PRN Johor: Khaled enggan tanding takut kalah, beri alasan lain

Naib Presiden UMNO Datuk Seri Khaled Nordin hari ini berkata beliau tidak akan bertanding mana-mana kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor yang akan diadakan tidak lama lagi.

Beliau yang juga Ketua UMNO Bahagian Pasir Gudang tidak berhasrat menawarkan diri untuk bertanding pada PRN kali ini.

“Tidak, saya tidak akan bertanding dan tidak menawarkan diri untuk bertanding pada PRN Johor. Saya merasakan Datuk Hasni Mohammad melakukan kerja yang baik menerajui negeri,” katanya sebagaimana dilaporkan BH.

Menurut bekas Menteri Besar Johor itu beliau membuat keputusan berkenaan untuk memberi peluang kepada pemimpin muda.

Pada Pilihan Raya Umum (PRU) 2018 lalu Khaled tewas di kerusi DUN Permas dalam pertandingan empat penjuru. Beliau memperoleh 20,047 undi manakala calon PKR, Datuk Che Zakaria Mohd Salleh (28,793); calon PAS, Ab Aziz Abdullah (4,181 undi) dan calon Bebas, Rohani Yaacob (113 undi).

Beliau juga kalah di kerusi Parlimen Pasir Gudang kepada calon PKR Hassan Karim.

Pemerhati politik menyifatkan kekalahan beliau berpunca daripada ‘kemarahan’ rakyat Malaysia berhubung skandal 1Malaysia Development Berhad yang membabitkan Perdana Menteri yang juga Presiden UMNO ketika itu Datuk Seri Najib Razak.

“Kekalahan beliau di DUN Permas dan Parlimen Pasir Gudang pada 2018 bukan disebabkan masalah pentadbiran yang diterajuinya, tetapi berkaitan isu lebih besar melibatkan peringkat Pusat,” kata satu sumber UMNO Johor kepada Agenda Daily.

Sumber itu menambah Johor memerlukan kepimpinan Khaled yang dilihat lebih berwibawa daripada Menteri Besar (MB) sekarang Datuk Hasni Mohammad.

Malah, katanya hampir 80 peratus ketua-ketua UMNO bahagian di Johor mahukan Khaled bertanding dan kemudian menjadi MB sekali lagi.

Tapi boleh jadi juga dia takut kalah sekali lagi sebagaimana dialami pada 2018 lalu, kata sumber itu sambil dia sendiri tidak yakin Khaled takut mengalami kekalahan kerana bekas MB Johor itu kini dilihat begitu berkuasa di Johor, apa lagi sebagai Naib Presiden UMNO.

PRN Johor bakal diadakan setelah Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar berkenan membubarkan DUN berkuat kuasa kelmarin, susulan permohonan daripada Hasni.

Ditanya mengenai Hasni, sumber itu mengakui kebolehan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Benut itu, tetapi 80 peratus ketua bahagian UMNO negeri dilihat lebih memihak kepada Khaled yang banyak berjasa kepada mereka.

“Khaled ini lebih tegas daripada Hasni yang dilihat berlembut dalam banyak hal, termasuk dari segi kerjasama politik dengan Bersatu dan PAS.

“Malah, sejak kebelakangan ini dia (Khaled) dilihat lebih kerap turun ke beberapa bahagian UMNO untuk memperkuatkan jentera parti bagi menghadapi PRN Johor,” kata sumber itu.

Untuk rekod, Hasni mengangkat sumpah jawatan Menteri Besar Johor ke-18 pada 28 Februari 2020, menggantikan Datuk Dr Sahruddin Jamal.

“YAB Benut hanya dianggap ‘memangku’ jawatan MB sementara menunggu UMNO dan Khaled Nordin kembali.

“Malah, jika Khaled menang kerusi DUN Permas pada 2018, Hasni tidak akan menjadi MB sekarang ini,” kata sumber itu.

BERITA BERKAIT
POPULAR