Semua tunggu Covid-19 reda, tapi UMNO nak PRU cepat: Rosol

UMNO mendesak supaya pilihan raya diadakan dengan segera.

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu, Datuk Rosol Wahid hairan dengan sikap UMNO yang mengatakan sudah bersedia untuk menghadapi pilihan raya pada bila-bila masa walhal situasi pandemik Covid-19 masih belum reda.

Rosol berkata mungkin UMNO satu-satunya parti yang sudah berada pada tahap persediaan yang tinggi untuk menang pilihan raya umum (PRU), bagaimanapun ketika ini isu kesihatan dan kebajikan rakyat adalah keutamaan kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang perlu dibela.

“Rata-rata parti politik seperti DAP, PKR serta Amanah masih belum bersedia untuk berdepan PRU-15, hanya UMNO yang mahukan PRU dan kita tidak tahu apa nawaitu dia (UMNO),” katanya dipetik portal.

Rosol juga menyokong cadangan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang menyifatkan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) hanya sesuai diadakan pada 2023 mengambilkira keadaan yang sedang dihadapi negara ketika ini.

“Apa yang dikatakan Tun memang wajar kerana kita sekarang sedang berdepan dengan sesuatu yang lebih penting iaitu kesihatan dan Covid-19 yang belum pulih,” ujarnya lagi.

Dr Mahathir menyifatkan langkah untuk mengadakan PRU tidak kena pada masa, malahan sekiranya darurat ditamatkan sekalipun ia tidak wajar diadakan memandangkan virus membunuh tersebut bukan perkara yang boleh diambil mudah kerana pelbagai varian baharu sudah muncul dan ia boleh berkembang.

“Saya fikir kalau nak buat pilihan raya waktu ada Covid-19, kita akan lihat perkembangan (jangkitan). Sebab itu (walaupun) selepas tamat darurat, tidak boleh diadakan pilihan raya. Kena tunggu mungkin sampai tarikh 2023,” katanya.

UMNO sebelum ini semasa Perhimpunan Agung UMNO 2020 hujung Mac lalu memberi tekanan kepada kerajaan PN dengan menarik balik sokongan mereka serta mendesak supaya PRU diadakan segera walaupun ketika negara sedang bergelut berdepan krisis ketika ini.

POPULAR
Ahli UMNO nafi tapi MP PKR yakin Jajaran Harapan bakal terbentukJune 13, 2021
Kabinet PN paling tenang, bersemangat terus bekerja: Annuar MusaJune 13, 2021
Jajaran Harapan UMNO, PH semakin kuat bunyinya? Kata PAS JohorJune 12, 2021
UMNO tetap kena terima ‘Jeneral Anwar’June 10, 2021
Zahid bawa agenda peribadi bukan parti semasa bertemu Agong, kata NazriJune 14, 2021
Pertemuan Agong: PKR akan desak naikkan Anwar sebagai PM, adakan PRUJune 8, 2021