Tempoh 14 hari, Ismail Sabri sanggah keputusan Zahid tak bincang dengan MT

June 22, 2021 · Politik

Tempoh 14 hari diberi diberikan oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berhubung isu pembukaan Parlimen bukan keputusan dasar parti tersebut memandangkan ia tidak dibawa dibincang dalam Majlis Tertinggi (MT), kata Naib Presidennya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Ismail Sabri berkata UMNO menjunjung titah Yang di-Pertuan Agong (YDPA) agar disegerakan sidang Parlimen dibuka bagaimanapun tindakan Biro Politik memberi tempoh 14 hari yang diumumkan dalam kenyataan Zahid semalam bukan keputusan dasar parti tersebut, ia kerana hanya MT boleh memutuskan sebarang cadangan berhubung pendirian parti.

“Tak ada, kita tak bincang, UMNO menjunjung titah YDPA, perlu disegerakan saya ingat tidak ada percanggahan pandangan pembukaan Parlimen, itu tidak ada percanggahan sesiapa pun dalam UMNO

“Kita memang bersetuju Parlimen dibuka, tapi secepat mungkin yang dititahkan oleh YDPA itu pelbagai interpretasi apa maksud cepat… jadi UMNO berpandangan cepat, jadi 14 hari, itu pandangan daripada Biro Politik UMNO… Biro Politik, bukan Majlis Tertinggi… dari segi dasar, yang boleh memutuskan dasar adalah Majlis Tertinggi,” katanya dalam satu sidang media pagi ini.

Terdahulu, Ismail Sabri melawat veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Prebet Suria Mohammad Hassan bersama keluarga yang sebelum ini tinggal di bawah jambatan ekoran kesempitan hidup yang dihadapi.

Jelasnya lagi, Biro Politik hanya boleh mencadangkan dan keputusan muktamad berhubung pendirian atau dasar rasmi parti perlu dibincangkan dalam Majlis Tertinggi.

“Daripada segi Biro Politik hanya mencadangkan, jadi ia hanya cadangan daripada UMNO tapi Majlis Tertinggi lah yang akan memutuskan,” katanya.

Berhubung tindakan yang akan diambil UMNO jika kerajaan Perikatan Nasional (PN) tidak membuka sidang Parlimen dengan segera, Ismail Sabri berkata perkara itu juga tidak dibincangkan dalam MT.

“Jadi cadangan UMNO supaya diadakan juga, tapi soal kalau tidak mengadakan sidang (Parlimen) apa akan jadi, apa tindakan, tidak dibincangkan,” ujarnya.

Semalam, seorang pemimpin senior parti, Datuk Seri Nazri Aziz membidas Zahid supaya tidak memandai-mandai membuat keputusan bersendirian tanpa berbincang terlebih dahulu berhubung tempoh 14 hari yang diberikan kepada Kerajaan PN untuk membuka sidang Parlimen.

Nazri berkata Zahid sekali lagi membuat keputusan tanpa merujuk kepada Ahli Parlimen UMNO apabila membuat desakan tempoh 14 hari terhadap kerajaan yang disifatkannya adalah sama sekali tidak wajar.

“Saya tengok Zahid tak panggil mesyuarat Majlis Tertinggi, dia sendiri sahaja tak bincang dengan kita.

“Ini tak betul 14 hari tak boleh berlaku memang satu desakan yang tak boleh berlaku ingat panggil lah Ahli-Ahli Parlimen jangan pandai-pandai sendiri sahaja,” katanya kepada Agenda Daily semalam.

Terdahulu, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al Mustafa Billah Shah bertitah agar sidang Parlimen perlu diadakan secepat mungkin bagi membolehkan Ordinan-ordinan Darurat dan Pelan Pemulihan Negara dibahaskan ahli-ahli Dewan Rakyat.

Dalam satu kenyataan Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin berkata keputusan yang diperkenan oleh Baginda selepas memperhalusi semua pandangan para pemimpin parti politik, Jawatankuasa Khas Bebas Darurat 2021 dan sembah taklimat para pakar dari agensi-agensi kerajaan.

Berita berkaitan
Bersatu bidas kerajaan campuran tekan musuh politik, siasatan SPRM kerana fitnah
4 jam lalu· Politik
MP PKR mahu Anwar perbetulkan kesilapan, pertikai lantikan anak
5 jam lalu· Politik
Dalam wawancara media antarabangsa, Anwar disoal berhubung isu kes rasuah Zahid
7 jam lalu· Politik
Beku akaun Bersatu, sabotaj terhadap PN sebelum PRN sudah bermula?
7 jam lalu· Politik
Popular
Beku akaun Bersatu, sabotaj terhadap PN sebelum PRN sudah bermula?
February 1, 2023
Tiada UMNO pun nasib agama, bangsa Melayu tetap dibela
February 1, 2023
Betulkah dalam akaun Bersatu ada sehingga RM4 bilion? Lihat penyata
February 1, 2023
Dalam wawancara media antarabangsa, Anwar disoal berhubung isu kes rasuah Zahid
February 1, 2023
Lagi Politik terkini
Betulkah dalam akaun Bersatu ada sehingga RM4 bilion? Lihat penyata
8 jam lalu · Politik
Anak beranak jaga perbendaharaan, Malaysia bukan milik Anwar sahaja
8 jam lalu · Politik
MB Kedah kata pelik bila PM lantik anak jadi penasihat kanan negara
9 jam lalu · Politik
Azmin MB jika PN menang PRN Selangor?
10 jam lalu · Politik
Tiada UMNO pun nasib agama, bangsa Melayu tetap dibela
13 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Kerajaan negeri perlu tegas, bukan takut dengan pembela peneroka haram
4 jam lalu
[VIDEO] Anwar dalam diam ‘sedekah’ jawatan pada anak sendiri
18 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok