RUU Anti Lompat Parti diluluskan di DUN Sabah, Hajiji lega

May 25, 2023 · Politik

Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah hari ini meluluskan Rang Undang-undang Perlembagaan Negeri Sabah (Pindaan) 2023 yang melarang wakil rakyat melompat parti.

Rang Undang-undang itu mendapat sokongan melebihi majoriti dua pertiga ahli dewan selepas ia bentangkan oleh Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor hari ini, dengan 75 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) menyokong manakala empat ADUN tidak hadir, lapor Bernama.

Berdasarkan Perkara 43 Perlembagaan Negeri Sabah, sebarang pindaan terhadap Perlembagaan memerlukan sokongan majoriti lebih dua pertiga daripada ADUN Sabah pada bacaan kedua dan ketiga usul tersebut.

Pada bacaan kali kedua rang undang-undang itu, Ketua Pembangkang DUN Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal (Warisan-Senallang) bangun mencadangkan supaya undi belah bahagian bagi Fasal 2 rang undang-undang tersebut, iaitu fasal itu bertujuan menggugurkan Perkara 6 (7) dalam Perlembagaan tersebut.

Empat fasal dalam rang undang-undang itu diluluskan dengan suara terbanyak, manakala undi belah bahagian bagi Fasal 2 itu disokong 61 ADUN yang bersetuju Perkara 6(7) Perlembagaan Negeri digugurkan, 14 ADUN tidak bersetuju, manakala empat ADUN tidak hadir.

Bagi bacaan ketiga rang undang-undang itu, seramai 75 ADUN menyatakan sokongan manakala empat ADUN tidak hadir.

Hajiji ketika menggulung perbahasan usul itu berkata rang undang-undang itu bertujuan menggugurkan Perkara 6(7) dalam Perlembagaan Negeri Sabah adalah kerana ia tidak lagi selaras dengan kehendak di bawah Perkara 6(3) berikutan situasi politik semasa.

Perkara 6(3) antara lain merujuk tentang Yang Dipertua Negeri Sabah melantik seorang Ketua Menteri yang merupakan seorang ADUN negeri yang pada pertimbangannya mendapat kepercayaan majoriti ahli dewan.

Perkara 6(7) pula merujuk sebuah parti politik yang memenangi kerusi majoriti pada pilihan raya, ketua parti itu merupakan seorang ADUN Sabah yang mempunyai kemungkinan mendapat kepercayaan majoriti ahli dewan.

Menjelas lanjut, Hajiji berkata sejak Pilihan Raya Umum ke-14 pada 2018, tiada sebuah parti politik yang memperoleh majoriti untuk mentadbir negeri dan sejak itu kerajaan negeri ditadbir oleh gabungan parti politik.

“Tiada mana-mana parti menang kerusi majoriti dan kerajaan negeri jadi tergantung atau ‘hung government’, terjadi di negeri ini sejak 2018. Kerajaan negeri sejak 2018 adalah sebuah kerajaan gabungan, jadi ini tidak memenuhi kehendak Perkara 6(7) itu.

“Ini (pindaan) memudahkan TYT (Yang Dipertua Negeri Sabah) membuat keputusan mengikut budi bicara, siapa dapat sokongan majoriti itu dan ruang TYT memikirkan kalau sokongan (sebuah parti) tidak melebihi 50 peratus itu bagaimana kedudukan gabungan dan sokongan wakil rakyat,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata pindaan Perlembagaan hari ini tidak melibatkan ADUN dilantik kerana mereka tersebut tidak dipilih pada pilihan raya oleh rakyat dan tidak mempunyai kawasan yang diwakili.

“Ia lebih kepada sering diperkatakan prinsip wakil yang telah dipilih oleh rakyat itu mengekalkan kepercayaan yang diberikan kepada rakyat kepada mereka. Maka pindaan ini melibatkan ADUN yang dipilih rakyat dan bukan ADUN dilantik,” katanya.

Sabah mempunyai seramai 79 ADUN dengan 73 daripadanya dipilih manakala enam dilantik.

Berita berkaitan
DUN Selangor terbubar secara automatik pada 25 Jun ini, kata MB
June 3, 2023· Politik
Isu air: PMX sahkan permohonan awal RM8 bilion oleh kerajaan Kelantan ditolak
June 1, 2023· Isu semasa
Jenazah pendaki Everest negara selamat tiba di ibu negara
May 27, 2023· Isu semasa
Negeri diperintah PAS berdepan sekatan, birokrasi Putrajaya : Hadi
May 23, 2023· Politik
Popular
Bukan saya tapi ketua kerajaan, Rais jawab cadangan nama diberi gelaran ‘Tan Sri’
June 6, 2023
MB Kedah akan dirakam keterangan polis esok
June 6, 2023
PRN: Dr M bakal jumpa Muhyiddin
June 6, 2023
Pelik ajaib, kapal LCS tak sampai-sampai: Syed Saddiq
June 6, 2023
Lagi Politik terkini
PAS Kedah pertahan Sanusi, bidas kerajaan campuran cuba bunuh karakter
25 minit lalu · Politik
Jamal kecewa lihat Noh berada atas pentas politik bersama PN
34 minit lalu · Politik
Siapa pengkhianat rakyat sebenar di Pulau Pinang? MP Permatang Pauh balas Guan Eng
47 minit lalu · Politik
Pelik ajaib, kapal LCS tak sampai-sampai: Syed Saddiq
11 jam lalu · Politik
MB Kedah akan dirakam keterangan polis esok
11 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Sanusi di himpunan PN Best Tanjung Karang
June 5, 2023
[VIDEO] Anwar usah sembang, nak faham orang miskin kena jadi miskin
June 5, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok