Reformasi apa jika Anwar turut pegang Kementerian Kewangan?

December 3, 2022 · Politik

Tindakan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Anwar Ibrahim memusatkan semula kuasa Perdana Menteri (PM) yang turut memegang portfolio Menteri Kewangan, tidak selari dengan agenda reformasi yang sering dilaung-laungkannya.

Ini kerana, kedudukan PM dan Menteri Kewangan adalah antara jawatan terpenting dalam Kabinet seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan. Kedua-dua potfolio ini mempunyai bidang kuasa yang begitu besar, yang tidak ada pada menteri-menteri yang lain.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Dr Mohd Zuhdi Marsuki berkata sekiranya seorang individu yang sama memegang kedua-dua potfolio itu, maka dia mempunyai kuasa yang cukup besar, terutama berkaitan pengurusan kewangan dan kelulusan projek-projek mega.

Katanya anggota Kabinet yang dilantik juga tidak selari dengan agenda reformasi yang sering dilaungkan oleh Anwar.

“Amalan pemusatan kuasa seperti ini dimulakan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad pada 2001, yang kemudian diikuti oleh Datuk Seri Najib Razak ketika menjadi Perdana Menteri ke-6. Apabila Dr Mahathir kembali berkuasa pada 2018, beliau meninggalkan amalan ini.

“Oleh sebab itu, tindakan kerajaan sebelum ini pada zaman PM ke-7, ke-8 dan ke-9 untuk tidak memusatkan kuasa PM dan Menteri Kewangan pada seorang individu adalah satu langkah yang sangat baik ke arah mewujudkan kerajaan yang lebih berintegriti.

“Malah pada zaman PM ke-7, ke-8 dan ke-9, PM tidak memegang apa-apa potfolio kementerian yang lain, sebaliknya menumpukan tugasnya sebagai ketua kerajaan. Bagaimanapun, dengan pengumuman malam tadi, Anwar telah kembali kepada amalan lama,” katanya mengulas barisan Kabinet yang diumumkan Anwar malam tadi (2 Disember 2022).

Sehubungan itu, Dr Mohd Zuhdi berkata bagi membuktikan komitmen Anwar untuk melakukan reformasi dalam kerajaan yang baharu ditubuhkan, adalah lebih wajar beliau melepaskan jawatan Menteri Kewangan, dan melantik individu dari kalangan ahli Parlimen lain untuk jawatan tersebut.

“Kegagalan Anwar berbuat demikian, akan menimbulkan lagi keraguan rakyat terhadap laungan beliau untuk melakukan reformasi dalam kerajaan, setelah beliau melantik individu yang masih berhadapan dengan kes rasuah sebagai Timbalan Perdana Menteri,” kata Mohd Zuhdi merujuk kepada Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang menghadapi 87 pertuduhan jenayah, termasuk rasuah.

Sementara itu, Mohd Zuhdi juga mengingatkan Anwar dan barisan Kabinet baharu kerajaan supaya memastikan Bajet 2023 dibentangkan secepat mungkin supaya ekonomi negara dapat dipacu dengan pantas.

“Penangguhan pembentangan Bajet 2023 bukan sahaja boleh mengganggu perjalanan kerajaan, bahkan menghakis keyakinan pelabur.

“Pelantikan anggota Kabinet kerajaan seharusnya disusuli dengan tindakan cepat untuk persediaan negara dan rakyat menghadapi bencana banjir yang mula melanda negara sekarang ini,” katanya.

Berita berkaitan
Anwar khianati perjuangan reformasi
January 30, 2023· Rencana
Anwar khianati perjuangan ‘reformasi’, elok letak jawatan Menteri Kewangan: Muhyiddin
January 30, 2023· Politik
Anwar patut tanya apa nilai UMNO Zahid bawa dalam kerajaan, kata KJ
January 30, 2023· Politik
MP PH kata lantik Nurul Izzah salah dari segi moral
January 30, 2023· Isu semasa
Popular
Terdesak nak undi orang Melayu sehingga terpaksa calarkan imej Bersatu: Khairy
February 3, 2023
Khairy masuk PKR mungkin Rafizi akan rasa tercabar: Zahidi
February 3, 2023
Pembekuan akaun Bersatu ketika PRN semakin dekat berniat jahat: MB Perlis
February 3, 2023
Pertandingan dua jawatan tertinggi, Ismail Sabri kata tunggu keputusan RoS
February 3, 2023
Lagi Politik terkini
PKR Perlis label Zahidi sebagai ‘tong sampah’, gesa jangan terima
4 jam lalu · Politik
Pertandingan dua jawatan tertinggi, Ismail Sabri kata tunggu keputusan RoS
4 jam lalu · Politik
Pembekuan akaun Bersatu ketika PRN semakin dekat berniat jahat: MB Perlis
12 jam lalu · Politik
Khairy masuk PKR mungkin Rafizi akan rasa tercabar: Zahidi
18 jam lalu · Politik
Sudah banyak kali jawatan Presiden, Timbalan Presiden tak dipertandingkan: Mat Maslan
18 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok