PRU15: Ismail Sabri tegur UMNO jangan dahului kuasa Agong

Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini menegur beberapa pihak yang cuba menetapkan bila tarikh Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) perlu diadakan kerana perkara itu ada kaitan dengan Yang di-Pertuan Agong.

Walaupun tidak memberi teguran itu secara terus kepada UMNO, tetapi berdasarkan perkembangan terkini suasana politik negara, hanya parti itu yang paling banyak membangkitkan isu mendesak PRU15 diadakan segera.

Desakan semakin kuat apabila majoriti Pemuda dan Puteri UMNO bahagian meluluskan usul diadakan PRU15 sebelum pemilihan parti itu diadakan. Berita berkaitan 

Semalam, Setiausaha Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Hasmuni Hassan dan Setiausaha Puteri UMNO Asuma Beevi Mohamed Sali, masing-masing dilaporkan berkata pergerakan itu mengusulkan PRU15 diadakan sebelum pemilihan parti.

Desakan itu bermula apabila Timbalan Presiden Datuk Seri Mohamad Hasan mengeluarkan kenyataan beliau telah meminta Ismail Sabri yang juga Naib Presiden UMNO mengadakan PRU15 lebih awal, susulan kemenangan besar UMNO pada Pilihan Raya Negeri Melaka 20 November lalu.

Namun, pada 11 Disember lalu Ismail Sabri mengeluarkan kenyataan yang menunjukkan beliau tidak bersetuju PRU15 diadakan lebih awal – tidak sehingga menjelang penggal Parlimen ke-14 berakhir pada 2023. Berita berkaitan

Hari ini, ketika menggulung perbahasan pada Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Bera di Pahang, beliau mengingatkan bukan hak mutlak PM untuk menetapkan tarikh Pilihan Raya Umum (PRU).

Katanya beliau lebih selesa berdiam diri apabila muncul persoalan dan desakan sama ada mengadakan pemilihan UMNO atau PRU15 dahulu.

Menurutnya walaupun sebagai PM beliau boleh memikirkan tarikh sesuai untuk membubarkan Parlimen, namun ia perlu mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong.

“Bbubar Parlimen bukan hak mutlak Perdana Menteri kerana mesti mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong.

“Jangan kita mendahului kuasa Seri Paduka dan jangan kita mendahului membuat kenyataan dalam perkara bidang kuasa Seri Paduka,” katanya.

Naib Presiden UMNO itu juga sebelum ini menegaskan beliau tidak akan tergesa-gesa untuk mengadakan PRU15 kerana masih terdapat banyak ‘urusan yang belum selesai’, termasuk mengemudi negara keluar daripada krisis pandemik Covid-19 dan menjamin kestabilan politik.

Ismail Sabri juga berkata, kemenangan BN pada PRN Melaka baru-baru ini tidak boleh dijadikan tanda aras bagi kemenangan BN di seluruh negara dalam PRU15.

Sementara itu beliau berkata, UMNO perlu membuat keputusan mengenai kerjasama parti itu dengan PAS menerusi Muafakat Nasional (MN) supaya akar umbi tidak keliru.

Keputusan itu wajar diputuskan, sama ada menerusi Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MT) atau pada Perhimpunan Agung UMNO yang dijadualkan berlangsung pada Januari depan, katanya.

Berita berkaitan 

BERITA BERKAIT
POPULAR