PRU-15 mandat rakyat kembalikan kerajaan bersih, prihatin, berintegriti

November 3, 2022 · Politik

Pembubaran Parlimen bagi membolehkan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) diadakan 19 November ini, mempunyai hikmah tersendiri, walaupun pada awalnya Perikatan Nasional (PN) menolak pilihan raya yang diadakan pada musim tengkujuh.

Pengerusi PN Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata hikmah PRU kali ini adalah bagi membolehkan rakyat memilih semula sebuah kerajaan yang belum selesai melaksanakan tanggungjawabnya dalam membantu mereka, dan memulihkan kembali ekonomi negara.

Beliau berkata pandemik Covid-19 telah memberi kesan yang amat besar kepada kehidupan rakyat dan negara yang sehingga sekarang belum dapat diselesaikan lagi, khususnya dalam soal untuk mengembalikan semula kehidupan, pekerjaan dan pendapatan.

“Covid-19, jika kita tidak jaga dan pelihara diri kita… mungkin akan menghadapi masalah dan mungkin juga akan membawa maut kepada kita… dan itu adalah kesan pada masalah berkenaan.

“Kesan keduanya ialah kerana kita sekat pergerakan rakyat dan tak boleh keluar ke mana-mana (untuk menghalang jangkitan) sehingga kita tak boleh menjalankan urusan harian seperti biasa.

“Berniaga tak boleh… buka kilang lagi tak boleh… buat apa urusan-urusan di luar, tak dibenarkan. Dan kesannya kepada kehidupan kita adalah amat besar sekali… antaranya ialah soal nak kembalikan semula kehidupan kita… ada pekerjaan, ada pendapatan… semua perniagaan boleh diteruskan dan sebagainya sebagaimana yang telah pun kita lihat pada hari ini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada program Jelajah Prihatin Perikatan Nasional Parlimen Hulu Terengganu, malam tadi (2 November 2022).

Muhyiddin yang juga Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) berkata segala usaha dan tugas yang dimulakan oleh kerajaan PN dalam menangani pandemik Covid-19 sebenarnya belum selesai, walaupun kehidupan rakyat sudah mula kembali pulih sedikit demi sedikit.

“Walaupun saya telah mulakan (usaha membantu rakyat dan negara)… dalam tempoh dua tahun lepas itu beralih sedikit kepimpinan kepada Perdana Menteri selepas saya yang tidak dapat membuktikan keupayaan untuk meneruskan usaha-usaha yang kita telah mulakan sebelum ini.

“Maka sewajarnya bila kita berhadapan dengan pilihan raya ini, ada juga hikmah iaitu pilihan raya ini berupaya untuk memberikan balik kuasa kepada rakyat melalui undi yang ada untuk memilih parti yang boleh membentuk sebuah kerajaan yang boleh meneruskan agenda yang tak selesai iaitu untuk memulihkan ekonomi negara.

“Nak pulihkan pendidikan negara… nak pulihkan kehidupan rakyat kita. Ini memerlukan suatu kerajaan yang bertanggungjawab, yang beramanah, yang tidak korup, yang tidak bobrok, yang tidak melanggar undang-undang dan mereka yang terjebak dengan masalah undang-undang seperti rasuah dan sebagainya,” katanya.

Bekas Perdana Menteri kelapan itu berkata beliau berasakan PRU-15 ini adalah antara pilihan raya yang terpenting serta paling mustahak diberi perhatian oleh setiap pengundi yang wajib untuk keluar memilih sebuah kerajaan yang baik.

Katanya pengundi hanya mempunyai tiga pilihan iaitu memilih Perikatan Nasional, Barisan Nasional atau Pakatan Harapan, namun jika tersalah pilih maka musibahnya amat besar yang boleh menyebabkan rakyat serta negara jatuh ke dalam jurang yang amat dalam.

“Setiap pengundi yang ada di negara ini wajib keluar mengundi. Kerana kalau saudara dan saudari tidak mengundi, bermakna saudara saudari memberi hak kepada pihak yang tidak berhak untuk mentadbir negara. Bahaya musibahnya adalah amat besar sekali.

“Jika semua keluar mengundi… insya-Allah akan terbentuk sebuah kerajaan PN yang bersih dan stabil. Bersih daripada segala amalan-amalan yang tak betul… menyalahgunakan kuasa. Ini suatu yang kita tak akan lakukan.

“Tengok pada hari ini tak ada suatu pemimpin dalam PAS ataupun Bersatu dan Gerakan yang menghadapi apa-apa tuduhan di mahkamah,” katanya lagi.

Muhyiddin berkata keadaan i ni menunjukkan bahawa PN berpegang pada prinsip baharu iaitu menentang segala bentuk rasuah, salah guna kuasa dan penyelewengan serta perkara-perkara yang bertentangan dengan Akta Pencegahan Rasuah Malaysia.

“Kita sebutkan kita juga kerajaan yang hendak membentuk kestabilan jangan ada gangguan-gangguan yang boleh mengacau ganggu kehidupan kita. Jangan ada ancaman kepada nyawa dan keselamatan kita. Kita nakkan situasi negara kita stabil.

“Dan kalau negara kita stabil bermakna pelaburan akan masuk, banyak peluang pekerjaan yang akan disediakan dan negara kita akan lebih maju dan makmur, maju ke depan dan capai tahap sebuah negara yang telah berjaya dalam tempoh yang tidak berapa lama nanti,” katanya.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Dulu kritik PM jadi Menteri Kewangan, sekarang Rafizi kata boleh pula
8 jam lalu· Politik
Saya seleweng RM600 bilion?
9 jam lalu· Rencana
Tarik sokongan dan desak PRU-15 masa banjir, siapa yang meroyan sebenarnya Zahid?
December 4, 2022· Politik
DAP telan setiap keputusan Anwar, malah sokong kleptokrat kembali
December 4, 2022· Politik
Popular
Shahidan cadang lagu ‘penyamun’ didendang PH kepada UMNO ditukar
December 5, 2022
Habuan calon MIC tarik diri: PH-UMNO mula nak salah guna kuasa
December 5, 2022
Wayang politik: Pakatan PH-UMNO kerajaan atau pembangkang?
December 5, 2022
Angkat semula kleptokrat, MP PKR malu nak ungkap lagi kata keramat ‘reformasi’
December 5, 2022
Lagi Politik terkini
Kabinet Anwar beri ‘kejutan biadab’ terhadap masyarakat sivil: SUARAM
2 jam lalu · Politik
Segerakan juga siasat pemimpin PH main isu sensitiviti umat Islam: Hadi
3 jam lalu · Politik
MP PKR malu, tertipu bila Anwar bersekongkol dengan kleptokrat
5 jam lalu · Politik
Kumpulan berfahaman kiri mudah pengaruhi kerajaan PH-UMNO
6 jam lalu · Politik
Wayang politik: Pakatan PH-UMNO kerajaan atau pembangkang?
7 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin tak takut disiasat, dakwaan RM600 bilion berniat jahat
3 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Ustaz Nassuruddin di ceramah PRK Padang Serai
8 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok