Rakyat akan marah jika Najib dibebaskan: Tun M

August 28, 2022 · Politik

Rakyat akan kecewa sekiranya Datuk Seri Najib Razak yang dihukum penjara atas kesalahan rasuah akan dibebaskan, walaupun Yang di-Pertuan Agong mempunyai hak untuk berbuat demikian, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Pada masa sama beliau berkata jika hukuman memenjarakan bekas Perdana Menteri keenam itu dianggap satu penganiayaan maka Malaysia tidak memerlukan mahkamah untuk membicarakan sebarang kesalahan.

“Kalau kita tanya orang ramai, kalau Najib dibebaskan, setelah mencuri berbilion-bilion ringgit, menipu, bercakap bohong, orang macam ini dilepas, dibebas, akan kecewalah rakyat.

“Mahkamah buat keputusan selepas mendengar kes selama empat tahun, bukan satu mahkamah, tetapi tiga mahkamah dan sembilan hakim. Mereka buat keputusan berasaskan bukti-bukti jelas yang ditunjukkan di mahkamah.

“Tetapi yang dijawab (Najib), semua ini tidak betul, semua ini bohong, (jika begitu), kita tak payah ada mahkamah,” katanya menambah, ketiga-tiga mahkamah memberi pendapat yang sama, tetapi Najib tidak mengiktiraf keputusan mereka.

“Kalau ini menganiaya dia, kita tak payah ada mahkamahlah, sampai empat tahun bicara, tiga mahkamah, sembilan hakim, pendapat tiada satu pun yang berlainan,” katanya kepada media selepas program Jelajah Sayang Bangsa di Jalan Pasir Puteh, Ipoh, malam tadi.

Dr Mahathir yang juga bekas Perdana Menteri Malaysia dua kali berkata banyak bukti telah dikemukakan di mahkamah sepanjang empat tahun ini yang akhirnya membuktikan Najib bersalah.

Memetik BH beliau berkata pembebasan Najib bukan perkara mustahil kerana masih mempunyai peluang melalui pengampunan Yang di-Pertuan Agong.

“Sama ada nak bebaskan Najib, itu terpulang kepada dialah, bukan saya yang tentukan. Langkah pertama ialah Perdana Menteri mesti mengemukakan kepada Yang di-Pertuan Agong permohonan untuk membebaskan Najib dan Agong boleh buat apa saja keputusan,” katanya.

Ahli Parlimen Pekan itu menjadi Perdana Menteri pertama Malaysia yang melangkah masuk ke penjara setelah Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta dikenakan Mahkamah Tinggi pada 28 Julai 2020 atas kesalahan menyeleweng dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Baharu sahaja dihantar ke Penjara Kajang pada 23 Ogos lalu, UMNO dan pertubuhan bukan kerajaan yang dianggotai ahli parti itu terus mendesak supaya Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, memohon pengampunan kepada Yang di-Pertuan Agong.

Bagaimanapun, ada juga pihak lain, terutama Bersih memulakan petisyen dalam talian meminta Agong tidak memperkenankan pengampunan kepada bekas Presiden UMNO itu.

Berita berkaitan
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
2 jam lalu· Isu semasa
‘Mencurah wang’ daripada syarikat berkait Jho Low masuk akaun Najib
18 jam lalu· Isu semasa
Bekas pegawai khas kepada bekas MB Johor didakwa palsukan slip gaji
September 27, 2022· Isu semasa
RM2.08 bilion masuk akaun Najib dalam dua bulan, kata saksi
September 26, 2022· Isu semasa
Popular
Kalau terdesak saya pertimbang, kata Ku Li ulas soalan jadi PM
September 28, 2022
Anwar mahu lebih tegas dengan Dr Mahathir kerana tak pernah insaf
September 29, 2022
Hanya dengan letak Ahmad Said sebagai ‘poster boy’, UMNO menang Terengganu: Rozi
September 29, 2022
Anwar beri isyarat tak lawan anak murid di Bagan Datuk
September 29, 2022
Lagi Politik terkini
UMNO yang tolak dan anggap sebagai musuh dahulu, kata ahli MPT Bersatu
49 minit lalu · Politik
DAP tolak PRU awal walaupun terpaksa terima kerajaan huru-hara, kata Loke
2 jam lalu · Politik
Hanya dengan letak Ahmad Said sebagai ‘poster boy’, UMNO menang Terengganu: Rozi
3 jam lalu · Politik
Apa jasa Zahid pulihkan negara selain desak PRU awal dan jatuhkan kerajaan?
4 jam lalu · Politik
Anwar mahu lebih tegas dengan Dr Mahathir kerana tak pernah insaf
4 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
September 27, 2022
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
September 27, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok