Saya bukan tali barut: Bung pertahan syor perjanjian baharu Sabah, Sarawak

July 7, 2022 · Politik

Datuk Seri Bung Moktar Radin mempertahankan syor Barisan Nasional (BN) bagi mewujudkan Perjanjian Malaysia baharu dengan berkata pemimpin Sabah mesti bijak menuntut apa yang Putrajaya hutang daripada negeri itu.

Pengerusi BN Sabah itu menegaskan beliau bukan “tali barut” yang ingin menafikan usaha merealisasikan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) tetapi hanya menunjukkan bahawa pemimpin negeri mesti bijak dalam menuntut hak Sabah supaya dipenuhi oleh Kerajaan Persekutuan.

“Saya bukan tali barut. Saya cuma katakan sudah tiba masanya pemimpin Sabah bertindak bijak dan saya tidak pernah berkata apa-apa untuk menafikan MA63.

“Apa yang saya katakan ialah pemimpin yang bijak akan mencari penyelesaian tetapi pemimpin yang lemah dan tidak selamat akan terus memainkan isu itu walaupun tahu ia tidak akan pernah selesai,” katanya dalam satu kenyataan hari ini (Khamis 7 Julai).

Bung, yang juga Timbalan Ketua Menteri Sabah berkata demikian sebagai menjawab kritikan yang ditujukan kepada pemimpin BN, termasuk dirinya berhubung usaha merealisasikan MA63 sepenuhnya.

Sebelum ini, Timbalan Pengerusi BN Datuk Seri Mohamad Hasan dikecam kerana mencadangkan Perjanjian Malaysia baharu pada konvensyen BN Sabah Sabtu lalu (2 Julai).

Mohamad, yang lebih dikenali sebagai Tok Mat, sejak itu menjelaskan bahawa beliau hanya mengemukakan cadangan.

Antara mereka yang mengkritik cadangan itu ialah Menteri Hal Ehwal Sabah dan Sarawak Datuk Seri Dr Maximus Ongkili yang juga Presiden Parti Bersatu Sabah, dan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak Datuk Seri Abdul Karim Rahmah Hamzah.

Mengulas lanjut, Bung berkata pemimpin bijak ialah mereka yang boleh mencari penyelesaian berkesan untuk merealisasikan MA63 tanpa terlalu emosi.

“Ada pepatah mengatakan pemimpin yang tidak cerdik seperti anjing yang terus menyalak bukit walaupun tahu bukit tidak akan runtuh.

“Tetapi pemimpin yang bijak adalah seperti anjing yang bijak yang akan mencari jalan mendaki bukit untuk mendapatkan apa yang dikehendaki,” katanya.

Beliau menjelaskan cadangan perjanjian baharu itu bermakna semua isu yang menghalang pelaksanaan penuh MA63 akan dihapuskan, sambil menambah hanya Sabah akan memperoleh lebih banyak peruntukan kewangan.

Bung berkata adalah jelas janji-janji di bawah MA63 tidak dapat diselesaikan selama ini.

“Realitinya MA63 masih belum selesai walaupun sudah ribuan kali dibahaskan, pemimpin datang dan pergi, malah seorang pemimpin dipenjarakan kerana keterlaluan bercakap mengenai isu itu.

“Namun, perjuangan menuntut hak Sabah di bawah MA63 masih belum direalisasikan,” katanya.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah itu juga membidas bekas pemimpin BN yang kini lantang mengenai isu itu tetapi berdiam diri apabila menjadi sebahagian daripada kerajaan terdahulu.

“Terdapat ramai pemimpin dengan emosi yang tersesat sepanjang perjalanan. Presiden PBS, Warisan serta pemimpin UPKO semuanya pernah menjadi sebahagian daripada kerajaan BN.

“Tetapi mereka hanya memilih untuk berdiam diri dan apabila BN kalah, mereka adalah orang pertama yang meninggalkan gabungan atau bertukar pihak lebih awal lagi,” katanya.

Bung juga mempersoalkan motif pemimpin-pemimpin ini, mendakwa mereka tidak memikirkan bagaimana untuk membangunkan Sabah tetapi hanya merancang bagaimana untuk menang dalam pilihan raya umum akan datang supaya mereka boleh kembali berkuasa.

“Kenyataan mereka hanya untuk kepentingan politik tetapi mereka tidak memikirkan cara terbaik untuk menyelesaikan isu berkaitan pembangunan Sabah dan kesejahteraan rakyatnya,” katanya.

Berita berkaitan
Reka bentuk pun belum siap, bagaimana Hisham boleh kata LCS akan siap setahun dua?
4 jam lalu· Isu semasa
BN umum keputusan permohonan parti Zuraida minggu hadapan: Tok Mat
23 jam lalu· Politik
Isu 1MDB dahulu Najib juga nafikan, akhirnya didakwa di mahkamah
August 8, 2022· Politik
PAS gesa pesalah skandal kapal tak siap dibawa ke muka pengadilan
August 8, 2022· Isu semasa
Popular
Lebih baik GTA sertai PN
August 9, 2022
Prihatin Rakyat kekal jadi falsafah perjuangan PN, kata Muhyiddin
August 9, 2022
Rafizi senaraikan punca kos kapal tak siap naik tiga kali ganda
August 9, 2022
UMNO Johor sedia tunggu berentap dengan Rafizi, kata Hasni
August 9, 2022
Lagi Politik terkini
UMNO Sabah mula minta senarai calon PRU-15
4 jam lalu · Politik
Lebih baik GTA sertai PN
17 jam lalu · Politik
Prihatin Rakyat kekal jadi falsafah perjuangan PN, kata Muhyiddin
18 jam lalu · Politik
Rafizi senaraikan punca kos kapal tak siap naik tiga kali ganda
August 9, 2022 · Politik
RUU antilompat parti tak terpakai kepada Ahli Dewan Negara: PM
August 9, 2022 · Politik
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok