Sebelum ini SPRM kompaun saya 50 kali ganda pada 2019: Ahmad Maslan

September 30, 2021 · Politik

Datuk Seri Ahmad Maslan menjelaskan bertindak melawan pendakwaan terhadapnya berhubung isu wang RM2 juta pada 2019 adalah disebabkan kompaun yang terlalu tinggi dikenakan, iaitu sebanyak 50 kali ganda oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ahli Parlimen (MP) Pontian itu berkata tawaran kompaun SPRM sebelum ini yang dikenakan kepadanya tidak adil dan melampau menyebabkan beliau sanggup melawan keputusan agensi pencegah rasuah tersebut di mahkamah.

“Saya telah ditawarkan kompaun, apabila saya ditawarkan kompaun pada Oktober 2019 saya lawan kerana apa saya lawan kerana ada yang dikompaunkan itu dapat RM50,000 dikompaun 50 kali ganda oleh SPRM. Saya rasa Yang Amat Berhormat Langkawi pun pada ketika itu dia tak tahu tentang perkara itu.

“Macam mana 50 kali ganda kompaun. Ada orang yang menerima RM100,000 dikompaun 25 kali ganda maka saya lawan pada ketika itu,” katanya di Dewan Rakyat hari ini selepas diasak Ahli Parlimen pembangkang berhubung isu tersebut.

Ujarnya lagi, proses yang sedang dihadapinya memakan masa dan mengambil keputusan untuk membayar tawaran kompaun yang diberikan SPRM supaya tidak memanjangkan isu berhubung tersebut.

“Tapi saya melihat lambat betul proses saya mengaku pada SPRM saya terima RM1.1 juga. Saya tidak mengaku saya terima dua.

“Kemudian tanya kepada orang yang bagi iaitu Yang Berhormat Pekan (Datuk Seri Najib Razak). Yang Berhormat Pekan mengesahkan RM1.1 juta, oleh kerana itu saya telah membayar maka saya lepas dan bebas. Itu keputusan mahkamah yang patut kita hormati,” katanya lagi.

Semalam, Mahkamah Tinggi melepas dan membebaskan Ahmad terhadap dua pertuduhan iaitu gagal mengisytiharkan wang RM2 juta diterima daripada Najib dan memberi pernyataan palsu.

Keputusan dibuat selepas Ahmad membayar kompaun sebanyak RM1.1 juta

Sebelum ini Ahmad mengaku tidak bersalah atas tuduhan gagal mengisytiharkan wang RM2 juta diterima daripada Najib dan memberi pernyataan palsu.

Berdasarkan pertuduhan pertama, Ahmad, 55, didakwa menerima wang RM2 juta daripada Najib, yang dipercayai sebagai hasil aktiviti yang menyalahi undang-undang, melalui cek AmIslamic Bank Berhad bertarikh 27 November 2013, dan cek itu ditunaikan sendiri oleh Ahmad, pada hari yang sama.

Kesalahan itu didakwa dilakukan pada 30 April 2014 di Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Cawangan Duta, Kompleks Pejabat Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim di sini.

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001, yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, Ahmad, dituduh memberi pernyataan palsu kepada SPRM ketika percakapannya dirakam oleh pegawai penyiasat iaitu Ketua Penolong Kanan Penguasa, Mohd Zairi Zainal, antara jam 2.45 petang hingga 3.30 petang pada 4 Julai 2019, di bilik sidang media, Bangunan Parlimen, Jalan Parlimen, di sini berhubung cek itu.

Pertuduhan itu dibuat mengikut Seksyen 32(8)c) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001, yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda kedua-duanya.

Berita berkaitan
Tindakan beku akaun Bersatu, DAP paling suka lihat parti Melayu ditindas?
17 jam lalu· Politik
Utamakan kepentingan rakyat bukan berdendam dengan pembangkang, kata PN
February 4, 2023· Politik
Armada cabar juga PKR dan DAP dedah perbelanjaan mewah semasa berkempen
February 4, 2023· Politik
MP DAP gesa SPRM teruskan beku akaun Bersatu, sama seperti UMNO dulu
February 4, 2023· Politik
Popular
PDRM bukan ‘polis moral’, kata MP DAP isu wanita pakai seluar pendek
February 5, 2023
DAP desak UMNO, BN bertindak ke atas MP sokong Muhyiddin jadi PM
February 5, 2023
Bersatu heret SPRM ke mahkamah jika akaun bank terus dibekukan
February 5, 2023
‘Kami tak simpan duit parti, jam mewah di rumah, semua di bank’
February 5, 2023
Lagi Politik terkini
‘Kami tak simpan duit parti, jam mewah di rumah, semua di bank’
7 jam lalu · Politik
Jika SPRM adil, siasat juga akaun parti lain, kata Mursyidul Am PAS
8 jam lalu · Politik
Madani luar tabii kerajaan PH-BN
9 jam lalu · Politik
DAP desak UMNO, BN bertindak ke atas MP sokong Muhyiddin jadi PM
12 jam lalu · Politik
Lulusan undang-undang Ketua Srikandi Muda Bersatu Sabah
13 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok