Tuduh saya pengkhianat, tapi Najib yang dijatuh hukuman curi duit rakyat: Muhyiddin

February 12, 2022 · Politik

Datuk Seri Najib Razak sepatutnya sedar diri kerana sudah dijatuhkan hukuman bersalah di mahkamah atas pertuduhan mencuri jutaan wang rakyat, malah dianggap sebagai satu ‘keaiban negara’.

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin membidas Najib yang menuduhnya sebagai pengkhianat walhal dirinya sendiri adalah pengkhianat sebenar kepada negara dan rakyat kerana sudah disabitkan hukuman atas pertuduhan jenayah terhadapnya.

Jelasnya lagi, sepanjang mentadbir negara tidak ada satu sen yang masuk ke dalam poket sendiri tetapi Najib seperti yang diputuskan di Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan didapati membelanjakan wang rakyat sesuka hatinya.

“Najib berulang kali tuduh saya khianat. Tapi tak ada satu mahkamah pun menjatuhi hukuman bersalah ke atas saya. Dia juga tanya saya berapa wang yang saya belanjakan untuk rakyat?

“Sepanjang saya jadi PM, RM530 bilion saya sediakan untuk rakyat dalam macam-macam bentuk pakej bantuan dan rangsangan ekonomi. Satu sen pun tak masuk akaun saya.

“Bukan macam dia, berbilion masuk akaun sendiri. Itulah dia boss awak,” kata Muhyiddin dalam satu kenyataan di Facebook hari ini.

Untuk rekod Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan sudah mendapati Najib bersalah dalam mencuri wang syarikat SRC International Sdn Bhd daripada Kumpulan Wang Persaraan (KWAP), iaitu wang rakyat, wang orang pencen.

Pada 8 Disember 2021, panel tiga hakim Mahkamah Rayuan dalam kes SRC mengekalkan hukuman bersalah terhadap Najib dan membuat penghakiman seperti dibawah:

“Hence, we agree with the learned trial judge that the all important element of misappropriation of entrusted property by the Appellant had been clearly established. The evidence clearly shows that the appellant not only misappropriated RM42 million, the subject of the 3 CBT charges, but also converted to his own use that which he had dishonestly misappropriated. The RM42 million, contrary to the appellant’s assertion that he used it for corporate social responsibility (CSR) programs of the company, had in fact been used for his personal benefit and for his political purposes”.

[Terjemahan: “Oleh yang demikian, kami bersetuju dengan Yang Arif hakim perbicaraan bahawa semua elemen penting penyalahgunaan harta yang diamanahkan oleh Perayu (Najib) telah dibuktikan. Bukti menunjukkan dengan jelas bahawa perayu bukan hanya menyalahgunakan RM42 juta, iaitu mauduk 3 dakwaan jenayah pecah amanah, tetapi juga telah memindahkan kepada kegunaan dirinya sendiri harta yang dia telah salah guna secara tidak jujur. RM42 juta itu, berlawanan dengan dakwaan perayu bahawa dia menggunakannya untuk tujuan program tanggungjawab sosial korporat (CSR) syarikat, telah sebenarnya digunakan untuk manfaat peribadinya dan untuk tujuan politiknya.”]

Kata hakim Mahkamah Rayuan lagi:

“This is definitely not something that can be said to have been done in the national interest. There is no national interest here, just national embarrassment”.

[Terjemahan: Ini bukanlah sesuatu yang boleh dikatakan sebagai telah dilakukan demi kepentingan negara. Tiada kepentingan negara di sini, (yang ada) hanyalah keaiban negara]

Dalam hantaran di Facebooknya lagi, Muhyiddin juga berkongsi dengan bukti-bukti sahih yang dikemukakan di mahkamah melibatkan kes SRC yang dihadapi Najib.

“​Mari kita lihat bukti-bukti sahih tentang penggunaan duit ini yang telah dikemukakan di mahkamah.

“Antaranya: RM449,586.95 untuk bayar Kad Kredit Visa Platinum Najib; RM2,833,147.21 untuk bayar kad kredit Mastercard Platinum Najib; RM240,000 dibayar kepada Vital Spire Sdn Bhd milik seorang ADUN Umno Johor untuk mengendalikan sebuah portal online; RM2.5 juta dibayar kepada sebuah firma guaman untuk kerja-kerja “political intelligence”; RM238,914 dibayar kepada seorang Tan Sri untuk kerja-kerja mempromosi Ah Jib Gor kepada masyarakat Cina; RM100,000 dibayar kepada seorang kontraktor untuk membina bilik stor kediaman peribadinya di Kuala Lumpur; RM56,500 dibayar kepada sebuah syarikat plumbing untuk kerja-kerja pemasangan tangki air di kediaman peribadinya di Kuala Lumpur; RM77,300 dibayar kepada seorang kontraktor untuk membaiki kediaman peribadinya di Pekan; dan ​Puluhan juta ringgit lagi untuk lain-lain kegunaan peribadi dan politik.”

Berbanding wang yang dibelanjakan untuk rakyat, Muhyiddin berkata Najib lebih banyak menghabiskan wang untuk tujuan peribadinya dan akhirnya kerajaan terpaksa menanggung hutang yang banyak.

“​Ya, adalah juga duit yang diberi kepada anak-anak yatim. Tetapi jumlahnya tak seberapa jika dibandingkan untuk kegunaan peribadi dan politik.

“Ini tak termasuk RM4 bilion duit Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP) yang dipinjamkan kepada SRC yang lesap entah ke mana.

“Akhirnya, kerajaan terpaksa membayar hutang SRC kepada KWAP kerana hutang ini dijamin oleh kerajaan ketika Najib menjadi Perdana Menteri dan Menteri Kewangan,” katanya lagi.

Berita berkaitan
Zaman ‘merpati’ jadi PM, Anwar dakwa hanya tidur atas lantai di penjara
September 23, 2022· Politik
Inilah cermin yang patut penasihat ekonomi PM lihat: Marzuki
September 21, 2022· Politik
Tak pernah lihat badan kehakiman bebas seperti sekarang: Musa Hitam
September 15, 2022· Isu semasa
Keputusan kes saman LHDN terhadap Shafee tak bayar cukai pada 28 Sept
September 13, 2022· Isu semasa
Popular
Anwar nafi akan tanding Ampang, tapi tempat anak murid bagaimana?
September 25, 2022
Walaupun diasak UMNO, PM belum dapat ilham bila nak bubar Parlimen
September 26, 2022
PRU-15: Lagi pemimpin UMNO mahu bantu Khairy, tawar kerusi Parlimen
September 25, 2022
Pihak dakwa Melayu gagal perintah negara buta sejarah: Hadi Awang
September 25, 2022
Lagi Politik terkini
Tunggu bubar Parlimen, baharu Khairuddin umum sertai parti baharu
5 jam lalu · Politik
Walaupun diasak UMNO, PM belum dapat ilham bila nak bubar Parlimen
9 jam lalu · Politik
Anwar nafi akan tanding Ampang, tapi tempat anak murid bagaimana?
18 jam lalu · Politik
PH berhaluan kiri, mentaliti UMNO pula rasuah, kleptokrasi: Wan Saiful
20 jam lalu · Politik
Pihak dakwa Melayu gagal perintah negara buta sejarah: Hadi Awang
22 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Penganalisis ramal OPR naik lagi November depan
56 minit lalu
[VIDEO] Ismail Sabri, PM pertama berucap bahasa Melayu di PBB
September 24, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok