Tular gambar Anwar berkomplot dengan 4 ADUN Melaka, ada anak murid baharu?

Sekeping gambar sedang tular dalam media sosial melibatkan empat orang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang menjadi punca krisis politik di Melaka mengadakan pertemuan dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Gambar tersebut kelihatan empat ADUN Melaka termasuk bekas Ketua Menteri (KM) Datuk Seri Idris Haron sedang berbincang dengan Anwar menimbulkan spekulasi terdapat anak murid baharu sedang menuntut ilmu selain Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebelum ini yang juga berpakat dengan cikgunya itu.

Seramai enam orang didapati berada dalam pertemuan tersebut yang tidak diketahui lokasinya.

Sebelum ini, Zahid juga didedahkan terlibat dalam satu pakatan dengan Anwar menerusi satu klip audio tular perbualan kedua-dua mereka pada April lalu, ia berhubung satu komplot menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Zahid juga menarik sokongan bersama 14 Ahli Parlimen (MP) UMNO lain terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Ogos lalu sehingga menyaksikan peletakan jawatannya dan digantikan dengan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Anwar walaupun berpakat dengan Zahid pada awalnya tetapi ditipu apabila anak muridnya itu tidak dapat menarik sokongan daripada UMNO untuk menyokongc cikgunya itu.

Menurut sumber, pertemuan itu diadakan baru-baru ini selepas semua ADUN tersebut bertindak menarik sokongan terhadap kerajaan Melaka pimpinan KM Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Agenda Daily cuba menghubung Anwar untuk mendapatkan maklumat lanjut berhubung gambar tular tersebut bagaimanapun gagal.

Untuk rekod, semalam Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh mengesahkan pihaknya sebelum ini mengadakan rundingan dengan DAP Melaka sebelum jatuh kerajaan negeri atas arahan seorang pemimpin atasan parti yang tidak didedahkan namanya.

“Saya cakap terus terang saya berunding malam sebelum itu dengan kepemimpinan DAP, saya menawarkan beberapa solusi untuk kita membendung supaya ini (kerajaan negeri tumbang) tidak berlaku.

“Tetapi adalah lebih malang saya melihat ia tidak diterima pimpinan DAP pada waktu itu,” katanya dalam wawancara secara maya sebuah portal.

Isnin lalu, Idris yang juga ADUN Sungai Udang bersama tiga lagi ADUN mengumumkan menarik sokongan terhadap kerajaan negeri pimpinan Sulaiman.

Tiga ADUN lain tersebut adalah Datuk Nor Azman Hassan (UMNO-Pantai Kundor), Datuk Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas) dan Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu).

BERITA BERKAIT
POPULAR