PRN Melaka dan Sarawak boleh, kenapa Johor tak boleh?

Dua Pilihan Raya Negeri (PRN) sebelum ini sudah berjalan dengan baik dan tidak ada alasan ia tidak boleh diadakan di Johor pula selepas ini, kata Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Menteri Kanan Pertahanan itu memberi isyarat berkemungkinan PRN Johor boleh diadakan dalam masa terdekat jika mengambilkira situasi terkini penularan Covid-19.

Namun, keputusan mengadakan proses tersebut perlu dibuat berdasarkan nasihat Kementerian Kesihatan dan situasi semasa penularan Covid-19.

Beliau berkata, sekiranya diadakan, prosedur operasi standard (SOP) Sarawak dan Melaka dijadikan sebagai panduan serta rujukan bagi memastikan proses tersebut berjalan lancar.

“Kita mesti dapatkan pandangan daripada Kementerian Kesihatan. Orang Johor mesti tanya apa bezanya PRN Johor kalau Melaka dan Sarawak boleh?

“Kita akan bawa dan mesyuarat (kuartet) bersama kepimpinan Johor. Apa pun tunggu keputusan.Jangan kita takut-takutkan orang ramai,” katanya dalam sidang media.

Media sebelum ini melaporkan Majlis Tertinggi (MT) UMNO memberi lampu hijau kepada parti itu untuk bersiap sedia menghadapi PRN Johor bagi mencari mandat baharu mendirikan kerajaan lebih stabil berbanding majoriti satu kerusi ketika ini.

Kerajaan Johor ketika ini memiliki majoriti tipis satu kerusi menerusi 28 Dewan Undangan Negeri (DUN) berbanding 27 di blok pembangkang dan dianggap ‘goyah’ selepas kematian bekas Menteri Besar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kempas, Allahyarham Datuk Osman Sapian.

Barisan Nasional (BN) pada PRN Melaka November lalu memenangi 21 daripada 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), sekali gus meyakinkan UMNO untuk menghadapi PRN Johor.

BERITA BERKAIT
POPULAR