PRN Johor: Jasa Muhyiddin lupus hutang peneroka Felda RM8.3 bilion

February 21, 2022 · Politik

Keprihatinan Perikatan Nasional (PN) terhadap kesusahan hidup rakyat bukan satu retorik sebaliknya terbukti apabila Tan Sri Muhyiddin Yassin melupuskan RM8.3 bilion hutang peneroka Felda tahun lalu.

Ketua Penerangan Bersatu Malaysia Datuk Wan Saiful Wan Jan berkata, langkah dibuat Ahli Parlimen Pagoh itu menunjukkan PN sebagai gabungan politik yang prihatin dengan masalah rakyat dan sumbangan tersebut tidak dapat dinafikan mana-mana pihak.

“Ini bukan retorik, ini bukan sembang kosong, ini fakta. Kita yang buat untuk bantu warga Felda. Apa yang dilakukan ini tidak dapat dijawab oleh UMNO. Jadi ini perlu diketahui dan disampaikan kepada rakyat.

“Bila Pakatan Harapan (PH) ambil alih pentadbiran di Putrajaya, tiada ‘political will’ ditunjukkan PH untuk bantu warga Felda. Ini bukan saya kata tapi rakan pimpinan daripada Parti Amanah Rakyat (AMANAH) akui sendiri kata PH tak sungguh-sungguh bantu warga Felda,” katanya.

Namun apabila Muhyiddin menjadi Perdana Menteri, tidak sampai tiga bulan pertama beliau cuba menyelesaikan hutang peneroka, termasuk masalah lain yang dihadapi Felda ketika itu, kata Wan Saiful.

“Itu adalah salah satu sumbangan terbesar Tan Sri Muhyiddin ketika menjadi Perdana Menteri bagi meringankan beban peneroka,” katanya pada Jelajah Penerangan Isu Semasa di Felda Taib Andak dekat Kulai malam tadi.

Beliau berkata, jasa Muhyiddin itu perlu diketahui rakyat Johor terutama warga Felda menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Menurutnya ketika Barisan Nasional (BN) memerintah negara, perkara tersebut tidak terfikir dan tidak mampu dilakukan malah sehingga gabungan itu tumbang pada Pilihan Raya Umum ke-14.

“Kita kena beritahu ketika Felda di bawah pemerintahan UMNO dan BN dulu, peneroka terpaksa tanggung hutang yang amat tinggi.

“Semasa kerajaan di bawah pimpinan Tan Sri Muhyiddin dimansuhkan hutang warga Felda bernilai ratusan ribu ringgit untuk setiap keluarga.

“Ini jasa-jasa yang ditinggalkan kerajaan semasa dipimpin Tan Sri Muhyiddin,” katanya.

Sebelum ini, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 12 Mac 2022 sebagai hari pembuangan undi bagi PRN Johor, manakala hari penamaan calon adalah pada 26 Februari 2022 dan hari mengundi awal pada 8 Mac 2022.

Daftar Pemilih Pilihan Raya (DPPR) yang akan digunakan untuk PRN itu adalah Daftar Pemilih Induk 2021 yang dikemas kini sehingga 21 Januari 2022.

Daftar Pemilih tersebut mengandungi 2,597,742  pengundi yang terdiri daripada 2,574,835 pengundi biasa; 10,955 anggota tentera dan pasangan; 11,576  anggota polis dan pasangan; Pasukan Gerakan Am (PGA) serta 376 Pengundi Tidak Hadir (PTH) Luar Negara.

Berita berkaitan
Pakistan mohon bantuan pinjaman dari negara kaya
September 23, 2022· Dunia
Inilah cermin yang patut penasihat ekonomi PM lihat: Marzuki
September 21, 2022· Politik
Harga sawit tinggi, nilai ringgit masih terkawal semasa Muhyiddin jadi PM
September 21, 2022· Politik
OPR naik, hutang bulanan juga akan meningkat
September 14, 2022· Isu semasa
Popular
MT UMNO setuju bekerjasama dengan PAS hadapi PRU-15
September 30, 2022
UMNO pecat Zaharin Mohd Yasin
October 1, 2022
Tajuddin dan Ketua Bahagian Alor Setar digantung keahlian UMNO: Laporan
October 1, 2022
Inilah amaran Zahid kepada Ismail Sabri, kata Ketua UMNO digantung
October 1, 2022
Lagi Politik terkini
4 faktor Agong boleh tolak nasihat PM bubar Parlimen: Pensyarah
11 minit lalu · Politik
PRU-15: PM kena bincang dengan Kabinet, perlukan sokongan penuh
39 minit lalu · Politik
PRU-15 ketika banjir serlah sikap UMNO sanggup gadai nyawa rakyat
1 jam lalu · Politik
Zaharin yang dipecat ajak rakyat tolak UMNO, BN bawah ‘penyamun’
2 jam lalu · Politik
Radzi bidas UMNO jangan rasa besar sangat, ingat rakyat sama
2 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
15 jam lalu
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
16 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok