PRN Melaka: Persatuan perubatan saran kempen secara maya

Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) mendesak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melarang semua bentuk kempen fizikal semasa pilihan raya negeri (PRN) Melaka untuk mengelakkan lonjakan kes Covid-19.

Kumpulan itu mengatakan bahawa orang ramai tidak boleh leka walaupun negara kini dalam fasa pemulihan Covid-19.

Kumpulan itu juga menekankan bahawa semua kempen harus dilakukan di platform digital atau maya.

“Kami sangat menyarankan agar tiada kempen politik secara tradisional kerana setiap perjumpaan fizikal, tatap muka antara ahli politik dan rakyat dapat menyebabkan peningkatan kontak rapat dan penularan Covid-19 di negeri ini dan bahkan di seluruh negara memandangkan rentas negeri kini dibenarkan.

“Demi kepentingan kesihatan dan keselamatan rakyat, ‘norma lama’ yang biasa dalam kempen politik yang melibatkan lawatan dari rumah ke rumah, perjumpaan dan ceramah harus dielakkan,” kata kumpulan itu dalam kenyataan.

Walaupun kadar vaksinasi Covid-19 berada pada tahap 90 peratus, virus tersebut masih merebak dalam kalangan yang sudah menerima vaksin sepenuhnya dan dapat menular kepada individu berisiko tinggi seperti kanak-kanak di bawah 12 tahun yang belum diberi vaksin.

Sehubungan itu, MMA mengingatkan bahawa SOP ketat yang dijanjikan oleh pihak berkuasa mungkin tidak cukup untuk membendung gelombang penularan baru, dengan memberi contoh PRN Sabah tahun lalu yang mengakibatkan gelombang Covid-19 ketiga di negara ini.

“Walaupun pihak berkuasa telah memberikan jaminan bahawa SOP ketat akan dilaksanakan, pertanyaan yang juga harus kita tanyakan adalah, siapa yang akan bertanggung jawab jika kes meningkat lagi di Melaka?

“Kesalahan dan kegagalan mengawal penularan Covid-19 semasa PRN Sabah yang diadakan tahun lalu tidak boleh diulang di Melaka.

“Perlu ada tanggungjawab penuh kali ini,” kata kumpulan itu lagi.

PRN Melaka akan diadakan pada 20 November ini. Hari penamaan calon ditetapkan pada 8 November, diikuti 12 hari dari tempoh kempen.

Pengerusi SPR Abdul Ghani Salleh telah menjanjikan SOP yang ketat di tempat mengundi dan slot masa untuk kumpulan umur pengundi yang berlainan yang diharapkan dapat dilaksanakan untuk mengurangkan kesesakan.

BERITA BERKAIT
POPULAR