Sudah lama tinggal di Malaysia tapi DAP masih tak tahu hormati Islam

July 27, 2021 · Politik

Perbuatan biadab Ahli Parlimen (MP) DAP menjerit-jerit ketika surah al-Fatihah dibacakan setelah Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengajak semua yang berada di Dewan Rakyat bertafakur mengingati mangsa Covid-19, menunjukkan sikap mereka terhadap Islam.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng, MP Puchong Gobin Singh Deo dan MP Teluk Intan Nga Kor Ming menjerit-jerit, tanpa menghormati surah al-Fatihah ketika itu sedang dibacakan untuk umat Islam yang meninggal dunia akibat Covid-19.

Parti itu dengan MP mereka sudah cukup terkenal dengan keceluparan dan biadab, memperlekeh, mempertikai, memprovokasi Islam. Bapa Guan Eng, MP Iskandar Puteri Lim Kit Siang pernah mengkritik khutbah Jumaat Jakim.

Demikian juga pemimpin wanita DAP, Chong Eng pernah mengkritik kewajiban wanita Islam menutup aurat.

Banyak lagi isu termasuk laungan azan yang dipertikaikan pemimpin DAP. Sebab itu tidak hairan apabila kebiadaban mereka terus ditunjukkan ketika MP Islam bertafakur membaca surah Al-Fatihah di Dewan Rakyat semalam.

Kejadian semalam berlaku ketika Perdana Menteri yang juga MP Pagoh mengucapkan takziah kepada semua mangsa Covid-19 dan meminta izin kepada Yang di-Pertua Dewan, Datuk Azhar Harun untuk bertafakur serta membaca doa sebagai menghormati mangsa yang terkorban.

“Sebelum saya memulakan penerangan, saya mewakili kerajaan dan seluruh ahli Parlimen dengan perasaan sedih dan hiba ingin menyampaikan salam takziah buat semua ahli keluarga mangsa Covid-19 yang diuji dengan kehilangan insan-insan tersayang.

“Datuk Yang di-Pertua, saya memohon izin untuk kita semua bertafakur seketika dan membaca surah al-Fatihah bagi mengingati mangsa-mangsa yang telah meninggal dunia. al-Fatihah,” katanya.

Tetapi Guan Eng, Gobind, dan Kor Ming bangun menjerit-jerit tanpa menghiraukan Muhyiddin dan MP Islam lain yang sedang membacakan surah al-Fatihah.

Susulan sikap kurang ajar mereka itu, pemimpin DAP terbabit digesa meminta maaf kepada Perdana Menteri dan rakyat Malaysia, khususnya umat Islam.

“Tindakan mereka ini amat keterlaluan dan memalukan serta tidak boleh dibiarkan berlarutan,” kata Pengerusi Biro Agama Bersatu Datuk Shabudin Yahaya, sambil menggesa mereka yang terlibat memohon maaf.

Dalam kenyataan malam tadi beliau berkata wakil rakyat pembangkang terutama DAP perlu belajar untuk menghormati majlis dan tidak bersikap kurang sopan terhadap pemimpin negara.

Tindakan menganggu ketika Perdana Menteri membaca al-Fatihah kepada semua mangsa Covid-19 di Dewan Rakyat semalam menunjukkan sikap sebenar pemimpin DAP berkenaan terhadap Islam.

“Mereka langsung tak menghormati Perdana Menteri yang menyeru agar semua ahli Dewan (Dewan Rakyat) bertafakur serta membaca al-Fatihah kepada mangsa Covid-19. Inilah perangai sebenar pemimpin DAP yang tak tahu nak hormati majlis.

“Saya amat kesal dengan tindakan wakil rakyat DAP ini dan menggesa mereka memohon maaf kepada Perdana Menteri serta seluruh rakyat Malaysia,” katanya.

Berita berkaitan
Arab Saudi umum Mohammed Salman sebagai PM baharu
5 jam lalu· Dunia
Tak pernah bincang Zahid jadi calon PM, kata Naib Presiden UMNO
September 26, 2022· Politik
Kit Siang mahu PM isytihar tiada PRU sebelum bentang Bajet
September 26, 2022· Politik
Kenapa ramai sangat ikut PM ke New York dan berapa kosnya? soal Salahuddin
September 25, 2022· Politik
Popular
Semoga sempat bentang sebelum bubar, kata Ketua Pemuda PAS
September 28, 2022
Selepas Muhyiddin gesa tangani isu inflasi dan nilai ringgit, baharu Anwar desak
September 28, 2022
Petisyen bantah PRU-15 semasa banjir dilancar, mahu halang Zahid ‘redah’
September 28, 2022
Empat bekas MP, ADUN UMNO disebut bakal calon PN di Perlis
September 28, 2022
Lagi Politik terkini
Empat bekas MP, ADUN UMNO disebut bakal calon PN di Perlis
1 jam lalu · Politik
BN musuh Bersatu: Lihat kenyataan Muhyiddin dari sudut politik, PRU
3 jam lalu · Politik
UMNO Terengganu berkempen untuk calon sendiri, bukan PAS
3 jam lalu · Politik
Kenyataan Muhyiddin disalah tafsir, kata Ketua Sayap Bersekutu Bersatu
5 jam lalu · Politik
Semoga sempat bentang sebelum bubar, kata Ketua Pemuda PAS
6 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
18 jam lalu
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
20 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok