PRU-15: UMNO, PAS Selangor capai persetujuan elak bertembung

UMNO Selangor mendakwa parti itu sudah menyelesaikan pembahagian kerusi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) dengan PAS negeri, bagi mengelak pertembungan sesama sendiri.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor Tan Sri Noh Omar berkata pembahagian kerusi telah dibincang secara dasar oleh kedua-dua parti itu di peringkat negeri sebelum tertubuhnya Perikatan Nasional (PN) lagi.

Memetik Bernama beliau berkata kedua-dua parti akan memastikan tiada pertembungan sesama mereka di Selangor, termasuk pada peringkat Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN)

“Kalau UMNO bertanding di Parlimen, DUN kena ada PAS dan sebaliknya dan elak bertembung satu sama lain,” katanya pada sidang akhbar dalam majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Ahli Parlimen Tanjung Karang, hari ini.

Noh yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO berkata pihaknya berharap tindakan itu akan mendapat restu daripada pucuk pimpinan parti masing-masing dengan sasaran memenangi lebih 30 daripada 56 kerusi DUN pada PRU-15 nanti.

Sementara itu, Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi berkata musuh politik bagi PAS dan UMNO di Selangor adalah Pakatan Harapan (PH).

“Realitinya pada PRU-14, UMNO ada pengundi asas sendiri dan begitu juga PAS. Kebersamaan dan muafakat ini kalau ditunjukkan kepada rakyat, kita boleh jatuhkan PH.

“Kalau bertembung tiga penjuru, tidak akan ke mana,” katanya.

Ketika ditanya sama ada PAS bersedia bertembung dengan Bersatu di Selangor, beliau menjelaskan perkara itu adalah keputusan peringkat pimpinan tertinggi parti itu.

BERITA BERKAIT
POPULAR