Sekarang masa sesuai tukar Presiden UMNO bukan tukar PM, kata Nazri

Selepas lantikan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Timbalan Perdana Menteri, pemimpin senior UMNO Datuk Seri Nazri Aziz berkata sekarang adalah masa yang sesuai untuk menukar Presiden parti yang baharu dengan mengadakan pemilihan segera.

Ahli Parlimen Padang Rengas itu berkata Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang sering mencetuskan kontroversi dan bercita-cita untuk meletak cikgunya, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri (PM) tidak layak untuk memegang jawatan nombor satu parti, malah beliau dianggap sebagai punca kepada perpecahan dalam UMNO.

“Ismail Sabri adalah calon Presiden UMNO yang paling layak untuk menggantikan Zahid, buat pemilihan parti dan kita akan pilih beliau sebagai Presiden.

“Saya ucapkan tahniah kepada Ismail Sabri atas lantikan Timbalan Perdana Menteri baru-baru ini, kini peluang Zahid untuk jadi Presiden sudah tertutup dan kita akan pilih Ismail Sabri sebagai Presiden,” katanya kepada Agenda Daily.

Jelas Nazri, rancangan Zahid yang bercita-cita mahu meletak Anwar sebagai calon PM sebelum ini adalah tidak wajar sama sekali dan ia terbukti apabila cadangannya itu tidak berjaya kerana gagal mendapat sokongan Majlis Tertinggi (MT).

“Dia (Zahid) sahaja yang nak Anwar jadi PM… kita dalam UMNO tidak mahu Anwar, takkan orang yang menyokong Anwar ini masih mahu jadi Presiden UMNO?

“Daripada kita sibuk suruh PM (Tan Sri Muhyiddin Yassin) letak jawatan, baik suruh Zahid letak jawatan… dia ini punca parti berpecah,” katanya lagi.

Nazri sebelum ini mendakwa Zahid menipu Yang di-Pertuan Agong semasa pertemuan tempoh hari, ia antaranya memberikan maklumat kononnya Ahli-Ahli Parlimen BN tidak lagi menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan Menteri-Menteri UMNO akan meletak jawatan mereka.

Untuk rekod, Zahid tidak menjawab dakwaan Nazri sehingga hari ini.

Mengulas lanjut, Nazri mencabar Zahid untuk membuat pengakuan berhubung dakwaan menipu Agong untuk melihat siapa yang berada di pihak yang benar.

“Saya cabar Zahid untuk membuat pengakuan dalam isu ini, saya akan lawan dia sampai kebenaran tertegak,” katanya lagi.

Pada Rabu, Zahid selepas selesai Mesyuarat MT mengumumkan keputusan parti yang menuntut supaya Muhyiddin berundur secara terhormat dan memutuskan UMNO menarik sokongan daripada kerajaan PN.

Zahid juga menuntut supaya PM baharu dilantik bagi menggantikan Muhyiddin bagaimanapun tidak menamakan individu yang layak untuk memegang jawatan nombor satu negara itu.

Bagaimanapun, Zahid berkata hanya PM sahaja berundur dan Menteri Kabinet sedia ada akan kekal.

BERITA BERKAIT
POPULAR