Tiga parti komponen BN buat undi tak percaya terhadap Zahid

November 23, 2022 · Politik

Tiga parti komponen Barisan Nasional (BN) – MCA, MIC dan PBRS – membuat ketetapan undi tidak percaya terhadap Pengerusi BN Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, yang mengkhianati keputusan Dewan Tertinggi parti yang bermesyuarat pada 22 November 2022.

Surat bertarikh 23 November 2022 ditandatangani dua presiden – Datuk Seri Dr Wee Ka Siong (MCA), Tan Sri SA Vigneswaran (MIC), dan Datuk Arthur Joseph Kurup (Timbalan Presiden PBS), dikatakan diserahkan kepada Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir.

Ketiga-tiga mereka menyatakan bahawa mesyuarat Dewan Tertinggi BN pada jam 10 pagi 22 November 2022 di Menara Dato Onn membuat keputusan berkecuali dan tidak menyokong mana-mana pihak untuk menubuhkan kerajaan.

“Sepuluh akuan bersumpah (SD) yang tela dihantar kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin telah ditarik balik setelah keputusan Dewan Tertinggi BN dibuat.

“Akan tetapi Zahid telah menghantar surat kepada Istana tengah hari semalam setelah mesyuarat Dewan Tertinggi BN di sebelah pagi. Dalam surat dihantar Zahid itu menyatakan sokongan 30 ahli Parlimen BN menyokong Anwar sebagai Perdana menteri Malaysia ke-10.

“Ini jelas telah mengkhianati parti BN dan pasa masa sama telah menyembah maklum keputusan BN yang salah kepada Yang di-Pertuan Agong yang dianggap sebagai satu perbuatan menderhaka kepada Raja,” kata mereka dalam surat yang tular di media sosial hari ini.

Surat itu juga berkata MCA, MIC dan PBRS berundur secara terhormat serta-merta dari jawatan pengerusi BN dan digantikan oleh Timbalan Pengerusi BN Datuk Seri Mohamad Hasan.

“Perkara ini telah diusulkan oleh Presiden MIC dalam mesyuarat semalam tetapi perjalanan mesyuarat terganggu apabila pengerusi membenarkan ahli Parlimen BN memasuki bilik mesyuarat walaupun mesyuarat masih belum selesai.

“Kami akan memanggil mesyuarat Dewan Tertinggi untuk mengambil tindakan tatatertib sekiranya pengerusi BN enggan berundur secara terhormat,” kata mereka.

Popular
Kalah PRK Kemaman, Isham kata cukup-cukuplah UMNO jadi penjilat DAP
December 5, 2023
Tiada laporan polis diterima berhubung rakaman tular perbualan lucah
November 17, 2023
Seperti Zahid, Anwar juga dalam penafian selepas kekalahan PRK Kemaman
December 5, 2023
PH pun ada ‘virus’, syok bercakap saja, kata ahli MT UMNO
January 19, 2023
Lagi Politik terkini
Kuat kecam Zahid, UMNO akhirnya pecat Isham Jalil: Laporan
59 minit lalu · Politik
Kalah PRK Kemaman, Isham kata cukup-cukuplah UMNO jadi penjilat DAP
December 5, 2023 · Politik
Lebih baik Kit Siang minta UMNO tukar Zahid, bidas Takiyuddin
December 5, 2023 · Politik
Seperti Zahid, Anwar juga dalam penafian selepas kekalahan PRK Kemaman
December 5, 2023 · Politik
Zahid masih dalam penafian selepas UMNO kalah teruk di Kemaman
December 4, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Kedah, Itali jalin kerjasama jayakan Kedah Aerotropolis
16 jam lalu
[VIDEO] Kit Siang patut nasihat UMNO tukar presiden, PAS elok dah
December 5, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok