Tangguh pemilihan UMNO, peluang Zahid jadi PM baharu lebih cerah

May 16, 2022 · Politik

Keputusan pemilihan UMNO ditangguhkan yang dimuktamadkan semalam memberi peluang lebih cerah kepada Presidennya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk menjadi Perdana Menteri (PM) baharu selepas pilihan raya umum ke-15 (PRU-15) nanti.

UMNO semalam memuktamadkan keputusan menangguhkan pemilihan selepas meluluskan usul pindaan Perlembagaan partinya dengan pemilihan parti hanya akan diadakan enam bulan selepas PRU-15 diadakan.

Penganalisis politik melihat langkah tersebut akan memberi pengaruh dan kuasa lebih besar kepada Zahid untuk menjadi PM selepas PRU-15, ia meskipun Majlis Tertinggi (MT) UMNO sudah mencalonkan Naib Presiden, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai calon PM mereka sebelum ini.

Masa depan Ismail Sabri sebagai PM belum terjamin walaupun MT sudah mencalonkannya memandangkan kuasa seorang Presiden lebih besar berbanding Naib Presiden, malah keputusan untuk mencalonkan seseorang menjadi PM selepas PRU-15 juga sebenarnya ditentukan oleh seorang Presiden parti.

Penganalisis politik, Oh Ei Sun dari Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura menyifatkan keputusan yang dibuat oleh UMNO semalam akan memberi laluan selesa kepada Zahid dan kemenangan yang besar diraih UMNO akan menyebabkan sokongan ahli UMNO kepada Presiden lebih kuat selepas PRU-15 nanti.

“UMNO akan menang agak besar (pada PRU) kali ini, jadi semua ahli Parlimen baharu UMNO ini akan setia kepada Zahid dan puak arus perdana UMNO,” katanya dipetik laporan FMT.

Jelasnya, langkah tersebut menunjukkan terdapat kumpulan dalam UMNO yang tidak menyenangi Ismail Sabri dan berkemungkinan jawatan PM yang disandangnya bakal digantikan selepas PRU-15 nanti.

“Ini bermakna tempoh Ismail pada dasarnya sudah dihitung. Mereka tidak menyenanginya, secara terang-terangan.

“Jadi, mereka mungkin menggantikannya, sama ada antara mereka sendiri atau seseorang yang mereka sukai pada suatu ketika,” katanya lagi.

Semalam, UMNO sebulat suara mengundi untuk meminda perlembagaan parti bagi membolehkan pemilihan parti ditangguhkan sehingga 18 bulan, atau sehingga enam bulan selepas PRU.

Pemilihan parti itu, untuk penggal 2021-2023, sudah ditangguhkan dari 30 Jun 2021 dan sepatutnya diadakan menjelang 30 Disember tahun ini.

Penangguhan selanjutnya, yang perlu diluluskan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS), akan menyaksikan Zahid kekal sebagai Presiden UMNO dan pengerusi Barisan Nasional (BN), untuk menentukan calon pada PRU-15 nanti.

Selain itu, Zahid juga memegang kuasa besar dalam UMNO kerana watikah setiap calon yang akan bertanding perlu disahkan oleh seorang Presiden parti.ced

Berita berkaitan
Annuar perjelas punca harga barang naik
2 jam lalu· Isu semasa
Henti berbalah, UMNO perlu rapatkan barisan hadapi PRU-15: Hishammuddin
2 jam lalu· Politik
SD sokong Anwar, Zahid tak pernah minta saya tandatangan: Annuar
10 jam lalu· Politik
Kurangkan subsidi, tapi kerajaan bagi rakyat RM100 dan RM50 saja: Guan Eng
12 jam lalu· Isu semasa
Popular
UMNO perlu buat pemilihan, Nazri, pakar beritahu sebab-sebabnya
July 1, 2022
Kenyataan Anwar pelik, kata Najib
July 1, 2022
SD sokong Anwar, Zahid tak pernah minta saya tandatangan: Annuar
July 1, 2022
Saya tak terlibat SD, pegang prinsip UMNO No DAP No Anwar: Shahidan
July 1, 2022
Lagi Politik terkini
Saya tak terlibat SD, pegang prinsip UMNO No DAP No Anwar: Shahidan
5 jam lalu · Politik
Kenyataan Anwar pelik, kata Najib
7 jam lalu · Politik
UMNO perlu buat pemilihan, Nazri, pakar beritahu sebab-sebabnya
12 jam lalu · Politik
Jawab dahulu SD sokong Anwar, bukan sibuk desak bubar MPN
June 30, 2022 · Politik
Sepatutnya Anwar mengaku ditipu Najib dan Zahid, bukan putar belit isu SD UMNO
June 30, 2022 · Politik
Video / Foto
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
4 jam lalu
[VIDEO] Marah disaman tiada lesen, langgar kereta JPJ sehingga terbalik
June 30, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok