PRN Melaka: PH mohon semakan kehakiman pembubaran DUN

Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Melaka, Adly Zahari hari ini mengemukakan permohonan kebenaran semakan kehakiman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mencabar keabsahan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka.

Bekas Ketua Menteri Melaka ketika PH memerintah sebelum ini, memohon perintah membatalkan writ dan notis pilihan raya dikeluarkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada 18 Oktober lalu bagi mengadakan Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka pada 20 November ini.

Beliau juga memohon perintah supaya notis untuk mengadakan PRN digantung, sementara permohonan kebenaran semakan kehakiman itu didengar dan diputuskan mahkamah.

Adly yang bertindak selaku pemohon menamakan Ketua Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md Ali; Speaker DUN Datuk Seri Ab Raus Yusoh; SPR; dan Yang di-Pertua Negeri, Tun Mohd Ali Rustam, selaku responden pertama hingga keempat.

Beliau memfailkan permohonan kebenaran melalui firma guaman Tetuan Gan Ho & Razlan Hadri, lapor BH hari ini.

Dalam permohonan itu, Adly menyifatkan adalah sangat tidak munasabah dan tidak rasional bagi Sulaiman menasihati Mohd Ali membubarkan DUN dalam keadaan pandemik Covid-19 di negara ini.

Beliau menuntut perisytiharan antaranya, nasihat Sulaiman terhadap Mohd Ali pada 4 Oktober lalu untuk membubarkan DUN mengikut Artikel 19(2) Perlembagaan Negeri adalah tindakan mala fide (berniat jahat) kerana nasihat itu dibuat ketika beliau tidak lagi mempunyai keyakinan sebilangan besar Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

Beliau turut menuntut perisytiharan bahawa proklamasi Mohd Ali mengenai pembubaran itu adalah tidak sah kerana dibuat tanpa pengetahuan SPR yang Sulaiman tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti ADUN.

Dalam afidavit sokongan, Adly berkata Melaka terjejas oleh kelembapan ekonomi yang teruk akibat pandemik Covid-19 sejak awal 2020.

“Pandemik atau endemik Covid-19 memberi implikasi negatif yang serius terhadap kesihatan orang ramai dan kesejahteraan ekonomi mereka. Saya juga percaya mengadakan PRN Melaka pada masa ini menimbulkan bahaya kepada kesihatan rakyat,” katanya.

Sulaiman membubarkan DUN Melaka pada 5 Oktober lalu, dalam usaha menyelesaikan kemelut politik di negeri itu, setelah empat ADUN menarik sokongan terhadapnya.

BERITA BERKAIT
POPULAR