Rakyat akan marah jika Najib dibebaskan: Tun M

August 28, 2022 · Politik

Rakyat akan kecewa sekiranya Datuk Seri Najib Razak yang dihukum penjara atas kesalahan rasuah akan dibebaskan, walaupun Yang di-Pertuan Agong mempunyai hak untuk berbuat demikian, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Pada masa sama beliau berkata jika hukuman memenjarakan bekas Perdana Menteri keenam itu dianggap satu penganiayaan maka Malaysia tidak memerlukan mahkamah untuk membicarakan sebarang kesalahan.

“Kalau kita tanya orang ramai, kalau Najib dibebaskan, setelah mencuri berbilion-bilion ringgit, menipu, bercakap bohong, orang macam ini dilepas, dibebas, akan kecewalah rakyat.

“Mahkamah buat keputusan selepas mendengar kes selama empat tahun, bukan satu mahkamah, tetapi tiga mahkamah dan sembilan hakim. Mereka buat keputusan berasaskan bukti-bukti jelas yang ditunjukkan di mahkamah.

“Tetapi yang dijawab (Najib), semua ini tidak betul, semua ini bohong, (jika begitu), kita tak payah ada mahkamah,” katanya menambah, ketiga-tiga mahkamah memberi pendapat yang sama, tetapi Najib tidak mengiktiraf keputusan mereka.

“Kalau ini menganiaya dia, kita tak payah ada mahkamahlah, sampai empat tahun bicara, tiga mahkamah, sembilan hakim, pendapat tiada satu pun yang berlainan,” katanya kepada media selepas program Jelajah Sayang Bangsa di Jalan Pasir Puteh, Ipoh, malam tadi.

Dr Mahathir yang juga bekas Perdana Menteri Malaysia dua kali berkata banyak bukti telah dikemukakan di mahkamah sepanjang empat tahun ini yang akhirnya membuktikan Najib bersalah.

Memetik BH beliau berkata pembebasan Najib bukan perkara mustahil kerana masih mempunyai peluang melalui pengampunan Yang di-Pertuan Agong.

“Sama ada nak bebaskan Najib, itu terpulang kepada dialah, bukan saya yang tentukan. Langkah pertama ialah Perdana Menteri mesti mengemukakan kepada Yang di-Pertuan Agong permohonan untuk membebaskan Najib dan Agong boleh buat apa saja keputusan,” katanya.

Ahli Parlimen Pekan itu menjadi Perdana Menteri pertama Malaysia yang melangkah masuk ke penjara setelah Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta dikenakan Mahkamah Tinggi pada 28 Julai 2020 atas kesalahan menyeleweng dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Baharu sahaja dihantar ke Penjara Kajang pada 23 Ogos lalu, UMNO dan pertubuhan bukan kerajaan yang dianggotai ahli parti itu terus mendesak supaya Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, memohon pengampunan kepada Yang di-Pertuan Agong.

Bagaimanapun, ada juga pihak lain, terutama Bersih memulakan petisyen dalam talian meminta Agong tidak memperkenankan pengampunan kepada bekas Presiden UMNO itu.

Berita berkaitan
Ahli UMNO berharap Najib dikeluarkan segera, kata Rosmah
5 jam lalu· Politik
PAU 202: Poster tuntut Najib dibebaskan tersebar
June 9, 2023· Politik
Anwar atas pentas PAU, perwakilan dalam dewan laung ‘bebas Najib’
June 9, 2023· Politik
Akar umbi UMNO menanti janji bebaskan Najib, tak tolak boikot PRN
June 9, 2023· Politik
Popular
48 ahli UMNO masuk PAS, cawangan Taman Dato’ Hormat lumpuh
June 9, 2023
Tajuddih dedah kerajaan BN-PH dirancang sebelum PRU-15 lagi
June 9, 2023
Minggu depan saya jumpa Muhyiddin, kata KJ
June 10, 2023
PAU 202: Poster tuntut Najib dibebaskan tersebar
June 9, 2023
Lagi Politik terkini
Pemuda UMNO tak paksa DAP minta maaf, kerjasama dengan PH masih kukuh: Akmal
10 minit lalu · Politik
Bekas ahli tak mahu subahat dengan pemimpin menyamak dan sucikan DAP
22 minit lalu · Politik
Tak ada salah Pemuda UMNO gesa DAP minta maaf: Tok Mat
5 jam lalu · Politik
Minggu depan saya jumpa Muhyiddin, kata KJ
19 jam lalu · Politik
48 ahli UMNO masuk PAS, cawangan Taman Dato’ Hormat lumpuh
23 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Zahid sebak laungan bebas Bossku bergema depan Anwar
June 9, 2023
[VIDEO] Pemuda menangis teruk Najib dapat anugerah
June 8, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok