PRU15: Zahid usah lebih sudu dari kuah, kata PH

Pakatan Harapan (PH) menempelak Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dengan mengingatkan memorandum persefahaman (MoU) berkaitan Pilihan Raya Umum (PRU) yang ditandatangani adalah antara gabungan itu dan kerajaan sedia ada.

Sehubungan itu, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata berkata tarikh PRU ke-15 (PRU15) perlu mengikut ketetapan dipersetujui dalam MoU itu.

Bagaimanapun beliau berkata jika ada rundingan untuk membolehkan PRU15 itu diadakan sebelum Julai 2022, ianya harus datang daripada pihak yang menandatangani MoU itu iaitu Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, bukannya Zahid.

“Jadi Ahmad Zahid jangan lebih sudu dari kuah. Kita kena pegang apa yang ditandatangani kecuali ada isu besar kerana MoU itu melibatkan akta antilompat parti, Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), undi 18 dan suntikan dana Covid-19. Jadi itu yang harus diusahakan untuk dilaksanakan,” katanya.

13 September lalu, MoU itu ditandatangani, oleh Ismail Sabri yang juga Perdana Menteri, dan empat wakil PH, iaitu Ahli Parlimen Port Dickson, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng; Ahli Parlimen Kota Raja, Mohamad Sabu; serta Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Seri Wilfred Madius Tangau.

Semalam, Mingguan Malaysia melaporkan, MoU kerajaan dan PH bukan ‘kitab suci’ untuk tidak membenarkan PRU diadakan sebelum Julai 2022.

Memetik laporan Utusan hari ini, Zahid berkata, bagaimanapun ia tidak bermakna MoU tersebut perlu dilanggar tetapi boleh dirundingkan demi mendapatkan keputusan secara konsensus.

Pengarah Komunikasi AMANAH, Khalid Samad berkata penjelasan dan alasan munasabah perlu dikemukakan sekiranya mana-mana pihak mahu menukar kebenaran PRU itu seperti mana yang termaktub dalam MoU.

“Jika mahu tukar, perlu berikan penjelasan kenapa, adakah kerana tarikh itu sudah tak boleh diguna pakai atas sebab isu Covid-19 sudah selesai atau sebagainya.

“Andai dahulu kita setuju pada satu tarikh kerana kita rasa kita tak cukup kuat sehingga selepas tarikh itu, tetapi kini ini tiba-tiba oleh kerana Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka kita rasa kita cukup kuat, maka tak perlu penuhi semua janji dalam MoU itu termasuk tarikh pembubaran Parlimen.

“Maka, itu bukan soal kitab suci atau bukan kitab suci, tetapi itu ketidakjujuran dalam menangani MoU. Kejujuran penting apabila membuat MoU itu dan usaha untuk menunaikan segala yang dipersetujui bersama dan jika langgar itu sebaik-baiknya dengan persetujuan semua pihak atas alasan munasabah,” ujarnya.

Sementara itu, Penganalisis politik, Prof Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata, persetujuan semua pihak yang menandatangani Mou itu amat perlu untuk membenarkan PRU-15 diadakan sebelum Julai 2022.

Bagaimanapun katanya, ke­putusan mengadakan pilihan raya itu tetap bergantung pada Ismail Sabri sama ada untuk mengadakannya sebelum atau selepas Julai 2022.

BERITA BERKAIT
POPULAR