“Tan Sri tolonglah saya sedang dihadap ke mahkamah,” cerita Azmin Ali

October 27, 2022 · Politik

Pengarah Pilihan Raya Perikatan Nasional (PN) Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengingatkan bahawa memilih Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) pada 19 November ini samalah dengan memilih perompak dan kleptokrat.

Sebaliknya, kata beliau jika rakyat mahukan sebuah kerajaan yang bersih, berintegriti, amanah dan prihatin kepada rakyat dan terbukti ketika menghadapi krisis pandemik Covid-19 dan kesannya, maha Perikatan Nasional mesti menjadi pilihan.

“Kalau kita mahu perompak ataupun pemimpin yang lembab dan lembik, yang sanggup menerima arahan daripada kleptokrat… yang berada di bawah telunjuk kleptokrat… undilah Barisan Nasional.

“Tetapi kalau saudara mahu sebuah kerajaan yang bersih yang berintegriti, yang prihatin rakyat.. undilah Perikatan Nasional.

“”Pakatan Harapan (PH) tak payah cakap lah… dah tak tahu ke mana dia nak pergi… bukan sahaja di tepi… (tapi) dah tersungkur dah,” katanya.

Azmin yang juga Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata rakyat perlu membuat penilaian dan perbandingan dalam kalangan pemimpin, khususnya mereka yang berjawatan perdana menteri.

“Kalau kita nak uji pemimpin… uji semasa krisis… Tan Sri Muhyiddin Yassin telah berdepan dengan tiga krisis… kesihatan, ekonomi dan politik. Beliau berdepan dengan krisis politik untuk membenteras perasuah, perompak dan pencuri dalam negara ini.

“Nak uruskan kleptokrat, nak uruskan perasuah dan perompak yang berdepan dalam pelbagai kes di mahkamah. Salah seorangnya tampil ke rumah Tan Sri… saya menjadi saksi…

“Beliau menyatakan… Tan Sri tolonglah… saya sedang dihadapkan ke mahkamah… Saya tidak bersalah… ambillah dokumen ini Tan Sri. Bacalah malam ini. Besok saya bawa peguam untuk terangkan pada Tan Sri.

“Saya saksi. Apa kata Tan Sri… saudara minta maaf… saya tidak mahu campur urusan mahkamah. Kalau saudara tidak bersalah tampil di mahkamah… bersihkan nama saudara di dalam mahkamah,” cerita Azmin tanpa merujuk kepada pemimpin terlibat yang semua rakyat tahu siapa dimaksudkan itu.

Azmin berkata kepimpinan Muhyiddin yang berani ketika itu walaupun mempunyai majoriti sokongan yang kecil, tetapi tegas dan memikul amanah, perlu diberi sokongan.

“Sudah tentulah ketika krisis kesihatan, ekonomi dalam tempoh yang paling mencabar dengan berani dan bertanggungjawab beliau menegaskan tanggungjawabnya sebagai Perdana Menteri dan Perikatan Nasional… kita nak menyelamatkannya nyawa manusia dan rakyat dalam negara.

“Bukan mudah. Beliau terpaksa melancarkan program vaksinasi secara besar-besaran… dan inilah kejayaan Perikatan Nasional menyelamatkan nyawa dan kesihatan rakyat,” katanya.

Berita berkaitan
Dua kem UMNO berbeza di Sabah, kumpulan pro Hajiji dan Bung Moktar
November 29, 2023· Politik
PAS bidas kenyataan biadab MP PKR dalam isu poligami, dakwa sentuh 3R
November 27, 2023· Politik
Orang Melayu sudah hilang kuasa, UMNO hanya menumpang dalam kerajaan
November 24, 2023· Politik
Kajian Merdeka Center bukti rakyat marah kepada PMX, tahap terburuk: Idris
November 23, 2023· Politik
Popular
Najib mohon DNAA bagi tiga lagi pertuduhan membabitkan kes dana SRC
December 1, 2023
Samsuri tak tolak anjur solat hajat berhubung tuntutan wang royalti
November 29, 2023
Identiti ‘Mr H’ rahsia dan tidak akan didedah, kata KPN
November 30, 2023
Besar pengorbanan Muhyiddin hingga jawatan PM dilepaskan: Tajuddin
September 20, 2021
Lagi Politik terkini
Kes saman fitnah: Ramasamy sudah bayar Zakir RM1.52 juta
15 jam lalu · Politik
Najib mohon DNAA bagi tiga lagi pertuduhan membabitkan kes dana SRC
15 jam lalu · Politik
Identiti ‘Mr H’ rahsia dan tidak akan didedah, kata KPN
November 30, 2023 · Politik
Isu pertalian dengan komunis, tiga pemimpin DAP saman MP Kepala Batas
November 29, 2023 · Politik
Wahab sudah sahkan identiti ‘Mr H’ didakwa dalang rakaman tular
November 29, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] UMNO sepatutnya tadbir negara bersama PN, bukan dengan DAP
11 jam lalu
[VIDEO] Litar lumba projek terbengkalai BN, bukan projek Sanusi
20 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok