PRU-15: Didik diri jadi pengundi rasional, bijak

October 27, 2022 · Politik

Walaupun kempen rasmi untuk Pilihanraya Umum (PRU15) belum bermula, namun media sosial sudah mula sarat dengan kempen-kempen politik.

Platform media sosial seperti TikTok dijangka menjadi medium utama penyebaran maklumat dan kempen setiap parti yang bertanding.

Ini kerana TikTok dilihat mempunyai elemen interaktif yang mudah dan cepat, malah penggunaannya melangkaui semua lapisan masyarakat.

Jadi, tidak hairanlah sejak pertengahan 2022 lagi, semua parti politik telah mula memukul gendang melancarkan perang media sosial dan meningkatkan populariti parti masing-masing semata-mata untuk menawan hati pengundi, sekali gus memenangkan parti.

Namun, pengundi dinasihatkan supaya lebih berhati-hati dalam muat naik turun status dalam media sosial. Sebagai rakyat Malaysia, tanggungjawab sebagai pengundi adalah paling utama.

Menurut Penganalisis Sosiopolitik Universiti Putra Malaysia, Dr. Syed Agil Alsagoff berkata, mengundi adalah tanggungjawab warganegara memenuhi syarat yang telah ditetapkan oleh Perlembagaan Persekutuan.

Oleh itu katanya, mengundi adalah satu keperluan bagi warganegara memilih pemimpin dan menentukan halatuju pentadbiran dan masa depan negara.

“Bukan itu sahaja, mengundi juga melambangkan hak mutlak warganegara yang berkelayakan dan mencerminkan kebebasan demokrasi terpimpin yang harus disemai dan meneruskan keles­tarian budaya ini demi masa depan, peradaban dan maruah negara.

“Ini bukan sekadar melunaskan tanggungjawab semata-mata tetapi mencerminkan nilai amalan demokrasi negara. Itu sebabnya warganegara kita harus melaksanakan tanggungjawab ini,” katanya.

Justeru itu, eloklah kita tunaikan tanggungjawab kita dengan penuh kesedaran sebagai seorang warganegara yang prihatin, sayangkan negara dan peganglah amanah menjaga maruah negara dan melestarikan amalan demokrasi di negara ini.

Janganlah terpedaya dengan hasutan dan kata-kata pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab mahu menjejaskan amalan demokrasi di negara ini.

Setiap warganegara bebas memilih bakal pemimpin yang akan menerajui dan mencorakkan masa depan negara.

Pilihlah pemimpin yang berupaya memimpin rakyat dengan jujur, ikhlas dan berupaya memenuhi aspirasi rakyat dan negara demi memajukan masa depan negara yang tercinta ini.

Sementara itu, Felo Kanan Majlis Profesor Negara (MPN), Datuk Dr Jeniri Amir pula berkata, pemimpin politik perlu mengakui hakikat bahawa dalam konteks demokrasi digital, media baharu merupakan alat penting yang digunakan untuk memenangi hati dan mencorakkan persepsi pengundi.

Bagaimanapun, beliau mengakui media baharu memberi peluang kepada pihak tertentu menyebarkan propaganda hitam termasuk fitnah dan berita tidak benar untuk menjatuhkan pihak lain kerana penggunaannya yang tiada sempadan.

Dalam pada itu, penganalisis politik Universiti Teknologi Mara (UiTM), Profesor Datuk Dr Ismail Sualman berkata, pihak yang diserang secara maya perlu menangkis dakwaan tersebut secepat mungkin bagi memastikan rakyat tidak terpengaruh.

Walaupun semua parti politik semakin ghairah menghasilkan kempen-kempen media sosial, janganlah terlampau taksub untuk berkempen sehingga fitnah diangkat mendasari kempen pada PRU15.

Biarlah parti politik dan wakil rakyat benar-benar layak diangkat menjadi pemimpin negara, bukannya mereka yang hanya pandai bercakap di media sosial tetapi gagal dalam pentadbiran negara.

Sebagai pengundi, didiklah diri supaya lebih bersifat rasional, praktikal dan bijak menilai segala informasi yang lalu-lalang di media sosial kita. Jangan kerana fitnah politik, masa depan negara tergadai.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Kit Siang bimbang ‘gelombang hijau’ akan menjadikan Malaysia negara Islam sebelum PRU-17
11 jam lalu· Politik
Bukan RM600 bilion, SPRM sahkan terima butiran daripada MoF untuk siasatan
18 jam lalu· Isu semasa
Azeez Rahim dibebaskan terus selepas dua minggu kerajaan ‘hoi ya hoi’ memerintah
21 jam lalu· Isu semasa
Saya cuba padam rumah yang sedang terbakar, kata Annuar Musa
22 jam lalu· Politik
Popular
Kit Siang bimbang ‘gelombang hijau’ akan menjadikan Malaysia negara Islam sebelum PRU-17
December 9, 2022
Naib Ketua Pemuda UMNO tegur pemimpin BN masih tak sedar diri
December 9, 2022
‘Syaitan’ disisi DAP membisu
December 9, 2022
Kenapa Anwar tak tegur tauke telur, simen rapat PH-DAP? Wan Saiful
December 9, 2022
Lagi Politik terkini
Naib Ketua Pemuda UMNO tegur pemimpin BN masih tak sedar diri
13 jam lalu · Politik
‘Syaitan’ disisi DAP membisu
15 jam lalu · Politik
PRU Padang Serai: Cina marah PH lantik kluster mahkamah ke Kabinet
16 jam lalu · Politik
Kenapa Anwar tak tegur tauke telur, simen rapat PH-DAP? Wan Saiful
17 jam lalu · Politik
Annuar Musa antara Ketua Bahagian dipecat UMNO, selain dua Ketua Wanita
22 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Annuar Musa, 2 pemimpin wanita sah dipecat dari UMNO
15 jam lalu
[VIDEO] Isu kemiskinan pesawah, aktiviti kartel padi perlu perhatian kerajaan pusat
17 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok