Saman Muhyiddin: Permohonan injunksi Zahid ditolak mahkamah

August 8, 2022 · Politik

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi gagal dalam permohonan injunksinya dalam saman fitnah terhadap mantan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bagi menghalang daripada mengeluarkan dakwaan terhadap Presiden UMNO itu.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonan Zahid tersebut dan memutuskan isu-isu yang dalam saman fitnah dikemukakan sewajarnya ditangani dalam perbicaraan penuh saman sivil tersebut.

Hakim Datuk Rohana Ali Yusoff membuat keputusan menolak permohonan injunksi interim bekas Timbalan Perdana Menteri itu semasa prosiding yang berlangsung hari ini, menurut laporan Bernama.

Mahkamah menetapkan pengurusan kes melalui dalam talian pada 3 Okt untuk kedua-dua pihak membuat persediaan untuk perbicaraan.

“Selepas mendengar hujahan daripada kedua-dua peguam bela, mahkamah menolak permohonan itu dengan alasan isu yang dibangkitkan adalah lebih baik diselesaikan dan diputuskan semasa perbicaraan.

“Isu yang dibangkitkan oleh pihak-pihak bertelagah adalah seperti berikut, sama ada kenyataan defendan berunsur fitnah atau tidak; sama ada terdapat kebenaran dalam pembelaan defendan tentang justifikasi dalam menyokong kenyataan fitnah; sama ada kenyataan defendan adalah komen yang adil; dan sama ada defendan boleh bergantung pada pembelaan keistimewaan yang layak.

“Mahkamah menganugerahkan kos RM5,000 untuk permohonan itu. Kes itu kini akan dibicarakan,” kata peguam itu dipetik laporan.

Zahid menerusi saman yang difailkan pada 4 April lepas, memohon perintah injunksi secara ex-parte (sebelah pihak) supaya Muhyiddin atau wakilnya menarik balik kenyataan fitnah tersebut atau kenyataan fitnah serupa terhadapnya.

Plaintif juga memohon perintah injunksi sementara untuk menghalang defendan, pegawai dan pembantunya serta ejen dan wakilnya daripada mengeluarkan, menerbitkan, mengedarkan atau menyebarkan kenyataan fitnah berkenaan atau kenyataan fitnah serupa di mana-mana wadah media sosial termasuk Facebook, Instagram, Twitter dan WhatsApp.

Berita berkaitan
Bekas ahli tak mahu subahat dengan pemimpin menyamak dan sucikan DAP
57 minit lalu· Politik
UMNO kena ‘move on’, tak perlu gesa DAP minta maaf: PKR
June 9, 2023· Isu semasa
Tiada masalah DAP beri jawatan Exco kepada UMNO jika menang PRN, kata KM Pulau Pinang
June 9, 2023· Politik
Kalimah Allah: Titah Sultan Selangor bermakna kerajaan belum rujuk Majlis Raja-Raja
June 8, 2023· Isu semasa
Popular
48 ahli UMNO masuk PAS, cawangan Taman Dato’ Hormat lumpuh
June 9, 2023
Tajuddih dedah kerajaan BN-PH dirancang sebelum PRU-15 lagi
June 9, 2023
Minggu depan saya jumpa Muhyiddin, kata KJ
June 10, 2023
Ahli UMNO berharap Najib dikeluarkan segera, kata Rosmah
June 10, 2023
Lagi Politik terkini
Ismail Sabri balas Mat Maslan, buat unjuran tanpa fakta semasa PRU-15
26 minit lalu · Politik
Pemuda UMNO tak paksa DAP minta maaf, kerjasama dengan PH masih kukuh: Akmal
44 minit lalu · Politik
Tak ada salah Pemuda UMNO gesa DAP minta maaf: Tok Mat
5 jam lalu · Politik
Ahli UMNO berharap Najib dikeluarkan segera, kata Rosmah
5 jam lalu · Politik
Minggu depan saya jumpa Muhyiddin, kata KJ
20 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Gombak Setia jadi perhatian Anwar Ibrahim
8 minit lalu
[VIDEO] Zahid sebak laungan bebas Bossku bergema depan Anwar
June 9, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok