Sayap pemuda PKR dakwa Dr Mahathir mahu kembali jadi PM

Sayap pemuda PKR membidas Tun Dr Mahathir Mohamad yang disifatkan mereka sebagai ‘gila kuasa’ disebalik cadangan penubuhan kerajaan ala Majlis Gerakan Negara (Mageran) semasa menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara semalam.

Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Thiban Subramaniam berkata, cadangan penubuhan Mageran adalah rencana licik bekas Perdana Menteri (PM) itu untuk kembali memimpin negara.

Malah, cadangan itu merupakan helah Dr Mahathir untuk memastikan presiden parti mereka ‘tidak akan diangkat menjadi PM’.

“Tindakan beliau hari ini (semalam) mencadangkan Mageran kepada Tuanku jelas menunjukkan bahawa beliau bersungguh-sungguh untuk kembali berkuasa dengan apa jua cara pun.

“Beliau bukan nyanyuk, ini adalah strategi beliau untuk pastikan kerajaan tidak bertukar khususnya (Presiden PKR) Anwar Ibrahim tidak diangkat sebagai PM,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Semalam, Dr Mahathir mencadangkan penubuhan sebuah badan seperti Mageran ketika menghadap Tuanku di Istana Negara, semalam.

Pengerusi Pejuang itu yakin Mageran mampu menyelesaikan isu ekonomi, politik, sosial dan kesihatan yang dihadapi negara kesan penularan pandemik Covid-19.

Dr Mahathir turut menawarkan dirinya untuk mengetuai Mageran, namun beliau dimaklumkan oleh Yang di-Pertuan Agong bahawa penubuhan Mageran hanya boleh dilakukan jika ia diusulkan kerajaan.

Terbaharu idea penubuhan kerajaan Mageran ditolak baik daripada blok pembangkang mahupun daripada UMNO dan sekutunya.

Sementara itu, Thiban berkata kenyataan Dr Mahathir bahawa Anwar menelefonnya berhubung krisis semasa tetapi tiada penyelesaian, merupakan tindakan pemimpin Pejuang itu untuk memperlekehkan ahli Parlimen Port Dickson.

“Ia diketahui umum bahawa menjadi kebiasaan kepada Tun M untuk terus perlekeh segala usaha Anwar Ibrahim dalam arena politik selama ini.

“Dendam kesumat beliau tidak pernah terpadam,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR