Pukulan maut dalam UMNO?

Bekas Setiausaha Agung Barisan Nasional, Tan Sri Annuar Musa mengingatkan individu yang mementingkan diri akan berdepan kekalahan paling teruk dalam dunia politik.

Menyatakan pendiriannya secara umum, Menteri Wilayah Persekutuan itu berkata hanya mereka yang mampu meluruskan order baharu politik akan berjaya.

“Mereka yang angkuh, bernostagia, dan masih perjuangkan kepentingan individu bakal menerima pukulan maut politik,” katanya hari ini.

Annuar berkata, order baharu politik nasional akan memberi kejayaan kepada pihak yang berjaya memperbetulkan kesilapan dan responsif kepada realiti serta keseimbangan baharu politik.

Politik dalaman UMNO sekarang ini semakin kacau selepas perhimpunan agung hujung Mac lalu, susulan keputusan untuk tidak bekerjasama dengan Bersatu dan Perikatan Nasional (PN) menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) nanti.

Pada masa sama klip audio mirip suara Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sedang berbuat menerusi telefon dengan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika perhimpunan itu, pula tersebar.

Perbualan mesra yang turut merangka strategi politik tertentu, menyebabkan ahli akar umbi UMNO mula hilang kepercayaan terhadap Zahid dan mendesak beliau berundur.

Desas-desus juga tersebar mengatakan Majlis Kerja Tertinggi UMNO yang akan bermesyuarat Ahad ini mungkin meminta Zahid ‘berehat’, selepas beliau dilihat menjadi liabiliti kepada parti itu.

BERITA BERKAIT
POPULAR