Reformasi apa jika Anwar turut pegang Kementerian Kewangan?

December 3, 2022 · Politik

Tindakan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Anwar Ibrahim memusatkan semula kuasa Perdana Menteri (PM) yang turut memegang portfolio Menteri Kewangan, tidak selari dengan agenda reformasi yang sering dilaung-laungkannya.

Ini kerana, kedudukan PM dan Menteri Kewangan adalah antara jawatan terpenting dalam Kabinet seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan. Kedua-dua potfolio ini mempunyai bidang kuasa yang begitu besar, yang tidak ada pada menteri-menteri yang lain.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Dr Mohd Zuhdi Marsuki berkata sekiranya seorang individu yang sama memegang kedua-dua potfolio itu, maka dia mempunyai kuasa yang cukup besar, terutama berkaitan pengurusan kewangan dan kelulusan projek-projek mega.

Katanya anggota Kabinet yang dilantik juga tidak selari dengan agenda reformasi yang sering dilaungkan oleh Anwar.

“Amalan pemusatan kuasa seperti ini dimulakan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad pada 2001, yang kemudian diikuti oleh Datuk Seri Najib Razak ketika menjadi Perdana Menteri ke-6. Apabila Dr Mahathir kembali berkuasa pada 2018, beliau meninggalkan amalan ini.

“Oleh sebab itu, tindakan kerajaan sebelum ini pada zaman PM ke-7, ke-8 dan ke-9 untuk tidak memusatkan kuasa PM dan Menteri Kewangan pada seorang individu adalah satu langkah yang sangat baik ke arah mewujudkan kerajaan yang lebih berintegriti.

“Malah pada zaman PM ke-7, ke-8 dan ke-9, PM tidak memegang apa-apa potfolio kementerian yang lain, sebaliknya menumpukan tugasnya sebagai ketua kerajaan. Bagaimanapun, dengan pengumuman malam tadi, Anwar telah kembali kepada amalan lama,” katanya mengulas barisan Kabinet yang diumumkan Anwar malam tadi (2 Disember 2022).

Sehubungan itu, Dr Mohd Zuhdi berkata bagi membuktikan komitmen Anwar untuk melakukan reformasi dalam kerajaan yang baharu ditubuhkan, adalah lebih wajar beliau melepaskan jawatan Menteri Kewangan, dan melantik individu dari kalangan ahli Parlimen lain untuk jawatan tersebut.

“Kegagalan Anwar berbuat demikian, akan menimbulkan lagi keraguan rakyat terhadap laungan beliau untuk melakukan reformasi dalam kerajaan, setelah beliau melantik individu yang masih berhadapan dengan kes rasuah sebagai Timbalan Perdana Menteri,” kata Mohd Zuhdi merujuk kepada Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang menghadapi 87 pertuduhan jenayah, termasuk rasuah.

Sementara itu, Mohd Zuhdi juga mengingatkan Anwar dan barisan Kabinet baharu kerajaan supaya memastikan Bajet 2023 dibentangkan secepat mungkin supaya ekonomi negara dapat dipacu dengan pantas.

“Penangguhan pembentangan Bajet 2023 bukan sahaja boleh mengganggu perjalanan kerajaan, bahkan menghakis keyakinan pelabur.

“Pelantikan anggota Kabinet kerajaan seharusnya disusuli dengan tindakan cepat untuk persediaan negara dan rakyat menghadapi bencana banjir yang mula melanda negara sekarang ini,” katanya.

Berita berkaitan
PM umum pengecualian visa untuk rakyat China dan India bermula 1 Dis
November 27, 2023· Isu semasa
Anwar kata sudah ada calon Menteri KPDN
November 24, 2023· Politik
Anwar puas hati tiada menteri terlibat rasuah, perbicaraan rasuah Zahid dihentikan?
November 24, 2023· Politik
MP Gua Musang pula sokong Anwar, demi kebajikan rakyat terbela
November 8, 2023· Politik
Popular
Tiada laporan polis diterima berhubung rakaman tular perbualan lucah
November 17, 2023
Seperti Zahid, Anwar juga dalam penafian selepas kekalahan PRK Kemaman
December 5, 2023
Lebih baik Kit Siang minta UMNO tukar Zahid, bidas Takiyuddin
December 5, 2023
Pemimpin AMANAH gesa tukar ketua pembangkang, aura Anwar hilang
August 22, 2021
Lagi Politik terkini
Kalah PRK Kemaman, Isham kata cukup-cukuplah UMNO jadi penjilat DAP
December 5, 2023 · Politik
Lebih baik Kit Siang minta UMNO tukar Zahid, bidas Takiyuddin
December 5, 2023 · Politik
Seperti Zahid, Anwar juga dalam penafian selepas kekalahan PRK Kemaman
December 5, 2023 · Politik
Zahid masih dalam penafian selepas UMNO kalah teruk di Kemaman
December 4, 2023 · Politik
Kekalahan UMNO di Kemaman kerana rakyat tolak kerjasama dengan DAP: Dr M
December 4, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Kedah, Itali jalin kerjasama jayakan Kedah Aerotropolis
12 jam lalu
[VIDEO] Kit Siang patut nasihat UMNO tukar presiden, PAS elok dah
December 5, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok