12 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok