Salah waktu PRU-15 punca PAS tak bubar DUN tiga negeri: Tuan Ibrahim

October 14, 2022 · Politik

PAS menyalahkan kesilapan pihak yang membubarkan Parlimen ke-14 lebih awal bagi mengadakan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) pada musim tengkujuh, menyebabkan tiga negeri di bawah pentadbirannya enggan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing.

Timbalan Presiden PAS Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man mengakui pilihan raya berasingan – Parlimen dan DUN – akan menyebabkan kos akan meningkat.

“Soal kos dan sebagainya, kita akui. Tetapi (ini) kesilapan mereka, bukan kita. Kenapa mereka bubar pada waktu ini? Rakyat susah, kalau banjir berlaku.

“Kemudian sekolah akan menjadi Pusat Pemindahan Sementara (PPS) jika banjir, kita bimbang takut-takut kemarahan rakyat sekarang ini sangat ketara,” katanya dalam temu bual bersama lidah rami PAS, Harakah.

Menteri Alam Sekitar dan Air itu berkata soal mengadakan pilihan raya sepatutnya dilakukan pada waktu yang tenang dan negeri pentadbiran PAS akan menyertainya.

“Bagi kita, soal pembubaran DUN kita hendak biar tenang, habis musim banjir, kita hadapi pilihan raya dengan keadaan tenang dan negeri-negeri kita pun setuju dengan keputusan itu. Kenapa kita tidak bubar? Sebab kita tak mahu diheret sama dengan kemarahan rakyat sekarang.

“Kita yakin, kita ada lebih lapan bulan lagi masa (sehingga Mei 2023), dalam tempoh lapan bulan banyak benda kita boleh buat, dan kita tak perlu tergesa-gesa,” katanya lagi.

Tuan Ibrahim berkata isu sekarang ini ialah rakyat marah dengan pembubaran Parlimen dan PAS tak mahu terheret sama dengan kemarahan rakyat jika DUN juga dibubarkan.

“Kita juga perlu konsisten, malah kita sudah menghantar surat kepada Yang di-Pertuan Agong menyatakan kita tidak bersetuju jika pilihan raya dibuat pada musim banjir.

“Justeru, jika kita bubarkan juga, nanti bercanggah dengan apa yang kita pernah sebut. Oleh itu, kita konsisten dengan keputusan harian bahawa tiga DUN di tiga negeri tidak akan dibubarkan sekiranya mereka mengambil keputusan untuk membubarkan pada waktu ini,” katanya.

Pada 10 Oktober lalu Naib Presiden UMNO yang juga Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob membubarkan Parlimen ke-14, tanpa mempedulikan rayuan rakyat dan pemimpin lain supaya tidak mengadakan pilihan raya pada musim kemarau.

Pilihan raya baharu perlu diadakan dalam tempoh 60 hari selepas pembubaran dan UMNO telah mencadangkan awal November sebelum ribut hujan Monsun Timur Laut melanda.

Bagaimanapun, sejak awal bulan ini, kebanyakan negeri di Semenanjung, Sabah dan Sarawak telah mengalami hujan lebat dan sesetengah kawasan telah mula banjir.

Untuk rekod, berdasarkan ramalan dikeluarkan Jabatan Meteorologi Malaysia, Monsun Timur Laut lazimnya akan bermula pada November dan berakhir pada Mac.

Mengenai kerjasama dengan UMNO, beliau menegaskan bahawa PAS telah membuat keputusan muktamad untuk kekal di dalam Perikatan Nasional (PN) bersama Bersatu, Gerakan, SAPP dan STAR, bagi menghadapiPRU-15 akan datang, berdepan UMNO dan Pakatan Harapan (PH).

Malah, PAS melihat bukan salah mereka apabila UMNO enggan bekerjasama dengan PN dalam pilihan raya akan datang.

Beliau berkata UMNO telah beberapa kali menyatakan akan bergerak sendirian menghadapi pilihan raya itu.

“Oleh kerana mereka (UMNO) tidak hendak bersama (Perikatan Nasional) dan mereka (UMNO) sudah buat keputusan untuk bergerak solo, jadi sebab UMNO sudah buat keputusan untuk solo banyak kali sudah, mereka hendak solo… jadi takkan kita hendak bersama dia (UMNO)?,” katanya.

Menurutnya oleh kerana PAS berdaftar sebagai PN, maka parti itu kekal dalam gabungan yang dibentuk bersama Bersatu.

“Jadi kita akan bersama dengan Perikatan Nasional. Malah, kita sudah menggerakkan kekuatan jentera Perikatan Nasional peringkat negeri-negeri, dan kita harus teruskan,” katanya.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Shahidan sindir MP UMNO-BN dipinggir daripada Kabinet, hampa kena game?
10 jam lalu· Politik
Terbukti sudah, demi kuasa dan kemaruk nak jadi PM prinsip pun dicampak 
21 jam lalu· Politik
Lantik menteri ada kes mahkamah, kerajaan sekarang sudah songsang: Sanusi
21 jam lalu· Politik
Lantik Zahid jadi TPM pengkhianatan terbesar Anwar dan PH kepada rakyat
December 2, 2022· Politik
Popular
Shahidan sindir MP UMNO-BN dipinggir daripada Kabinet, hampa kena game?
December 3, 2022
Ingat nak hantar Zahid ke penjara, rupanya ke Putrajaya: PH kena sindir
December 3, 2022
DAP tak puas hati komposisi menteri UMNO lebih ramai, tapi menang sikit
December 3, 2022
Reformasi apa jika Anwar turut pegang Kementerian Kewangan?
December 3, 2022
Lagi Politik terkini
Zahid hadapi tuduhan rasuah, tak patut dilantik jadi TPM: BERSIH
10 jam lalu · Politik
Saya tolak tawaran Anwar untuk jadi menteri, kata Gobind
10 jam lalu · Politik
Ingat nak hantar Zahid ke penjara, rupanya ke Putrajaya: PH kena sindir
10 jam lalu · Politik
DAP tak puas hati komposisi menteri UMNO lebih ramai, tapi menang sikit
14 jam lalu · Politik
Kewibawaan Kabinet Anwar terjejas setelah Zahid dilantik TPM: IDEAS
14 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Jangan berkira duit balik mengundi demi bangsa dan agama
December 3, 2022
[VIDEO] Ucapan Sanusi di PRK Padang Serai
December 3, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok