PRN Sarawak: Berkumpul, berarak iringi penamaan calon dilarang

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melarang diadakan sebarang perarakan pada hari penamaan calon sempena Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak, Isnin ini.

Setiausaha Datuk Ikmalrudin Ishak berkata hanya calon, pencadang dan penyokong calon dibenarkan masuk ke Pusat Penamaan Calon (PPC).

“SPR berharap agar proses penamaan calon berjalan lancar tanpa apa-apa insiden tidak diingini, khususnya yang boleh mengganggu ketenteraman awam,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ikmalrudin berkata, kertas penamaan calon boleh dikemukakan bermula jam 9 pagi sehingga 10 pagi kepada Pegawai Pengurus Pilihan Raya di 82 PPC oleh calon, pencadang dan penyokong; atau mana-mana dua orang daripada mereka; atau mana-mana seorang daripada mereka.

Beliau berkata, untuk memudahkan proses penamaan calon, SPR menasihatkan bakal calon yang ingin bertanding agar mengisi dan membuat semakan awal borang tersebut dengan Pejabat Pegawai Pengurus atau Pejabat SPR Sarawak sebelum hari penamaan calon

“Selain itu, bakal-bakal calon juga disarankan membuat pembayaran deposit lebih awal. Perlu diingatkan bahawa resit pembayaran tersebut hendaklah dibawa pada hari penamaan calon sebagai bukti bayaran bertujuan memastikan semua proses penamaan calon dapat diselesaikan lebih awal dan berjalan lancar.

“Bagi calon yang mewakili mana-mana parti politik, adalah diingatkan bahawa surat kebenaran untuk menggunakan simbol parti yang diwakili hendaklah dikemukakan semasa menyerahkan Kertas penamaan calon,” katanya.

Beliau berharap semua calon dan parti politik yang bertanding sentiasa mematuhi undang-undang, peraturan, tata etika dan arahan-arahan yang dikeluarkan oleh SPR.

Katanya, ini termasuk pihak berkuasa lain seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM), Kementerian Kesihatan Malaysia, Sarawak Disaster Management Committee (SDMC) dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) pada hari penamaan calon.

PRN Sarawak ke-12 akan diadakan pada 18 Disember dengan hari penamaan calon ditetapkan pada 6 Disember, manakala hari mengundi awal pula pada 14 Disember.

BERITA BERKAIT
POPULAR