RUU Anti Lompat Parti diluluskan di DUN Sabah, Hajiji lega

May 25, 2023 · Politik

Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah hari ini meluluskan Rang Undang-undang Perlembagaan Negeri Sabah (Pindaan) 2023 yang melarang wakil rakyat melompat parti.

Rang Undang-undang itu mendapat sokongan melebihi majoriti dua pertiga ahli dewan selepas ia bentangkan oleh Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor hari ini, dengan 75 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) menyokong manakala empat ADUN tidak hadir, lapor Bernama.

Berdasarkan Perkara 43 Perlembagaan Negeri Sabah, sebarang pindaan terhadap Perlembagaan memerlukan sokongan majoriti lebih dua pertiga daripada ADUN Sabah pada bacaan kedua dan ketiga usul tersebut.

Pada bacaan kali kedua rang undang-undang itu, Ketua Pembangkang DUN Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal (Warisan-Senallang) bangun mencadangkan supaya undi belah bahagian bagi Fasal 2 rang undang-undang tersebut, iaitu fasal itu bertujuan menggugurkan Perkara 6 (7) dalam Perlembagaan tersebut.

Empat fasal dalam rang undang-undang itu diluluskan dengan suara terbanyak, manakala undi belah bahagian bagi Fasal 2 itu disokong 61 ADUN yang bersetuju Perkara 6(7) Perlembagaan Negeri digugurkan, 14 ADUN tidak bersetuju, manakala empat ADUN tidak hadir.

Bagi bacaan ketiga rang undang-undang itu, seramai 75 ADUN menyatakan sokongan manakala empat ADUN tidak hadir.

Hajiji ketika menggulung perbahasan usul itu berkata rang undang-undang itu bertujuan menggugurkan Perkara 6(7) dalam Perlembagaan Negeri Sabah adalah kerana ia tidak lagi selaras dengan kehendak di bawah Perkara 6(3) berikutan situasi politik semasa.

Perkara 6(3) antara lain merujuk tentang Yang Dipertua Negeri Sabah melantik seorang Ketua Menteri yang merupakan seorang ADUN negeri yang pada pertimbangannya mendapat kepercayaan majoriti ahli dewan.

Perkara 6(7) pula merujuk sebuah parti politik yang memenangi kerusi majoriti pada pilihan raya, ketua parti itu merupakan seorang ADUN Sabah yang mempunyai kemungkinan mendapat kepercayaan majoriti ahli dewan.

Menjelas lanjut, Hajiji berkata sejak Pilihan Raya Umum ke-14 pada 2018, tiada sebuah parti politik yang memperoleh majoriti untuk mentadbir negeri dan sejak itu kerajaan negeri ditadbir oleh gabungan parti politik.

“Tiada mana-mana parti menang kerusi majoriti dan kerajaan negeri jadi tergantung atau ‘hung government’, terjadi di negeri ini sejak 2018. Kerajaan negeri sejak 2018 adalah sebuah kerajaan gabungan, jadi ini tidak memenuhi kehendak Perkara 6(7) itu.

“Ini (pindaan) memudahkan TYT (Yang Dipertua Negeri Sabah) membuat keputusan mengikut budi bicara, siapa dapat sokongan majoriti itu dan ruang TYT memikirkan kalau sokongan (sebuah parti) tidak melebihi 50 peratus itu bagaimana kedudukan gabungan dan sokongan wakil rakyat,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata pindaan Perlembagaan hari ini tidak melibatkan ADUN dilantik kerana mereka tersebut tidak dipilih pada pilihan raya oleh rakyat dan tidak mempunyai kawasan yang diwakili.

“Ia lebih kepada sering diperkatakan prinsip wakil yang telah dipilih oleh rakyat itu mengekalkan kepercayaan yang diberikan kepada rakyat kepada mereka. Maka pindaan ini melibatkan ADUN yang dipilih rakyat dan bukan ADUN dilantik,” katanya.

Sabah mempunyai seramai 79 ADUN dengan 73 daripadanya dipilih manakala enam dilantik.

Berita berkaitan
Cadangan PM bukan Melayu oleh Kit Siang, Anwar kata jangan rumitkan keadaan
December 15, 2023· Politik
Rahman Dahlan nafi UMNO Sabah sudah muktamadkan kerjasama dengan Warisan
December 15, 2023· Politik
ADUN Kota Seputeh terlibat kemalangan dekat Arau
December 13, 2023· Isu semasa
Hilman kekal ADUN Gombak Setia, mahu ambil tindakan undang-undang
December 11, 2023· Politik
Popular
UMNO tak tuntut RM114 juta, Zahidi desak penjelasan MT UMNO
June 2, 2021
Kerajaan tapi berperangai pembangkang : Gerakan
July 20, 2023
PH buat kesilapan, geng pembodek Anwar boleh jatuhkan PKR: Rafizi
March 25, 2022
Bekas MB Pahang akui kata UMNO ‘sudah hendak bungkus’: Laporan
August 17, 2023
Lagi Politik terkini
NGO bidas kerajaan perkenal kod etika, dakwa cuba sekat media
February 21, 2024 · Politik
DAP semakin berani disebabkan UMNO hanya ‘penumpang’ dalam kerajaan
February 13, 2024 · Politik
Isu RM750 juta, PAS minta PMX beri penjelasan jangan melulu buat tuduhan
January 10, 2024 · Politik
PN tiada dana untuk mulakan langkah tukar kerajaan, kata Hadi
January 5, 2024 · Politik
Dua bekas pembantu Najib antara disaman seorang penceramah bebas
December 27, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok