Skandal LCS, PH kesal dengan cara UMNO layan tentera ikut suka hati

August 18, 2022 · Politik

Pendedahan dalam skandal terbaharu melibatkan pasukan keselamatan negara secara tidak langsung menunjukkan UMNO selama ini melayan tentera mengikut suka hati mereka tanpa memikirkan kepentingan negara.

Pakatan Harapan (PH) membidas UMNO yang disifatkan tidak bertimbang rasa apabila sanggup mengenepikan kepentingan negara, ia ekoran pendedahan laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) yang seolah-olah menunjukkan UMNO melayan tentera secara ‘take it or leave it’.

Menurut PH, pendedahan laporan PAC melibatkan Menteri Pertahanan ketika itu, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengarah reka bentuk kapal tempur pesisir (LCS) ditukar daripada Sigma yang diperlukan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) kepada Gowind yang dicadang pembekal Perancis adalah contoh jelas tragedi ‘take it or leave it’ yang berlaku.

“Dengan terdedahnya apa yang berlaku kepada LCS, kami yakin pihak yang paling sedih dengan skandal ini adalah penggunanya iaitu warga TLDM sendiri di samping rakyat negara ini.

“Kami kesal sikap kepimpinan UMNO sebelum ini yang melayan tentera secara ‘take it or leave it’ apabila mereka memesan kelengkapan ketenteraan tanpa mengambil kira keperluan penggunanya iaitu anggota tentera kita,” kata gabungan itu.

Kenyataan bersama itu dikeluarkan Pengarah Komunikasi PH, Fahmi Fadzil; Setiausaha Publisiti DAP, Teo Nie Ching dan Pengarah Komunikasi Parti Amanah, Khalid Samad.

Tambah kenyataan itu jika rakyat memberikan mandat semula kepada PH dalam pilihan raya umum akan datang, gabungan itu berjanji akan menyambung kembali siasatan yang dihentikan sebelum ini.

“Kita juga akan melaksanakan segala strategi yang dikemukakan melalui Kertas Putih Pertahanan (KPP) yang telah dibentangkan sebelum ini.

“Kami akan memastikan tentera kita mendapat layanan terbaik dan warganya dibekalkan dengan kelengkapan yang sesuai dan terbaik bagi menjalankan tugas mereka untuk negara,” katanya lagi.

Kenyataan itu berkata, dalam KPP yang dibentang oleh Menteri Pertahanan ketika PH mentadbir kerajaan, TLDM mengharapkan mereka mempunyai LCS dilengkapi helikopter yang memiliki keupayaan peperangan anti-udara, anti-permukaan dan anti-kapal selam.

“LCS juga diharapkan dapat menggantikan kapal frigat dan korvet yang telah berusia,” kata kenyataan itu.

TLDM juga perlu dalam keadaan siap-siaga sepanjang masa untuk mendepani ancaman maritim termasuk daripada sudut kelengkapan dan keupayaan aset-asetnya.

“Malaysia adalah sebuah negara maritim yang dikelilingi lautan dan sentiasa terdedah kepada ancaman rompakan di laut, pelanunan, penculikan untuk tebusan, penyeludupan barang terlarang, pencerobohan migran dan kecurian hasil laut oleh nelayan asing.

“Dianggarkan kerajaan rugi hampir RM6 bilion setahun akibat kegiatan perikanan haram dan jenayah lain di domain maritim kita.

“TLDM berperanan penting menjaga keselamatan di kawasan lautan yang kaya dengan sumber semulajadi dan hidrokarbon yang juga penyumbang utama kepada pendapatan negara,” katanya.

Semalam Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan (JKSTUPKK) mendapati, tadbir urus Kementerian Pertahanan (MINDEF) dalam menguruskan kontrak pembekalan LCS adalah lemah dengan sebahagian klausa kontrak tidak mengambil kira kepentingan kerajaan.

JKSTUPKK menerusi laporan siasatan yang dinyahklasifikasikan, mendedahkan tadbir urus itu juga tidak mengambil kira peraturan dan prosedur yang sedang berkuat kuasa.

Berita berkaitan
Ku Li bidas keputusan UMNO mahu PRU-15 semasa banjir ikut nafsu semata-mata
2 jam lalu· Politik
PAS aktifkan jentera pilihan raya selepas UMNO desak PM bubar Parlimen
2 jam lalu· Politik
Tajuddin dan Ketua Bahagian Alor Setar digantung keahlian UMNO: Laporan
2 jam lalu· Politik
PRU-15 selepas bentang Bajet 2023 bakal jadi kenyataan, PM setuju arahan Presiden?
5 jam lalu· Politik
Popular
MT UMNO setuju bekerjasama dengan PAS hadapi PRU-15
September 30, 2022
UMNO pecat Zaharin Mohd Yasin
October 1, 2022
Tajuddin dan Ketua Bahagian Alor Setar digantung keahlian UMNO: Laporan
October 1, 2022
Ku Li bidas keputusan UMNO mahu PRU-15 semasa banjir ikut nafsu semata-mata
October 1, 2022
Lagi Politik terkini
Inilah amaran Zahid kepada Ismail Sabri, kata Ketua UMNO digantung
27 minit lalu · Politik
Tak boleh hanya PAS dan UMNO sahaja tanpa Bersatu: Abdul Hadi
1 jam lalu · Politik
UMNO pecat Zaharin Mohd Yasin
13 jam lalu · Politik
MT UMNO setuju bekerjasama dengan PAS hadapi PRU-15
13 jam lalu · Politik
PM akan persembah kepada Agong bubar Parlimen tahun ini
13 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
12 jam lalu
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
13 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok