Selepas sidang Parlimen dibuka, Tun M kata belum buat keputusan hadir

Bekas Perdana Menteri (PM) Tun Dr Mahathir Mohamad belum membuat keputusan untuk hadir ke sidang Parlimen, ia selepas Tan Sri Muhyiddin Yassin sudah mengambil langkah mengadakan sidang khas pada 26 Julai ini dan menghantar pemakluman untuk membuka Dewan Rakyat 6 September depan.

Pengerusi Parti Pejuang itu berkata hanya akan menghadiri sidang Parlimen akan datang jika perbahasan dan dua usul parti itu dibenarkan walaupun kerajaan sudah mengumumkan pembukaan sidang Parlimen hari ini.

“Kami nak tahu jika ada perbahasan dan usul (kami) boleh dibentangkan.

“Jika tidak, maka kami akan fikir semula. Kami belum buat keputusan lagi,” katanya dalam sidang media maya hari ini.

Dua usul yang akan dibentangkan partinya berhubung proklamasi Darurat dan penubuhan Majlis Pemulihan Negara untuk melawan pandemik Covid-19.

Hari ini, Yang di-Pertua Dewan Rakyat (Speaker), Datuk Azhar Azizan Harun mengesahkan sudah menerima pemakluman daripada PM selaku Ketua Majlis untuk mengadakan sidang Dewan Rakyat bagi penggal keempat selama 15 hari bermula 6 September ini.

Sidang tersebut akan diadakan selepas sidang mesyuarat khas dijalankan pada 26 Julai ini.

“Selaras dengan Peraturan 11(2), Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat yang memutuskan Takwim Dewan Rakyat bagi mesyuarat pertama mulai 6 September hingga 30 September 2021 bersamaan 15 hari.

“Mesyuarat Kedua mulai 25 Oktober hingga 16 Disember 2021 bersamaan 32 hari,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Azhar berkata Istiadat Pembukaan Mesyuarat Penggal Keempat, Parlimen Ke-14 akan disempurnakan oleh Yang di-Pertuan Agong pada 6 September, jam 10.00 pagi bertempat di Bangunan Parlimen Malaysia, Kuala Lumpur.

Dr Mahathir sebelum ini mendesak supaya kerajaan membuka sidang Parlimen walaupun kes penularan Covid-19 dalam negara semakin meningkat.

BERITA BERKAIT
POPULAR