Selamatkan negara dengan tukar kerajaan, tegas Muhyiddin

September 24, 2022 · Politik

Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) harus menjadi medan kepada parti komponen Perikatan Nasional (PN), khususnya Bersatu, untuk menyelamatkan negara daripada jatuh ke paras kolam paling dalam.

Mengingatkan ahli Bersatu terhadap tanggungjawab besar menyelamatkan negara, Presiden parti Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata adalah penting untuk memastikan kemenangan PN pada PRU akan datang.

Pengerusi PN itu berkata keadaan negara pada masa ini semakin tidak baik dan pilihan yang ada bagi membetulkan keadaan itu ialah dengan menukar kerajaan sedia ada.

“Terbentuknya Bersatu adalah atas asas dan tujuan yang cukup mulia iaitu untuk menentang kleptokrasi, salah guna kuasa kebongkaran rasuah yang belah berleluasa berlaku dalam negara kita pada hari ini

“Walaupun negara kita tidak hadapi ancaman peperangan, tetapi kita berhadapan peperangan lain iaitu menyelamatkan negara daripada jatuh ke satu paras kolam paling dalam,” kataya berucap pada sambutan ulang tahun keenam Bersatu di Putrajaya, hari ini (24 September 2022).

Muhyiddin berkata walaupun sekarang ini sudah ada tanda-tanda pertumbuhan, tetapi ianya tidak mencukupi dan dijangkakan tahun depan masalah ekonomi akan lebih teruk.

“Sebab itu kita mesti mengambil satu pendirian yang penting untuk menentukan supaya negara kita ini dapat kita selamatkan. Apa yang telah pun kita lakukan kita cuba selamatkan. Tapi malang sekali kita belum hasil sepenuhnya.

“Sekarang ni negara dipimpin oleh perdana menteri. Kita bekerjasama ialah untuk menjamin sedikit sebanyak ada kestabilan dalam negara kita. Tetapi saya berani menyebutkan beberapa hari yang lepas bahawa saya rasa tidak cukup dengan apa yang telah pun dilakukan oleh Perdana Menteri kerana situasi negara kita semakin hari semakin menjadi lebih buruk.

“Saya tak nak membandingkan saya dengan beliau. It is not fair. Kerana saya tidak berada di situ lagi. Tapi. sekarang ini dia (negara) dipimpin oleh seorang Perdana Menteri. Saya tak nak mengajar Perdana Menteri, itu bukan tugas saya.

“Tetapi peranan kita, sebagai sebuah gerakan parti politik menjadi lebih tercabar. Apa yang harus kita lakukan? Jadi setakat yang telah pun kita lakukan dan kita telah mampu lakukan kita buat.

“Walaupun kita telah meletakkan Datuk Seri Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri dan mengharapkan ada bentuk kerjasama persefahaman tetapi nampaknya UMNO tetap UMNO. UMNO masih gelojoh dengan kuasa. Hampir sebahagian jawatan-jawatan penting dipinda dan ditukar pada orang-orang UMNO sahaja.

“Sebab itu jawapan yang paling penting sekarang ialah bila mana pilihan raya sampai kita tukar kerajaan yang ada hari ini… dan kita bina sebuah kerajaan Perikatan Nasional. Bukan pasal saya nak jadi Perdana Menteri.

“Itu tidak penting… sesiapa sahaja boleh mengetuai parti dan kerajaan. Tetapi yang penting sekali ialah Perikatan Nasional mesti kembali untuk berkuasa supaya menguruskan negara ini dengan cara yang lebih teratur, lebih berkesan.

“Yang penting juga ialah kita hendak menentukan rakyat jelata mesti ada cukup makan di atas meja mereka,” katanya disambut tepukan pemimpin dan ahli Bersatu yang hadir.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
11 jam lalu· Isu semasa
Saya seleweng RM600 bilion?
21 jam lalu· Rencana
Lantik menteri ada kes mahkamah, kerajaan sekarang sudah songsang: Sanusi
December 3, 2022· Politik
Lantik Zahid jadi TPM pengkhianatan terbesar Anwar dan PH kepada rakyat
December 2, 2022· Politik
Popular
Media Indonesia perlekeh ‘reformasi’ dicanang Anwar selepas lantik kluster mahkamah
December 5, 2022
Kabinet Anwar beri ‘kejutan biadab’ terhadap masyarakat sivil: SUARAM
December 5, 2022
UMNO tangguh PAU 2022, tak sempat hantar kad jemputan kepada DAP?
December 6, 2022
Segerakan juga siasat pemimpin PH main isu sensitiviti umat Islam: Hadi
December 5, 2022
Lagi Politik terkini
Main naratif judi, Anwar dan Zahid berharap dapat tipu rakyat lagi?
1 jam lalu · Politik
UMNO tangguh PAU 2022, tak sempat hantar kad jemputan kepada DAP?
6 jam lalu · Politik
Tuduh terima dana judi, PAS bidas Anwar berhenti tabur fitnah seperti UMNO
8 jam lalu · Politik
Media Indonesia perlekeh ‘reformasi’ dicanang Anwar selepas lantik kluster mahkamah
12 jam lalu · Politik
Kabinet Anwar beri ‘kejutan biadab’ terhadap masyarakat sivil: SUARAM
14 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] PDRM perlu adil, segera siasat PH sentuh Islam
3 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Muhyiddin di ceramah Grand Finale PRK Padang Serai
6 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok