Sabah sedia adakan sidang DUN, Sarawak jangka PRN12 Oktober

Kerajaan Sabah akan meminta nasihat Majlis Keselamatan Negara (MKN) terlebih dahulu sebelum mengadakan sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), susulan penularan wabak Covid-19.

Ketua Menteri Datuk Hajiji Noor bagaimanapun berkata kerajaan negeri sedia pada bila-bila masa untuk mengadakan sidang DUN sekiranya keadaan mengizinkan.

Katanya beliau telah berbincang dengan Speaker DUN Sabah, Datuk Kadzim Yahya susulan titah Yang di-Pertuan Agong yang menzahirkan pandangan supaya persidangan Parlimen diadakan secepat mungkin.

“Kerajaan negeri akan meminta nasihat daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) terlebih dahulu dan sedia untuk bersidang semula dengan mematuhi sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

DUN Sabah kali terakhir bersidang selema empat hari pada 18, 21, 22 dan 23 Disember tahun lalu.

Hari ini Sabah mencatat 199 kes positif baharu Covid-19 menjadikan kumulatif dinegeri itu sebanyak 67,177 kes.

Sementara itu, Timbalan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Dr James Jemut Masing berkata Pilihan Raya Negeri Ke-12 (PRN12) perlu diadakan menjelang Oktober jika darurat tidak disambung selepas 1 Ogos ini.

Undang-undang mewajibkan PRN diadakan dalam tempoh dua bulan daripada tarikh akhir perintah darurat, katanya dalam kenyataan semalam.

Beliau menjelaskan garis panduan tertentu yang bertujuan membendung kemungkinan penularan Covid-19 perlu dipatuhi dengan tegas PRN12 diadakan nanti.

“Antaranya termasuk penyelenggaraan kesihatan awam, larangan bersemuka berkempen, bilangan pekerja Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang mencukupi dan peti undi dibawa kepada pengundi terutama di kawasan luar bandar, pelanjutan masa pengundian bagi membolehkan penjarakan fizikal dan tempoh berkempen lebih pendek.

“Apabila langkah ini dilaksanakan, giliran rendah keluar mengundi dijangkakan. SPR mesti mengharapkannya. Tetapi pada akhirnya kita mempunyai kerajaan yang mempunyai mandat rakyat kita. Oleh itu kita mengekalkan amalan demokrasi berparlimen dan pada masa yang sama, mengandungi bahaya yang ditimbulkan oleh Covid-19.

“Sarawak terperangkap antara batuan keras dan laut biru yang dalam! Adakah kita mempunyai pilihan? Mujurlah, kita mempunyai pilihan! Kita kena ikut undang-undang. Itu pasti. Undang-undang mengatakan PRN12 untuk Sarawak mesti diadakan menjelang Oktober 2021,” katanya.

Sejak beberapa minggu lalu kes positif Covid-19 di Sarawak membabitkan kluster komuniti terus meningkat. Hari ini, 536 kes baharu direkodkan menjadikan kumulatif sebanyak 58,570 kes.

BERITA BERKAIT
POPULAR