PRU Padang Serai: Cina marah PH lantik kluster mahkamah ke Kabinet

December 9, 2022 · Politik

Dua keputusan pilihan raya iaitu di Parlimen Padang Serai serta Dewan Undangan Negeri (DUN) Tioman memberi tamparan hebat kepada gabungan ‘gergasi’ politik Pakatan Harapan (PH) dan UMNO, sekali gus menunjukkan rakyat menolak kepimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri.

Antara punca kekalahan pihak kerajaan di Parlimen Padang Serai ialah kemarahan orang Cina kerana PH menabalkan kluster mahkamah sebagai Timbalan Perdana Menteri dan kemarahan penyokong UMNO kerana melanggar ketetapan PAU – menolak Anwar dan DAP – serta mengkhianati perjuangan Melayu.

Setiausaha Badan Perhubungan PAS Perak Fairuz Hafiizh Othman berkata banyak ulasan yang dibuat berhubung keputusan dua pilihan raya di Kedah dan Pahang itu, tetapi yang pasti ialah Perikatan Nasional berjaya melonjakkan sokongan luar biasa, khususnya di Parlimen Padang Serai.

Menurutnya keputusan telah pun diketahui apabila Perikatan Nasional menang besar di Parlimen Padang Serai dan kalah tipis di DUN Tioman, sekali gus menunjukkan kerajaan berwatak pembangkang, ditolak.

“Dalam Pilihan Raya Umum (PRU), PH menang besar di Padang Serai. Selama tiga penggal PH melalui PKR menguasai Padang Serai dan menjadi kubu kuat mereka.

“Namun, segala-galanya runtuh berkecai dalam pilihan raya selepas PRU-15. Majoriti 16,260 adalah angka besar ketika parti itu (PH-UMNO) menjadi kerajaan.

“Tidakkah ini tanda nyata penolakan rakyat kepada PH yang menjadi kerajaan terutamanya PKR yang presidennya adalah Perdana Menteri?,” katanya dalam kenyataan hari ini (9 Disember 2022).

Fairuz Hafiizh berkata kekalahan di Padang Serai menyusul setelah dua gergasi politik di mana PH mendominasi bukan Melayu manakala UMNO kononnya menguasai Melayu, bergabung.

“Jika dicampur undi BN ketika itu diwakili MCA sebanyak 14,449 undi dengan PKR yang menang mendapat 31,724 undi pastinya majoriti 8,813 akan lebih berganda. Hakikatnya PH hanya meraih 35,377 berbanding PN 51,637.

“Ia isyarat jelas yang harus diterima semua pihak khasnya berkaitan kerajaan campuran yang dibentuk. Bukan hanya kerajaan campuran malah Perdana Menteri juga ditolak melalui penolakan terhadap parti yang dipimpinnya,” katanya lagi.

Beliau berkata pilihan raya di Padang Serai dan Tioman yang diadakan pada hari bekerja menyebabkan ramai anak muda tidak dapat pulang mengunci, namun Perikatan Nasional masih berjaya mengalahkan kerajaan dan Perdana Menteri.

Ini katanya adalah petanda awal gelombang besar dalan enam Pilihan Raya Negeri (PRN) yang akan diadakan dalam tempoh kurang daripada setahun.

Menurutnya, kemarahan orang Cina kerana PH menabalkan kluster mahkamah sebagai Timbalan Perdana Menteri dan kemarahan penyokong UMNO kerana melanggar ketetapan PAU – menolak Anwar dan DAP – serta mengkhianati perjuangan Melayu UMNO, menjadi antara punca rakyat beralih sokongan.

“Keputusan ini besar ertinya di saat Anwar dan Kabinet luar tabienya terus melaksanakan agenda luar tabie. Kerajaan ini berwatak pembangkang,” katanya.

Berita berkaitan
Johari sahkan Mohammed Iqbal adalah anaknya, sama dalam web rasmi Parlimen
4 jam lalu· Isu semasa
Kerajaan benarkan jualan mercun, bunga api tak lama lagi
9 jam lalu· Isu semasa
Elaun pembangunan Ahli Parlimen dikurangkan tinggal RM1.3 juta sahaja
11 jam lalu· Isu semasa
Pasport Zahid dibenarkan pulang sementara, permohonan kekal dipulangkan ditolak
16 jam lalu· Isu semasa
Popular
Terdesak nak undi orang Melayu sehingga terpaksa calarkan imej Bersatu: Khairy
February 3, 2023
Khairy masuk PKR mungkin Rafizi akan rasa tercabar: Zahidi
February 3, 2023
Pembekuan akaun Bersatu ketika PRN semakin dekat berniat jahat: MB Perlis
February 3, 2023
Pertandingan dua jawatan tertinggi, Ismail Sabri kata tunggu keputusan RoS
February 3, 2023
Lagi Politik terkini
PKR Perlis label Zahidi sebagai ‘tong sampah’, gesa jangan terima
4 jam lalu · Politik
Pertandingan dua jawatan tertinggi, Ismail Sabri kata tunggu keputusan RoS
4 jam lalu · Politik
Pembekuan akaun Bersatu ketika PRN semakin dekat berniat jahat: MB Perlis
12 jam lalu · Politik
Khairy masuk PKR mungkin Rafizi akan rasa tercabar: Zahidi
18 jam lalu · Politik
Sudah banyak kali jawatan Presiden, Timbalan Presiden tak dipertandingkan: Mat Maslan
18 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok