Sebelum ini SPRM kompaun saya 50 kali ganda pada 2019: Ahmad Maslan

September 30, 2021 · Politik

Datuk Seri Ahmad Maslan menjelaskan bertindak melawan pendakwaan terhadapnya berhubung isu wang RM2 juta pada 2019 adalah disebabkan kompaun yang terlalu tinggi dikenakan, iaitu sebanyak 50 kali ganda oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ahli Parlimen (MP) Pontian itu berkata tawaran kompaun SPRM sebelum ini yang dikenakan kepadanya tidak adil dan melampau menyebabkan beliau sanggup melawan keputusan agensi pencegah rasuah tersebut di mahkamah.

“Saya telah ditawarkan kompaun, apabila saya ditawarkan kompaun pada Oktober 2019 saya lawan kerana apa saya lawan kerana ada yang dikompaunkan itu dapat RM50,000 dikompaun 50 kali ganda oleh SPRM. Saya rasa Yang Amat Berhormat Langkawi pun pada ketika itu dia tak tahu tentang perkara itu.

“Macam mana 50 kali ganda kompaun. Ada orang yang menerima RM100,000 dikompaun 25 kali ganda maka saya lawan pada ketika itu,” katanya di Dewan Rakyat hari ini selepas diasak Ahli Parlimen pembangkang berhubung isu tersebut.

Ujarnya lagi, proses yang sedang dihadapinya memakan masa dan mengambil keputusan untuk membayar tawaran kompaun yang diberikan SPRM supaya tidak memanjangkan isu berhubung tersebut.

“Tapi saya melihat lambat betul proses saya mengaku pada SPRM saya terima RM1.1 juga. Saya tidak mengaku saya terima dua.

“Kemudian tanya kepada orang yang bagi iaitu Yang Berhormat Pekan (Datuk Seri Najib Razak). Yang Berhormat Pekan mengesahkan RM1.1 juta, oleh kerana itu saya telah membayar maka saya lepas dan bebas. Itu keputusan mahkamah yang patut kita hormati,” katanya lagi.

Semalam, Mahkamah Tinggi melepas dan membebaskan Ahmad terhadap dua pertuduhan iaitu gagal mengisytiharkan wang RM2 juta diterima daripada Najib dan memberi pernyataan palsu.

Keputusan dibuat selepas Ahmad membayar kompaun sebanyak RM1.1 juta

Sebelum ini Ahmad mengaku tidak bersalah atas tuduhan gagal mengisytiharkan wang RM2 juta diterima daripada Najib dan memberi pernyataan palsu.

Berdasarkan pertuduhan pertama, Ahmad, 55, didakwa menerima wang RM2 juta daripada Najib, yang dipercayai sebagai hasil aktiviti yang menyalahi undang-undang, melalui cek AmIslamic Bank Berhad bertarikh 27 November 2013, dan cek itu ditunaikan sendiri oleh Ahmad, pada hari yang sama.

Kesalahan itu didakwa dilakukan pada 30 April 2014 di Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Cawangan Duta, Kompleks Pejabat Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim di sini.

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001, yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, Ahmad, dituduh memberi pernyataan palsu kepada SPRM ketika percakapannya dirakam oleh pegawai penyiasat iaitu Ketua Penolong Kanan Penguasa, Mohd Zairi Zainal, antara jam 2.45 petang hingga 3.30 petang pada 4 Julai 2019, di bilik sidang media, Bangunan Parlimen, Jalan Parlimen, di sini berhubung cek itu.

Pertuduhan itu dibuat mengikut Seksyen 32(8)c) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001, yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda kedua-duanya.

Berita berkaitan
Peguam Negara pengerusikan jawatakuasa siasat insiden di KLIA
August 7, 2022· Isu semasa
Bekas Exco Johor dan anak lepas, bebas dari tuduhan rasuah RM35.7 juta
August 7, 2022· Isu semasa
Anwar bidas Hishammuddin jawab isu skandal kapal, kontraktor kutip komisen marah?
August 6, 2022· Politik
Siasatan kapal tak siap di peringkat akhir, kata SPRM
August 6, 2022· Isu semasa
Popular
Rafizi senaraikan punca kos kapal tak siap naik tiga kali ganda
August 9, 2022
Prihatin Rakyat kekal jadi falsafah perjuangan PN, kata Muhyiddin
August 9, 2022
Ada lagi satu skandal besar selepas LCS, dedah Ketua Pemuda PAS
August 8, 2022
Lebih baik GTA sertai PN
August 9, 2022
Lagi Politik terkini
Lebih baik GTA sertai PN
10 jam lalu · Politik
Prihatin Rakyat kekal jadi falsafah perjuangan PN, kata Muhyiddin
10 jam lalu · Politik
BN umum keputusan permohonan parti Zuraida minggu hadapan: Tok Mat
16 jam lalu · Politik
Rafizi senaraikan punca kos kapal tak siap naik tiga kali ganda
17 jam lalu · Politik
RUU antilompat parti tak terpakai kepada Ahli Dewan Negara: PM
18 jam lalu · Politik
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok