‘Tukar kerajaan tak selesai masalah’

June 12, 2021 · Politik

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata percubaan merampas kuasa kerajaan tidak mampu mengatasi kemelut politik sebaliknya akan meneruskan masalah dihadapi ketika pandemik Covid-19 sekarang ini.

Beliau berpendapat walaupun sekiranya kerajaan bertukar tangan, kewujudan pentadbiran baharu itu adalah lemah kerana memiliki majoriti yang tipis.

“Yang menjadi masalah politik ialah percubaan merampas kuasa. Malangnya jika Kerajaan ditukar, Kerajaan baru juga akan menjadi lemah kerana majoriti yang tipis.

“Tindakan politik hanya akan meneruskan masalah,” katanya dalam kenyataan hari ini ketika mengulas cadangan beliau supaya kerajaan menubuhkan Majlis Pemulihan Negara.

Sebelum ini Agenda Daily melaporkan cubaan blok pembangkang melakukan ‘rampasan kuasa’ dengan mendakwa kononnya mendapat sokongan Ahli Parlimen melebihi yang dimiliki kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Malah beberapa pemimpin UMNO – parti yang sekarang ini bersama kerajaan PN pimpinan Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin – dikatakan turut menandatangani surat sokongan terhadap Ketua Pembangkang yang juga Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dilantik sebagai Perdana Menteri.

Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sehingga kini belum membuat penafian rasmi mereka menandatangani surat sokongan kepada Anwar, yang tersebar luas di media sosial.

Agenda Daily juga melaporkan bekas Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim juga mendedahkan sedikit maklumat mengenai cubaan pihak tertentu mendapatkan tandatangan dan sokongan Ahli Parlimen bagi ‘merampas kuasa’ kerajaan sedia ada.

Mengenai Majlis Pemulihan Negara itu, Dr Mahathir berkata ia tidak akan menggantikan kerajaan sedia ada sebaliknya membantu dalam empat perkara iaitu mengurang kes baharu Covid-19 sehingga tercapai imuniti kelompok.

Katanya, majlis itu juga berperanan memulihkan semula masalah kemerosotan ekonomi dan kewangan negara serta mengkaji dan menangani masalah persekolahan.

“Untuk politik Parlimen akan bersidang dan tindakan Majlis akan dibentang kepada Parlimen. Percubaan untuk hapuskan Majlis Pemulihan Negara tidak akan diusahakan oleh Parlimen,” katanya.

Untuk rekod pada 2019 lalu Dr Mahathir menubuhkan Majlis Penasihat Kerajaan yang bertindak menasihati kerajaan mengenai ekonomi dan kewangan.

Lima pakar terkemuka mengisi jawatan dalam majlis itu dengan dipengerusikan bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin, manakala ahlinya terdiri daripada bekas Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz; bekas Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Petronas, Tan Sri Hassan Merican; tokoh korporat, Tan Sri Robert Kuok dan ahli ekonomi terkemuka negara, Prof Dr Jomo Kwame Sundaram.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Laporan tangguh Kabinet buat Anwar rimas, janji selesai sehari dua lagi
2 jam lalu· Politik
Asyraf disaran puji balik DAP serta padam status FB maki PH
2 jam lalu· Politik
Lagu tema PH ‘penyamun’ tidak dimainkan semasa ceramah PH-UMNO di Padang Serai dan Tioman?
10 jam lalu· Politik
Anwar tangguh umum barisan Kabinet, isu lantikan Zahid buat kepala pening?
10 jam lalu· Politik
Popular
Anwar tangguh umum barisan Kabinet, isu lantikan Zahid buat kepala pening?
December 1, 2022
Tangguh umum Kabinet, warganet sindir Anwar ‘kahwin besar banyak cabarannya’
December 1, 2022
Lagu tema PH ‘penyamun’ tidak dimainkan semasa ceramah PH-UMNO di Padang Serai dan Tioman?
December 1, 2022
Pemimpin Amanah Kedah keluar parti, tak puas hati tunduk kepada DAP
December 1, 2022
Lagi Politik terkini
Tiada wakil UMNO dan DAP di Kementerian Kewangan, dedah NST
1 jam lalu · Politik
Pemimpin Amanah Kedah keluar parti, tak puas hati tunduk kepada DAP
5 jam lalu · Politik
Tak perlu gaduh, elok BN dan PH tarik diri di Padang Serai: Azman
7 jam lalu · Politik
Tangguh umum Kabinet, warganet sindir Anwar ‘kahwin besar banyak cabarannya’
8 jam lalu · Politik
Usul lantik Speaker Parlimen antara penentu sokongan terhadap Anwar
9 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Khairil Nizam di ceramah PRK Tioman
1 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Ustaz Kamal di ceramah PRK Tioman
2 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok