Selepas Kabinet diumum, kekosongan jawatan GLC jadi tumpuan ahli politik

August 29, 2021 · Politik

Pemimpin politik dikalangan parti yang berada dalam kerajaan kini mengintai peluang kekosongan jawatan bukan eksekutif di syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC), tumpuan pastinya kepada kumpulan Ahli Parlimen (MP) UMNO yang tidak tersenarai dalam Kabinet diumum baru-baru ini.

Penyokong kem Presiden, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang tidak dilantik dalam pentadbiran Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob difahamkan ada yang sudah kecewa dan terasa hati kerana dipinggirkan.

Untuk rekod, hanya dua MP UMNO iaitu Tan Sri Noh Omar dan Datuk Seri Noraini Ahmad yang berada dalam kem Zahid diambil sebagai Menteri penuh, selebihnya tercicir daripada senarai Kabinet baharu tersebut.

Dalam UMNO kini sudah terbahagi kepada dua kumpulan, kem Zahid dan kem Ismail Sabri, bagaimanapun kedua-dua masih cuba menjaga hubungan baik demi mengelak krisis dalaman berpanjangan berterusan yang akan mengakibatkan perpecahan lebih teruk.

Semasa penentangan terhadap kerajaan Perikatan Nasional (PN) dipimpin Tan Sri Muhyiddin Yassin, beberapa pemimpin UMNO yang berada dalam Majlis Tertinggi parti itu bertindak meletak jawatan dalam kerajaan terdahulu sebagai tanda bantahan mengikut keputusan pucuk pimpinan parti yang menarik sokongan, antaranya Datuk Seri Khaled Nordin, Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah dan beberapa individu lain.

Namun, sejurus pelantikan Ismail Sabri sebagai PM baharu kesembilan dan pengumuman barisan Kabinet, pemimpin yang meletak jawatan sebelum ini mula mengintai untuk dilantik masuk semula ke GLC demi survival politik masing-masing.

Berbeza ketika era Muhyiddin, PM yang baharu adalah dipilih dari parti UMNO dan usaha untuk melobi pasti lebih terbuka luas kepada pemimpin parti yang berhajat untuk berjawatan besar.

Pasti Ismail Sabri akan lebih mengutamakan mereka yang berkelayakan dari UMNO, ia juga penting sebagai menjaga keseimbangan dan kestabilan kedudukannya sebagai PM jika mahu terus kekal lama disitu.

Agenda Daily mengenalpasti beberapa pemimpin UMNO yang mungkin menjadi pertimbangan Ismail Sabri untuk menyumbat mereka mengisi kekosongan jawatan GLC, antaranya Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan dan Ketua Pemuda, Datuk Asraf Wajdi Dusuki.

Kedua-dua mereka dikatakan menjadi pertimbangan Ismail Sabri untuk dilantik sebagai pengerusi GLC, ia memandangkan kelantangan yang sering mengkritik kerajaan terdahulu sehingga memberi tekanan kepada Muhyiddin untuk mengekalkan kerajaan pimpinannya.

Untuk rekod, terdahulu semasa pentadbiran kerajaan Muhyiddin, lebih 13 orang MP UMNO yang menjadi pengerusi pelbagai GLC selain terdapat juga yang lain dilantik sebagai ahli lembaga pengarah.

Berita berkaitan
Ringgit jatuh lagi menghampiri RM4.70, kerajaan masih abai nasihat MPN
10 jam lalu· Isu semasa
Patut tanya PM, kata Speaker selepas pembangkang soal isu bubar Parlimen
14 jam lalu· Politik
Istana Negara tidak terima makluman PM menghadap Agong, lapor Utusan
18 jam lalu· Isu semasa
Banjir Johor: Jumlah mangsa di PPS meningkat berbanding semalam
18 jam lalu· Isu semasa
Popular
Bukan saya tentukan calon bertanding di Arau, kata Shahidan
October 3, 2022
Tajuddin sindir Zahid, kenapa tak gantung keahlian sampai mati saja?
October 3, 2022
Patut tanya PM, kata Speaker selepas pembangkang soal isu bubar Parlimen
October 3, 2022
Zahid kata UMNO bukan parti nyamuk tak pandai urus negara
October 3, 2022
Lagi Politik terkini
Zahid kata UMNO bukan parti nyamuk tak pandai urus negara
12 jam lalu · Politik
Bukan saya tentukan calon bertanding di Arau, kata Shahidan
13 jam lalu · Politik
Perlu kebenaran penjara jika Najib mahu hadir ke Parlimen: Speaker
16 jam lalu · Politik
Tajuddin sindir Zahid, kenapa tak gantung keahlian sampai mati saja?
17 jam lalu · Politik
Zahid kata keputusan pecat dan gantung ahli supaya UMNO harmoni
17 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Najib bukan Ahli Parlimen jika pengampunan ditolak, jelas Shafee
10 jam lalu
[VIDEO] Hutang negara dalam dolar AS hanya 5 peratus, kata menteri
12 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok