Selepas Zahid, Anwar kini ada anak murid baharu Maszlee

September 9, 2021 · Politik

Jika sebelum ini Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengakui dirinya anak murid kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, kini Dr Maszlee Malik pula terbaharu menjadi anak murid Ketua Pembangkang itu dalam menyerang Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Zahid sebelum ini berkomplot dengan Anwar untuk menjatuhkan Muhyiddin tetapi menipu cikgunya sehingga gagal menjadi Perdana Menteri (PM), terbaharu Maszlee pula terlibat dalam penipuan dengan cuba memanipulasi fakta berhubung fakta pemecatannya sebelum ini dengan mengaitkan Muhyiddin.

Apakah tujuan dan niat Maszlee cuba melibatkan Muhyiddin dalam isu pemecatannya walhal yang memecatnya ketika itu adalah Tun Dr Mahathir Mohamad selaku PM yang mengarahkan beliau meletak jawatan kerana membuat keputusan membelakangi nasihat Kabinet.

Untuk rekod, punca pemecatan Maszlee pernah didedahkan dalam surat tular yang ditulis Dr Mahathir kepadanya, pemecatan itu dibuat disebabkan beliau sering mengingkari arahan Kabinet.

Menurut laporan, sepucuk surat mengandungi 17 perenggan ditulis sendiri Dr Mahathir didakwa dihantar ke pejabat Maszlee pada 27 Disember 2019.

Ia bukan rahsia lagi Maszlee yang dilihat cenderung kepada Anwar, malah pada Oktober tahun lepas tular akuan bersumpah (SD) yang ditandatanganinya menyokong Anwar sebagai calon PM.

Maszlee mempunyai hubungan rapat dengan Anwar sejak era dakwah bersama dalam JIM dan Ikram sebelum ini.

Beliau kini terpelanting dan duduk bersama Anwar dalam blok pembangkang, Pakatan Harapan (PH) walaupun pada awalnya menubuhkan Parti Pejuang bersama Dr Mahathir dan dilantik sebagai Ahli Jawatankuasa Penaja tetapi ia tidak bertahan lama apabila termakan pujuk rayu Presiden PKR sehingga bertindak meninggalkan parti tersebut.

Setianya Maszlee kepada Anwar sehingga sanggup meninggalkan Dr Mahathir, kini dilantik pula Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan yang ditubuhkan PH.

Namun, sejarah tidak boleh diubah dan faktanya Maszlee menang di Simpang Renggam adalah kerana Muhyiddin yang meletaknya sebagai calon di kerusi Parlimen itu tetapi mungkin kerana taksub kepada Anwar hingga lupa ingatannya.

Sebagai seorang bekas pensyarah, Maszlee sepatutnya perlu mempunyai sedikit rasa malu dan jujur dalam tindakannya memandangkan lantikannya dalam Kabinet sebelum ini juga atas cadangan oleh Muhyiddin selaku Presiden Bersatu. Tetapi Maszlee sebaliknya tidak mengenang jasa tersebut kerana sudah menjadi fanatik Anwar.

Jika Maszlee mahu berbicara soal integriti atau kredibiliti terhadap Muhyiddin, mungkin lebih elok jika beliau sendiri mencermin dirinya terlebih dahulu.

Rakyat tidak lupa bagaimana Maszlee boleh melantik dirinya sendiri sebagai Pengerusi Universiti Islam Antarabangsa (UIA) walhal ketika itu menjawat jawatan Menteri Pendidikan, ia menimbulkan konflik kepentingan sehingga menjejaskan imej kerajaan PH waktu itu.

Walaupun dinasihati Muhyiddin supaya meletak jawatan sebagai Pengerusi UIA, ia tidak diendahkan dan berdegil sehingga berbulan-bulan kemudiaan baharu berundur, itu pun selepas menerima kritikan banyak pihak.

Kalau orang yang ada disiplin parti, apabila Presiden parti beri nasihat, cepat-cepatlah ikut nasihat. Nasihat itu pun untuk kebaikan parti dan Kerajaan. Tetapi Dr Maszlee tidak ada disiplin parti. Sampai kabinet terpaksa buat keputusan. Itu pun dia ambil masa yang lama untuk patuh.

Sebelum membuat tuduhan, Maszlee sewajarnya membuat semakan fakta dan tidak membabi buta menuduh Muhyiddin sebagai punca pemecatannya.

Bagaimanapun, apabila seseorang yang sudah menjadi fanatik Anwar ia sukar untuk diperbetulkan, seperti Zahid nampaknya Maszlee kini menjadi anak murid terbaharu Anwar yang sedia dicucuk hidung untuk membuat fitnah dan tuduhan liar.

Maszlee mungkin terlupa dan tidak memeriksa faktanya, Muhyiddin semasa menjadi PM tidak bertindak mengarahkan Kementerian Pendidikan untuk memperbaharui kontrak 1Bestarinet walaupun boleh menggunakan kuasanya waktu itu.

Pemecatan Maszlee adalah kuasa Dr Mahathir waktu itu yang menjadi PM, mungkin beliau boleh bertanya kepada rakan-rakan dalam PH yang duduk bersamanya kini, adakah mereka menyokongnya sebelum ini semasa PH menjadi kerajaan pusat di Putrajaya?

Jadi, jangan memperbodohkan diri sendiri Maszlee kerana ketinggian ilmu saudara belum mampu meninggikan ketinggian fizikal saudara yang sememangnya pendek dan tidak berakal.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Saya cuba padam rumah yang sedang terbakar, kata Annuar Musa
1 jam lalu· Politik
Tuduhan seleweng dana, SPRM mohon bantuan pihak buat dakwaan cari bukti
17 jam lalu· Isu semasa
Tiada apa nak disorokkan, kata Tengku Zafrul
19 jam lalu· Isu semasa
Kerajaan kuat saman, pengguna media sosial bidas PM-10 cepat koyak
23 jam lalu· Politik
Popular
Kerajaan kuat saman, pengguna media sosial bidas PM-10 cepat koyak
December 8, 2022
Annuar Musa antara Ketua Bahagian dipecat UMNO, selain dua Ketua Wanita
December 9, 2022
Saya cuba padam rumah yang sedang terbakar, kata Annuar Musa
December 9, 2022
Kalau nak korek… korek semualah, kata Shahidan pada Anwar
December 7, 2022
Lagi Politik terkini
Annuar Musa antara Ketua Bahagian dipecat UMNO, selain dua Ketua Wanita
1 jam lalu · Politik
Mana suara DAP, kini sokong cara UMNO kempen beri habuan? soal Tuan Ibrahim
23 jam lalu · Politik
Perkahwinan politik PH-BN, UMNO mendapat laba besar dan DAP perlu akur
December 8, 2022 · Politik
Tanda rakyat tolak penipuan kerajaan campuran PH-BN, kata Muhyiddin
December 8, 2022 · Politik
Mesej jelas rakyat tolak kerajaan campuran dan Kabinet kleptokrat: Azman
December 8, 2022 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Satu lagi laporan polis dakwa Anwar ligat fitnah Perikatan
December 7, 2022
[VIDEO] Laporan polis dakwa Anwar fitnah Perikatan dibiayai syarikat judi
December 7, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok