Sokongan Melayu kepada UMNO jatuh teruk sejak Najib masuk penjara: Rafizi

October 2, 2022 · Politik

UMNO bakal berdepan satu lagi penolakan rakyat sekiranya mereka masih mahu mendesak untuk mengadakan pilihan raya umum ke-15 (PRU-15) dengan segera tahun ini juga, kata Rafizi Ramli.

Timbalan Presiden PKR itu mendakwa sokongan orang Melayu terhadap UMNO merosot teruk selepas Datuk Seri Najib Razak masuk penjara dan sejak terpecah isu kapal tidak siap baru-baru ini, menurut kajian dilakukan pengkaji parti tersebut.

“Selepas LCS (skandal Kapal Tempur Pesisir), selepas cerita macam-macam Najib buat hal, merpati mahu terbanglah… Saya tengok, saya pun tak percaya.

“Saya maklumkan kepada Majlis Pimpinan Pusat PKR, hari Khamis lepas, saya kata ‘sometimes this is too good to be true’ sebab saya dah buat survey sokongan rakyat ini daripada Jun 2016… Dah enam tahun saya tengok tiap-tiap bulan macam mana peralihan undi rakyat saya boleh beritahu kawan-kawan dekat Sungai Ara yang menonton di seluruh Malaysia.

“Saya tidak pernah tengok macam mana sokongan kepada satu parti jatuh merudum macam itu dalam satu bulan daripada 27 peratus sokongan Melayu kepada UMNO awal bulan Ogos, selepas Najib masuk penjara, selepas skandal LCS daripada 27 peratus jatuh kepada hanya 18 peratus itu maksudnya sembilan peratus jatuh,” kata Rafizi semasa ceramah atas traknya semalam.

Menurut Rafizi, kajian tersebut dijalankan melibatkan 2,500 sampel daripada tinjauan secara rawak melibatkan orang ramai yang dijalankan pada Ogos dan September baru-baru ini.

Untuk rekod, Najib pada Ogos mula menjalani hukuman penjara 12 tahun selepas didapati bersalah dalam penyelewengan dana SRC International Sdn Bhd.

Rafizi kemudiaan membandingkan peralihan sokongan orang Melayu semasa PRU sebelum ini yang menyaksikan UMNO tumbang pada 2018 dan kehilangan beberapa negeri kepada pembangkang sejak 2008.

“Kalau orang yang belajar tentang sains pilihan raya, tahun 2008 daripada UMNO menang besar 2004 sampai Pakatan Harapan menang lima negeri, saudara saudari tahu berapa banyak peralihan undi sahaja yang membolehkan perubahan itu? Hanya lima peratus.. Lima peratus sahaja di kalangan pengundi Melayu menyebabkan lima negeri jatuh.

“Pada 2018 peralihan itu di kalangan pengundi Melayu lebih kurang tujuh peratus swing saja, tujuh peratus apabila kita dah mula bina dari satu pilihan raya ke satu pilihan raya, sokongan naik, naik, naik.

“Pada 2018, tujuh peratus orang Melayu berubah, jatuh kerajaan UMNO… Dari Julai sehingga Ogos ke September, satu bulan swing undi Melayu meninggalkan UMNO-Barisan Nasional (BN) adalah sembilan peratus saudara saudari,” katanya.

Mengambil kira kejatuhan sokongan orang Melayu kepada UMNO bagi tempoh Ogos dan September tahun ini, Rafizi berkata amat gembira sekiranya Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi masih berterusan mendesak PRU-15 tetap juga diadakan pada masa terdekat ini juga.

“Sebab itu saya nak beritahu Zahid, kau berani buat pilihan… Saya silakan, saya happy sebenarnya. Dia nak buat pilihan raya… Kita memang dah bersedia,” katanya lagi.

Jelasnya, jika senario ini berterusan sehingga ke tarikh pembubaran Parlimen dan PRU-15 diadakan pada tahun ini juga, sokongan pengundi kepada UMNO akan kekal jatuh teruk dan tidak menolak Pakatan Harapan akan menjadi blok terbesar yang akan dijemput untuk membentuk kerajaan.

“Saya yakin kalau ini berterusan, undi Melayu terus beralih daripada UMNO meninggalkan dia beralih kepada Pakatan Harapan.

“Dia beralih kepada pengundi atas pagar… Saya sebenarnya kalau dia panggil pilihan raya bulan November masa banjir Pakatan Harapan masih akan menjadi blok paling besar dalam parlimen yang akan dijemput untuk membentuk kerajaan,” ujarnya lagi.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Satu lagi nama kementerian ditukar kerajaan baharu
16 jam lalu· Isu semasa
Kit Siang bimbang ‘gelombang hijau’ akan menjadikan Malaysia negara Islam sebelum PRU-17
16 jam lalu· Politik
Azeez Rahim dibebaskan terus selepas dua minggu kerajaan ‘hoi ya hoi’ memerintah
December 9, 2022· Isu semasa
Saya cuba padam rumah yang sedang terbakar, kata Annuar Musa
December 9, 2022· Politik
Popular
Kit Siang bimbang ‘gelombang hijau’ akan menjadikan Malaysia negara Islam sebelum PRU-17
December 9, 2022
Pecat pemimpin veteran: UMNO kini terpaksa melutut di pangkuan DAP
December 10, 2022
Ulasan: Majoriti penyokong BN tidak mengundi PH di Padang Serai
December 10, 2022
Naib Ketua Pemuda UMNO tegur pemimpin BN masih tak sedar diri
December 9, 2022
Lagi Politik terkini
Mat Maslan gembira kongsi jawatan timbalan menteri dengan DAP
3 jam lalu · Politik
Ketua Wanita gembira dipecat, beri amaran Zahid usah angkuh sangat
4 jam lalu · Politik
Pecat pemimpin veteran: UMNO kini terpaksa melutut di pangkuan DAP
4 jam lalu · Politik
Ulasan: Majoriti penyokong BN tidak mengundi PH di Padang Serai
5 jam lalu · Politik
Naib Ketua Pemuda UMNO tegur pemimpin BN masih tak sedar diri
19 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Annuar Musa, 2 pemimpin wanita sah dipecat dari UMNO
21 jam lalu
[VIDEO] Isu kemiskinan pesawah, aktiviti kartel padi perlu perhatian kerajaan pusat
22 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok