Tiada istilah ‘derhaka’ kepada Raja dalam Perlembagaan, kata Sri Ram

Bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Gopal Sri Ram menegaskan tidak ada istilah ‘derhaka’ atau tidak taat kepada Raja yang diperuntukkan di dalam Perlembagaan Malaysia.

Sebaliknya kata beliau apa yang diiktiraf dalam sistem perundangan negara adalah mengisytiharkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong seperti peruntukan Seksyen 121 Kanun Keseksaan.

Untuk rekod, kali pertama dan terakhir seksyen itu pernah digunakan adalah terhadap 29 ahli kumpulan ajaran sesat Al Ma’unah pada tahun 2000 apabila mereka dituduh melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong.

Ahli kumpulan itu melarikan puluhan senjata api pelbagai jenis dari Kem Batalion 304 Rejimen Askar Wataniah di Empangan Temenggor, Gerik, Perak, sebelum membuat persiapan dalam misi untuk menggulingkan kerajaan Malaysia.

Mengulas lanjut Sri Ram yang juga pakar dalam hal-hal Perlembagaan Malaysia berkata tiada peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan membicarakan ‘derhaka’ atau tidak taat kepada raja.

Memetik laporan MalaysiaNow beliau berkata kenyataan yang menghina institusi Raja bagaimanapun dianggap sebagai jenayah mengikut Akta Hasutan.

Tetapi tidak mengikut nasihat Raja bukan satu kesalahan, katanya.

“PM (Perdana Menteri) atau Peguam Negara yang menolak untuk tidak mengikut nasihat Agong tidak melakukan sebarang kesalahan.

“Bahkan, sebaliknya, undang-undang Perlembagaan memerintahkan Agong untuk bertindak mengikut nasihat PM.

“Tiada apa yang dianggap sebagai derhaka kerana tidak buka Parlimen,” katanya yang pernah mengeluarkan lebih 800 pernghakiman ketika berkhidmat yang kini menjadi rujukan undang-undang oleh mahkamah Malaysia Komanwel.

Sri Ram berkata demikian apabila diminta mengulas isu berkaitan konsep ‘derhaka’ kepada Raja, yang sejak kebelakangan ini dimainkan oleh beberapa pemimpin blok pembangkang dan sekutu mereka di dalam UMNO, untuk menunjukkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) ‘derhaka’ kepada Yang di-Pertuan Agong.

Sebelum itu, Yang di-Pertuan Agong mencadangkan Parlimen dibuka secepat mungkin bagi membolehkan beberapa isu termasuk penularan wabak Covid-19, darurat dan Pelan Pemulihan Negara (PPN) dibincangkan.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Seri Takiyuddin Hassan juga memberi jaminan kerajaan PN akan membuka Parlimen sebelum 1 Ogos.

Ini disebabkan kerajaan perlu mengambil kira beberapa peraturan dan prosedur operasi standard (SOP) yang perlu dilakukan terlebih dahulu sebelum sidang Dewan Rakyat boleh diadakan.

Namun, Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan rakan baiknya Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mengatakan Perdana Menteri dan kerajaan PN ‘derhaka’ kepada Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu.

Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun turut terkena tempias ‘derhaka’ apabila mengeluarkan kenyataan mengatakan Yang di-Pertuan Agong perlu mendengar dan menerima nasihat Jemaah Menteri.

BERITA BERKAIT
POPULAR