Tempoh 14 hari, Ismail Sabri sanggah keputusan Zahid tak bincang dengan MT

June 22, 2021 · Politik

Tempoh 14 hari diberi diberikan oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berhubung isu pembukaan Parlimen bukan keputusan dasar parti tersebut memandangkan ia tidak dibawa dibincang dalam Majlis Tertinggi (MT), kata Naib Presidennya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Ismail Sabri berkata UMNO menjunjung titah Yang di-Pertuan Agong (YDPA) agar disegerakan sidang Parlimen dibuka bagaimanapun tindakan Biro Politik memberi tempoh 14 hari yang diumumkan dalam kenyataan Zahid semalam bukan keputusan dasar parti tersebut, ia kerana hanya MT boleh memutuskan sebarang cadangan berhubung pendirian parti.

“Tak ada, kita tak bincang, UMNO menjunjung titah YDPA, perlu disegerakan saya ingat tidak ada percanggahan pandangan pembukaan Parlimen, itu tidak ada percanggahan sesiapa pun dalam UMNO

“Kita memang bersetuju Parlimen dibuka, tapi secepat mungkin yang dititahkan oleh YDPA itu pelbagai interpretasi apa maksud cepat… jadi UMNO berpandangan cepat, jadi 14 hari, itu pandangan daripada Biro Politik UMNO… Biro Politik, bukan Majlis Tertinggi… dari segi dasar, yang boleh memutuskan dasar adalah Majlis Tertinggi,” katanya dalam satu sidang media pagi ini.

Terdahulu, Ismail Sabri melawat veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Prebet Suria Mohammad Hassan bersama keluarga yang sebelum ini tinggal di bawah jambatan ekoran kesempitan hidup yang dihadapi.

Jelasnya lagi, Biro Politik hanya boleh mencadangkan dan keputusan muktamad berhubung pendirian atau dasar rasmi parti perlu dibincangkan dalam Majlis Tertinggi.

“Daripada segi Biro Politik hanya mencadangkan, jadi ia hanya cadangan daripada UMNO tapi Majlis Tertinggi lah yang akan memutuskan,” katanya.

Berhubung tindakan yang akan diambil UMNO jika kerajaan Perikatan Nasional (PN) tidak membuka sidang Parlimen dengan segera, Ismail Sabri berkata perkara itu juga tidak dibincangkan dalam MT.

“Jadi cadangan UMNO supaya diadakan juga, tapi soal kalau tidak mengadakan sidang (Parlimen) apa akan jadi, apa tindakan, tidak dibincangkan,” ujarnya.

Semalam, seorang pemimpin senior parti, Datuk Seri Nazri Aziz membidas Zahid supaya tidak memandai-mandai membuat keputusan bersendirian tanpa berbincang terlebih dahulu berhubung tempoh 14 hari yang diberikan kepada Kerajaan PN untuk membuka sidang Parlimen.

Nazri berkata Zahid sekali lagi membuat keputusan tanpa merujuk kepada Ahli Parlimen UMNO apabila membuat desakan tempoh 14 hari terhadap kerajaan yang disifatkannya adalah sama sekali tidak wajar.

“Saya tengok Zahid tak panggil mesyuarat Majlis Tertinggi, dia sendiri sahaja tak bincang dengan kita.

“Ini tak betul 14 hari tak boleh berlaku memang satu desakan yang tak boleh berlaku ingat panggil lah Ahli-Ahli Parlimen jangan pandai-pandai sendiri sahaja,” katanya kepada Agenda Daily semalam.

Terdahulu, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al Mustafa Billah Shah bertitah agar sidang Parlimen perlu diadakan secepat mungkin bagi membolehkan Ordinan-ordinan Darurat dan Pelan Pemulihan Negara dibahaskan ahli-ahli Dewan Rakyat.

Dalam satu kenyataan Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin berkata keputusan yang diperkenan oleh Baginda selepas memperhalusi semua pandangan para pemimpin parti politik, Jawatankuasa Khas Bebas Darurat 2021 dan sembah taklimat para pakar dari agensi-agensi kerajaan.

Berita berkaitan
Reka bentuk pun belum siap, bagaimana Hisham boleh kata LCS akan siap setahun dua?
17 minit lalu· Isu semasa
BN umum keputusan permohonan parti Zuraida minggu hadapan: Tok Mat
19 jam lalu· Politik
Rafizi senaraikan punca kos kapal tak siap naik tiga kali ganda
20 jam lalu· Politik
Semua petugas SPR negeri sudah bersedia hadapi PRU-15, kata Pengerusi
August 9, 2022· Politik
Popular
Prihatin Rakyat kekal jadi falsafah perjuangan PN, kata Muhyiddin
August 9, 2022
Lebih baik GTA sertai PN
August 9, 2022
Rafizi senaraikan punca kos kapal tak siap naik tiga kali ganda
August 9, 2022
Ada lagi satu skandal besar selepas LCS, dedah Ketua Pemuda PAS
August 8, 2022
Lagi Politik terkini
UMNO Sabah mula minta senarai calon PRU-15
26 minit lalu · Politik
Lebih baik GTA sertai PN
13 jam lalu · Politik
Prihatin Rakyat kekal jadi falsafah perjuangan PN, kata Muhyiddin
14 jam lalu · Politik
RUU antilompat parti tak terpakai kepada Ahli Dewan Negara: PM
21 jam lalu · Politik
UMNO Johor sedia tunggu berentap dengan Rafizi, kata Hasni
August 9, 2022 · Politik
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok