Tunggu bubar Parlimen, baharu Khairuddin umum sertai parti baharu

September 26, 2022 · Politik

Datuk Mohd. Khairuddin Aman Razali yang sebelum ini mengumumkan keluar PAS berkata hanya akan membuat keputusan menyerti parti baharu selepas Parlimen dibubar.

Ahli Parlimen Kuala Nerus itu mengesahkan masih mahu untuk bertanding pada pilihan raya umum ke-15 (PRU-15) tetapi keputusan muktamad sama ada menjadi calon bebas atau bertanding atas tiket parti baharu hanya akan diputuskan apabila tiba masanya selepas Parlimen dibubar.

“Buat masa ini, saya masih belum memuktamadkan lagi langkah seterusnya untuk PRU-15, tumpuan adalah berkhidmat kepada rakyat kerana itu amanah dan tanggungjawab saya sebagai Ahli Parlimen Kuala Nerus tanpa mengira warna parti.

“Apabila sampai masanya nanti saya akan umumkan apakah tindakan saya sama ada bertanding sebagai calon Bebas atau mewakili mana-mana parti, tunggu sehingga kerajaan membubarkan Parlimen, baru saya sedia maklumkan,” katanya dipetik laporan Utusan Malaysia.

Bekas Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi itu juga berkata setakat ini masih belum membuat keputusan untuk masuk semula PAS walaupun timbul spekulasi mengatakan bakal sertai parti tersebut.

“Macam (bekas Perdana Menteri) Tun Dr. Mahathir Mohamad pun pernah keluar masuk UMNO, tak ada masalah. Kalau saya nak masuk semula ke dalam PAS, saya kena buat surat permohonan baharu dan kelulusannya bergantung kepada pucuk pimpinan parti.

“Namun, itu semua belum difikirkan lagi kerana seperti saya tegaskan tumpuan dan fokus utama saya ketika ini hanya untuk rakyat di Parlimen Kuala Nerus dan yang lain berkaitan bertanding atau tidak, biarlah rahsia sehingga Parlimen bubar nanti,” katanya lagi.

Namun, Khairuddin mengakui masih sayangkan PAS walaupun sudah membuat keputusan meninggalkannya.

“Jauh di sudut hati, memang saya masih sayangkan PAS kerana saya membesar dengan PAS, ia medan dakwah sejak berusia 16 tahun dan saya telah berada dalam PAS selama 33 tahun.

“Keputusan untuk saya berhenti dibuat penuh beradab, ada sebab-sebabnya, tak apa lah mungkin platform ini tak sesuai dengan saya, mungkin saya akan pergi platform lain tapi saya akan saya kekalkan hubungan baik dengan Pas demi Islam,” katanya.

Berita berkaitan
UMNO sekat pertandingan jawatan Presiden, pecat calon mahu cabar Zahid: Afnan
1 jam lalu· Politik
UMNO tanding PRK Kemaman jika diadakan, kata Zahid yakin rakyat sokong
2 jam lalu· Politik
Bukan Rafizi saja salah tapi PMX juga gagal memimpin negara, kata Tun Faisal kepada Puad
September 29, 2023· Politik
Puad sindir Rafizi gagal tawar formula luar biasa
September 29, 2023· Politik
Popular
Puad sindir Rafizi gagal tawar formula luar biasa
September 29, 2023
Penyandang jawatan ’Top 5’ kekal, tiada pertandingan pada Muktamar PAS: Takiyuddin
September 29, 2023
Bukan Rafizi saja salah tapi PMX juga gagal memimpin negara, kata Tun Faisal kepada Puad
September 29, 2023
UMNO sekat pertandingan jawatan Presiden, pecat calon mahu cabar Zahid: Afnan
September 30, 2023
Lagi Politik terkini
Penyandang jawatan ’Top 5’ kekal, tiada pertandingan pada Muktamar PAS: Takiyuddin
September 29, 2023 · Politik
MP DAP sudah diambil keterangan berhubung video tafsir al-Quran: Ayob Khan
September 29, 2023 · Politik
Zahid umum peruntukan semasa PRN tidak pula dianggap rasuah? soal Ahmad Fadhli
September 29, 2023 · Politik
Satu negara harga barang naik, kenapa tumpu jualan murah di Pelangai? soal ADUN Beserah
September 29, 2023 · Politik
Jawatan Presiden PAS dan Timbalan berkemungkinan tiada pencabar: Sanusi
September 27, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Tak wajar polis pantau PN setiap jam, ganggu kempen calon
5 jam lalu
[VIDEO] Dakwaan Menteri jejas pelancongan, boleh ke Langkawi pakai seluar pendek
September 27, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok